Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Kápolnásnyéken

Szerző: Media24

2022-10-19

Sparhelttel fűtöttek abban a családi házban, ahol szén-monoxid miatt kérték a tűzoltók segítségét október 18-án délben Kápolnásnyéken. A mérgező gázra a szén-monoxid érzékelő riasztása figyelmeztette az épületben tartózkodó felnőttet és gyereket. A 112-es egységes segélyhívó számon kértek segítségét, az ablakokat kinyitották és kimentek az udvarra. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói megállapították, hogy szükségessé vált a sparhelthez csatlakozó füstcső felülvizsgálata. Személyi sérülés nem történt.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő szellőzés hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, illetve a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amelyek a fűtéshez a szoba levegőjét használják. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

A legbiztonságosabb, ha még a fűtési szezon előtt egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket, a füstelvezetőket. Gázfűtésnél kétévente, míg szilárd tüzelés esetén évente szükséges a kéményeket ellenőriztetni. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

(Katasztrófavédelem – Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, szóvivő)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Media24

2022-10-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami