Szén-monoxid: szakítsunk időt a megelőzésre

Sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a fűtéssel összefüggő tűzesetek és szén-monoxid-mérgezések megelőzésére a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a megyei a tűzmegelőzési bizottság elnöke rámutatott, hogy idén eddig kétszázharminchat lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, jellemzően a füst belélegzése miatt tizenheten sérültek meg. Emberéletet követelő tűzeset szerencsére nem történt Fejér megyében. A megelőzés továbbra is nagyon fontos. Sok háztartásban még nincs füstérzékelő, holott ezek a készülékek a szén-monoxid-érzékelőkhöz hasonlóan életet mentenek. A füstérzékelő a tűz keletkezése után időben jelez, esélyt ad a menekülésre és a tűzoltók gyors értesítésére. A szilárd tüzelőberendezéssel történő fűtéssel kapcsolatban az ezredes kiemelte a tüzelőanyag gondos megválasztását. Fatüzelés esetén, mindenképpen száraz fával fűtsünk, és ne tegyünk a kazánba, kályhába lakkozott, festett fát, régi bútorlapokat, olajos rongyokat és hulladékot, mert ez kéménytűzhöz, lakástűzhöz vezet. Fontos, hogy a tüzelőanyagot ne közvetlenül a fűtőberendezés mellett tároljuk, hiszen ha túl közel van a bekészített tűzifa, akkor egy kipattanó szikrától, vagy akár a keletkező hőtől könnyen meggyulladhat.

A kéményseprőipari közszolgáltatást ellátó Kémény Zrt. vezérigazgatója, Bartos Tamás kiemelte a tüzelőberendezés felülvizsgálatának fontosságát, amely a kéményekkel együtt a fűtési rendszer része, és a biztonság érdekében a fűtési rendszer minden elemének tökéletesen kell működnie. Előfordulhatnak azonban olyan időjárási körülmények, szélmozgások, amelyek kedveznek a kéménytüzeknek, továbbá a szén-monoxid kialakulásának. A szén-monoxid-érzékelők alkalmazása minden olyan lakásba elengedhetetlen, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés van, lehet az akár gázkazán, átfolyós vízmelegítő, cserépkályha vagy éppen kandalló. Bartos Tamás hozzátette, hogy a kémények és a tüzelőberendezések felülvizsgálata soha nem késő, a legfontosabb, hogy minden évben egyszer szakember végezze el a karbantartást.  A vezérigazgató a kémények ellenőrzésével kapcsolatban kiemelte, hogy – ha az ingatlanra nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás akkor – a lakossági kéményseprés ingyenes.

Reszegi Imre, az Országos Mentőszolgálat Fejér megyei vezető mentőtisztje elmondta, hogy a szén-monoxid az egyik legalattomosabb mérgező gáz. Mivel színtelen, szagtalan és íztelen, érzékszerveinkkel nem ismerjük fel, a mérgezés kezdeti tünetei pedig enyhébbek is lehetnek, amelyek egy betegséggel vagy rosszulléttel is összetéveszthetőek. Fejfájás, émelygéz szédülés jelentkezik, a tünetek sokasodnak, tudatzavarral, vérnyomáseséssel, eszméletvesztéssel, görcsrohamokkal társulnak, és halálhoz vezethetnek. Nagyon fontos, ha szén-monoxid-mérgezés lehetősége felmerül, azonnal menjen szabad levegőre az egész család, majd a 112-es egységes segélyhívószámon értesítsék a mentőket és a tűzoltókat. Hozzátette: a mentőszolgálat telefonon kapcsolatban marad a bejelentővel, és útmutatásaival segíti a sérült ellátását az első mentőegység kiérkezéséig.

(Katasztrófavédelem – Szabó-Bisztricz Anett)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-11-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami