Székesfehérvári Királyi Napok: mosoly az arcokon, örömtánc a nyitányon

Vasárnap este a hagyományoknak megfelelően megnyitották a királyi csontokat is rejtő osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen, majd a Zichy színpadnál dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjével elstartoltak Székesfehérvár legismertebb, a helyiek és környékbeliek által leginkább várt, jelenlegi formájában is már évtizedes múltra visszatekintő Királyi Napok eseményei.

Már a délelőtti órákban megtelt élettel Székesfehérvár Belvárosa, s ez délután csak fokozódott a hűvösebb napok után visszatérő kánikulában. Mosolygós családok, vidám gyermekek és szüleik, nagyszüleik, fiatalok szólóban és baráti társaságokkal vegyültek a Fehérvári Mézünnep záróeseményeinek is helyet adó vásári forgatagban, miközben magukba szippantották a királyi történelmi főváros egyedi, ilyenkor semmi máshoz nem hasonlítható felemelő hangulatát, készülve az idén is rendkívül színes, minden korosztályt megszólító programkavalkád, a Székesfehérvári Királyi Napok esti megnyitójára.

A város önkormányzata, képviselőtestülete dr. Cser-Palkovics András polgármester vezetésével a rendkívüli mértékben elszabaduló energiaárak okozta takarékosság mellett is nemzetközi nívójú, sokrétű eseménysorozattal teszi felejthetetlenné az államalapító Szent István Királyunk emléke előtt tisztelgő kiemelt nemzeti ünnepünket. A programok előkészítése, lebonyolítása tekintetében a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) és a helyi Tourinform iroda volt a fő mozgatórugó, de több más szervezet, vállalkozás és magánszemély is kivette a részét az eseményáradat szervezéséből. Augusztus 13-a és 20-a között több, mint ötven programmal várják a fehérváriakat és az ide érkező vendégeket.

A méltán népszerű összművészeti fesztivál kiemelt része, a Koronázási Ünnepi Játékok időutazásra hív kicsit és nagyot: a fehérvári belvárosban pezsgő vásári hangulat fogadja a látogatót, az utcákon gólyalábasok, zenészek, énekmondók, királylányok és királyfiak, lovagok jönnek-mennek, a hagyományőrző bajvívók izgalmas csatákat vívnak. A családokat kézműves foglalkozások, királyi játékok, bábműsorok és zenei műsorelemek várják, jósok és boszik mondanak jövendőt, miközben – a teljesség igénye nélkül – a Zichy-színpadon könnyűzenei koncertekkel, balettel és néptánccal, folk,- fúvós- és katonazenekari fesztivállal, a Bartók téren kertmozival, a Bory téren a hagyományos Öreghegyi Mulatsággal, a Szent István Király Múzeumban rendhagyó honvédelmi kiállítással, az Aranybulla emlékműnél Korona-túrával és még számos más helyszínen további kiváló programmal várják az érdeklődőket. A részletek: https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/programok

Már az első délután és este is emlékezetesre sikeredett, de nem csak a remek események okán: egy öt tagú család kért útbaigazítást a Nemzeti Emlékhelynél, hogy merre találják a Zichy színpadot, mert a hivatalos megnyitóról semmiképpen sem szeretnének lemaradni. Mint kiderült, az ország távoli pontjáról, egy Záhony melletti településről érkeztek, utaztak ide több, mint 380 kilométerről, mert Fejérben élő ismerőseiktől csak jót hallottak erről a fesztiválról és a hangulatról, ami őket is megérintette, amint a Belvárosba értek. Utánanéztek az interneten, elolvasták a programtervet és már szervezték is az utat, összesen három napra érkeztek, vonattal! A MÁV nyári menetrendjének hála főszezonban van naponta két járat oda-vissza, ami átszállás nélkül a Balatonig viszi az ország keleti felében élőket Budapest és Székesfehérvár érintésével. Enélkül – autó híján – nem vállalták volna a hosszú utat, így közvetlen vonatozással is 6 óráig tartott, mire ideértek, de állításuk szerint megérte, annyira tetszik nekik, amit eddig láttak a városból, a rendezvényből és körítéséből.

Egy kisebb, ugyancsak vidám baráti társaság nem utazott ennyit, hiszen az alig 20 km-re található Velencéről érkeztek. Mint mondták, ők a 2010-es évtized végén költöztek a fővárosból a tópartra, s azóta rendszerint jönnek Fehérvárra a Királyi Napok főbb eseményeire, de más helyi rendezvényeken is jelen vannak, nem csak azért, mert szerintük színvonalasak, változatosak, hanem mert a Velencei-tó partján állításuk szerint nagyon visszafogott a rendezvény kínálat. Úgy vélik, az ő településük városvezetése ebben a tekintetben (is) sokat tanulhatna a fehérváritól.

Nem volt szándékunk erre irányuló kutatást végezni, de elegendőnek bizonyult néhány órát vegyülni a Belvárosban sétálók, nézelődők, vásárlók között, s figyelni, ami által világossá vált: ebben az esztendőben is szép számmal érkeztek vendégek Fehérvárra Fejér és a környező vármegyék településeiről, a határon túli magyar lakta területekről és más országokból is. Találkoztunk lengyelekkel, szlovákokkal, csehekkel, németekkel, észtekkel, spanyolokkal, hollandokkal és természetesen ukránokkal egyaránt. A külföldi turisták egy része Budapestről, többsége pedig a balatoni nyaralásáról ruccant át a programok és egy kimerítő városnézés kedvéért, de többen kifejezetten a Királyi Napokra érkeztek.

A hivatalos kezdést ezúttal is a királyi csontokat tartalmazó osszárium megnyitása vezette fel a Nemzeti Emlékhelyen, ahol Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes köszöntötte a megjelenteket.

„A magyar nemzeti emlékezetben a történelmi Magyarország számos városához kötődően, Pozsonytól Kolozsvárig, Kőszegtől Nándorfehérvárig sorolhatnánk a sorsdöntő csaták és nemzeti létünket máig meghatározó dicső vagy gyászos események színhelyeit. Amikor a Királyi Napokon a programok keretében megidézzük városunk, Székesfehérvár múltját, elfogultság nélkül tudunk emlékezni kivételes történelmi szerepére, hiszen szent helyen állunk, a Székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika számos magyar király koronázási temploma volt.” – idézte fel Székesfehérvár országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy „királyaink azonban nemcsak uralkodásukat kezdték meg itt, hanem a rendelkezések szerint, a Bazilika területén leltek végső nyugalomra. Így nyolc Árpád-házi királyunk, két Árpád-házi herceg, továbbá számos nagy király, királyné, azok hozzátartozói, és főúri méltóságok örök nyugvóhelye városunk, Székesfehérvár.”

„A királyi alapítás, valamint a királyi koronázási és temetkezőhely kiváltságos rangját viselő város tisztelettel őrzi és évről-évre ünnepli azoknak az uralkodóknak az emlékét, akik az évszázadok során európai rangra emelték, európai tényezővé tették Magyarországot. Jelképes és fontos üzenetet is hordoz, hogy itt, az Osszárium mellett nyitjuk meg a Királyi Napokat, merthogy a csontok, az emberi test tartóoszlopai, itt eltemetett uralkodóink pedig jelképesen nemzeti múltunk, magyarságunk és európaiságunk történelmi tartóoszlopai. Éppen ezért, az Osszárium szent hely, ahol véres és dicsőséges századok királyainak csontjai, porladó testük maradványai méltó módon maradhatnak fenn az utókor számára.” – fogalmazott ünnepi beszédében Vargha Tamás.

A  Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert, beleértve a csontkamrát és a Szent István mauzóleumot, augusztus 20-ig ingyenesen látogatható 9.00–20.00 óráig.

Az osszárium megnyitása után a Zichy-színpadon dr. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi köszöntőjével hivatalosan is kezdetét vette a Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál 2023-as eseményáradata.

„Eltelt egy esztendő, sőt, bizonyos értelemben eltelt tíz esztendő, merthogy a Királyi Napok összművészeti fesztivállá 2013-ban a Szent István Emlékévben vált.” – kezdte megnyitó beszédét dr. Cser-Palkovics András, aki külön köszönetet mondott Botos Józsefnek és néptáncos csapatának, akik annak idején megálmodták a néptánc fesztivált, mert ez indította el a Királyi Napokat, s válhatott azzá, ami ma, egy széles körben népszerű fesztivállá. „Ez nem csak önmagában egy kulturális fesztivál, bár annak is, azt hiszem, csodálatos, hanem egyfajta tisztelgésünk is Székesfehérvár és Fejér Vármegye történelme előtt, hiszen ennek a városnak a történelme nem más, mint a magyar történelem legfontosabb része és időszaka a kezdetektől, ami miatt joggal mondhatjuk Székesfehérvárt a nemzet történelmi fővárosának. Amikor tehát Szent István városaként készülünk a Szent István ünnepre, akkor egy ilyen összművészeti, kulturális és történelmi fesztivállal szeretnénk tisztelegni elődeink előtt, de szeretnénk azt is megmutatni, hogy ez a város a mában egy múltját tisztelő, büszke, élhető és szerethető város.” – emelte ki megnyitó beszédében Székesfehérvár polgármestere.

A hivatalos megnyitót követően az Alba Regia Táncegyüttes, az utánpótlás és a szenior csoport Királyi Táncpódium: „Familia Alba” című impozáns gálaműsorával méltó módon „nyomott start gombot” a Királyi Napok programfolyama számára.

Hétfőn az alábbi programokkal várnak kicsiket, nagyokat:

10.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival  (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

10.00–17.00  Rozetta: A rózsa szimbóluma – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

14.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival (Nemzeti Emlékhely)

16.00  Királyi Játéktér: gyermekjátszó táncház Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral (Országzászló tér)

17.30  A Magyar Szent Család ereklyék ünnepélyes átvitele a Püspöki Palotából a Szent István-székesegyházba, a fogadalmi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. Ezt követően körmenet a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertbe, Szent Imre és Szent István sírjához, majd az ereklyék visszavitele a Püspöki Palotába (Belváros, Szent István-székesegyház)

18.00  Királyi Játéktér: Mesenép – az Alba Regia Táncegyüttes interaktív családi táncszínházi produkciója (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

20.00  Királyi Táncpódium: Kárpátok visszhangja – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása (Zichy-színpad)

22.00  Királyi Folkesték: az Aurevoir. világzenei koncertje (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

24.00  FÉSZER Folkesték: a Tilinkó zenekar folkestje (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

További részletek, egyéb programok:

https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/programok

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-08-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

c

c

A koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek segítésére jött létre a Regőczi Alapítvány, melynek...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami