Újra életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Szerző: Media24

2021-11-17

Szén-monoxid-érzékelő mentette meg egy ember életét november 16-án délelőtt egy dunaújvárosi társasházban. A központi fűtéses lakás fürdőszobájában egy átfolyós vízmelegítő biztosította a meleg vizet. A nappaliban elhelyezett szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakót, hogy a fűtőberendezés meghibásodása miatt mérgező gáz keletkezik. A férfi a 112-es egységes segélyhívó számon kért segítséget és kiment a lakásból. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók mérései is kimutatták a szén-monoxidot. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a helyiség levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

(Katasztrófavédelem, Szabó-Bisztricz Anett)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Media24

2021-11-17

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami