Emberkereskedelem, kényszermunka: őrizetben a nagykarácsonyi páros

Szerző: Media24

2023-05-10

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 44 éves férfi és 25 éves fia ellen. A főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársaival együtt 2023. május 9-én reggel, összehangolt akció keretében csaptak le Nagykarácsonyban a párosra.

A művelet során a rendőrök előállították a két férfit, akiket őrizetbe vételük mellett gyanúsítottként hallgattak ki. Otthonukban kutatást tartottak, és az illegális tevékenységből származó bizonyítási eszközöket, továbbá vagyonvisszaszerzés keretében több millió forint készpénzt és egyéb vagyontárgyakat foglaltak le.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak 2023 januárjában Pusztaszabolcson leszólítottak két, fedél nélkül élő, életkörülményeikből fakadóan kiszolgáltatott helyzetben lévő személyt, és őket rábírták arra, hogy jó fizetés, valamint szállás és ellátás fejében nagykarácsonyi házukhoz költözzenek és náluk dolgozzanak. A nőt és a férfit egy ablaktalan melléképületben szállásolták el, sanyarú körülményeket biztosítottak nekik, és takarítói tevékenység végzésére kötelezték őket. A munkáért cserébe a sértetteknek a korábban megígért fizetés helyett jóval kisebb összeget adtak.

Ugyancsak megalapozott a gyanú arra, hogy az elkövetők 2023 februárjában ugyanilyen módszerrel szerveztek be további három személyt és kényszerítették őket arra, hogy nekik dolgozzanak. A sértetteknek emberhez méltatlan, fűtés és vízvezeték nélküli, zsúfolt szállást biztosítottak. Az áldozatok attól tartva, hogy megverik őket, panaszkodni sem mertek. Egyikőjüknek idővel sikerült megszöknie sanyargatói elől.

A nyomozók az eljárás során vizsgálják azt is, hogy további személyek összefüggésbe hozhatók –e a bűncselekmény elkövetésével.

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos eljárásokat a rendőrség kiemelten kezeli. Az ilyen bűncselekmények elleni eredményes küzdelemben azonban mindannyiunknak szerepe van. Az elkövetők áldozataikat sokszor elszigetelten tartják, akik a folyamatos pszichikai és fizikai szenvedés hatására bezárkóznak és nem kommunikálnak, a hatóság segítségét sem merik kérni.  Ezért kérjük, hogy akinek tudomása van arról, hogy valakit erőszakkal, zsarolással, bántalmazással vagy fenyegetéssel félelemben tartanak, kizsákmányolnak, vagy engedelmességre kényszerítenek, tegyen bejelentést a rendőrségre!

(FVMRFK)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. december
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2023-05-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami