Márton dol(l)ga végezetlenül megy

Szerző: garanddesign

2021-02-15

Hivatalos bejelentés még nincs, azonban úgy hírlik, ez sem várat sokáig magára: nagy valószínűséggel elválnak a MOL Fehérvár FC és Márton Gábor útjai. A tréner gyengén szerepel a Vidivel, már nincs esélye a bajnoki címre, sőt, olyan gödörbe került, hogy a megyei rivális Puskás Akadémia is elé került a tabellán. Azt nem tudni biztosan, mi lehet az utód, ám nagyon valószínű, hogy a Thomas Doll, Cristiano Bergodi, Szalai Tamás, Juhász Roland négyesből kerül ki az új vezetőedző. Utóbbi két szakember esetében csak az idény végéig szólna a kinevezés, előbbi két tréner viszont hosszabb távon kaphat bizalmat, ha közülük kerül ki a befutó. Az már más kérdés, hogy vajon az évek óta csak a Fradit üldöző élgárda gondjait megoldja az újabb edzőváltás? Alighanem feljebb is söprögetni kellene kicsit…
Mint a klub egykori kommunikációs vezetője, sajtófőnöke, s kölyökkori játékosa, csak gratulálni tudok ahhoz a kommunikációhoz, ami megy a csapat körül. Mindenről megy a tájékoztatás mostanság, csak arról nem, hogy nagy a baj. Van azonban egy apró bökkenő: a szurkolók is látják, ami a pályán folyik, illetve ami mostanság nem folyik.

Nincs menekvés, el kell számolni ezzel a borzalmas produkcióval, ami jórészt ebben a szezonban zajlik. Először is el kell ismerni, hogy Márton Gábor szerződtetése nem jött be. Van ez így, vannak a jók mellett rossz döntések is, de azokat csak akkor lehet megfelelően korrigálni, ha az, aki hozta, maga is belátja ezt és képes a saját rossz döntését felülírni. Ebben nagy hiányosságot látok. Az elmúlt 5 évben az El-csoportkörös meccseket, az azt megelőző BL-selejtezőket és a 2018-as bajnoki címmel végződött idényt lehet a klubhoz méltó sorozatteljesítménynek nevezni. Nincs benne túlzás: ebben az öt évben kb 250 tétmeccset játszott a csapat, s ebből nem volt több harmincnál (!!!) azoknak a mérkőzéseknek a száma, amelyek után igazán elégedetten csettinthettek a szurkolók. Nem (csak) a jó játék, hanem a hozzáállás okán. Ezen kívül még nagyjából 70 olyan találkozó akadt, amikor nem volt ugyan minden jó, de jött a győzelem, s megfelelőnek minősíthető a hozzáállás. 100 jó, de legalábbis elfogadható produkció 250-ből egy élgárdától, egy folyamatosan a bajnoki címre esélyes alakulattól. Ez semmiképpen sem nevezhető sikertörténetnek.

A játékoskeret, a feltételek mind-mind adottak voltak mindvégig ahhoz, hogy ne az ezüstök, hanem az aranyak gyűljenek, mégsem sikerült. Ötből négyszer… Ez nem írható a balszerencse, a rossz minőségű pálya és a játékvezető számlájára, csak igen kis mértékben. Ez azt jelzi, hogy a vezetőségben valaki, vagy valakik nem hoztak jó döntéseket. Eljött tehát az idő, hogy ezeket a rossz döntéseket vállalja fel, aki hozta és vonja le a megfelelő konzekvenciákat. Ami nem megy, nem szabad erőltetni, nem lehet mindig az edzőváltással tűzet oltani, vagy azzal, hogy fél évente kinevezve 1-2 játékost „bomlasztó elemnek, rossz példának”, kiraknak a keretből, s igazolnak helyettük másokat. Összességében nem áll össze a mozaik, s így nem is fog. Alapos változás szükséges, nem csak a kispadon és a keretben, a vezetőségben is. Amíg ez nem történik meg, igazán komoly érdemi változás nem várható. Mindazonáltal kívánom, hogy ne legyen igazam! Egy jó Vidire az egész magyar focinak szüksége van.

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by garanddesign

2021-02-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami