Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP köztársasági elnöknek

Szerző: Mátay Balázs

2024-02-22

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. Kocsis Máté közölte azt is, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének.

„A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat” – mondta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Hozzátette: azt tartják helyesnek, ha minél előbb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, ugyanakkor ennek időpontjáról egyelőre nem tud nyilatkozni, mert ez függ attól is, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e államfőjelöltet. Mint mondta, a pénteken tartandó házbizottsági ülés adhat választ erre.

Az Alkotmánybíróság elnöke nagy tekintélyű és mindenki számára komolyan vehető ember.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság elnöke nagy tekintélyű és mindenki számára komolyan vehető ember. Fontos közéleti tisztségekre „bohózatba torkolló castingokat” csak a baloldalon szoktak tartani – jegyezte meg. Kitért arra is: az Alkotmánybíróság új tagját a kialakult parlamenti munkarendben választják meg.

A Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének, akinek személyéről a választmány dönt majd.

Kocsis Máté azt is bejelentette, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének, akinek személyéről a választmány dönt majd. Az EP-lista sorrendjéről az önkormányzati választáson induló jelöltekhez hasonlóan az országos választmány dönt majd márciusban – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltjét márciusban fogják megnevezni.

A kormánypártok nevében a Fidesz frakcióvezetője arra szólította fel a baloldalt, hogy „szüntesse be a közéleti erőszakot, annak a generálását, az emberek hazugságokon alapuló hergelését és fejezzék be mindazt a testi erőszakot, hivatalos személy elleni erőszakot és garázdaságot,(…) amit el szoktak követni”.

Arra hivatkozott: csütörtökön elítélték Varju Lászlót (DK) testi sértés miatt, Fekete-Győr Andrást (Momentum) pedig korábban hivatalos személy elleni erőszak miatti ügyében ítélte el a bíróság. „Azt szeretnénk kérni, minden vitát felülírva, hogy akit jogerősen elítélnek garázdaságért, testi sértésért és miegyebekért, az a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből” – mondta.

Az erőszakos fellépés nem idegen a magyar baloldali politikától, mert annak képviselői a hatalomért és a pénzért bármire képesek.

Szerinte az efféle erőszakos fellépés nem idegen a magyar baloldali politikától, mert annak képviselői a hatalomért és a pénzért bármire képesek. Úgy értékelte, hogy egyre több a közéleti agresszió. Ide sorolta az antifa mozgalom erőszakos akcióját is, amit a napokban a józsefvárosi Fidesz-irodával szemben követett el a Jámbor Andrással kapcsolatba hozható Szikra Mozgalom egyik tagja. Jámbor Andrással szemben ugyan nem hozott a bíróság ítéletet, de a politikai felelősséget viselnie kell – mondta Kocsis Máté a Párbeszéd képviselőjéről.

Arra is felhívta a figyelmet: nem ez az első eset az antifa mozgalom hazai támogatói részéről, hogy erőszakosan lépnek fel, tavaly pedig „vér folyt Budapest utcáin”, mert ártatlan embereket támadtak meg a mozgalom nemzetközi szereplői. Megjegyezte: ezért is valakinek viselnie kell a politikai felelősséget, hacsak egyszer ki nem derül, hogy van-e jogi felelősség.

Kérdésre válaszolva kijelentette: mindazt a politikai kultúrát, amit Jámbor András és a Szikra Mozgalom megtestesít a magyar közéletben, azt „tűzzel-vassal irtani kell”. A politikai erőszak visszaszorításáért mindent meg fognak tenni. Ne aludjanak nyugodtan az „antifák”, ma az állam nem tűri a vérontást – mondta.

A frakcióvezető fontos kérdésnek nevezte a gyermekvédelem ügyét. Emlékeztetett: még 2021-ben fogadtak el egy szigorú gyermekvédelmi törvényt. Ezt – amely például a kereshető pedofil nyilvántartást is tartalmazza – a magyar baloldal akkor nem szavazta meg.

Jelezte: míg az őszi időszakot a szuverenitás védelme határozta meg, a tavaszi ülésszakban a második gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalása következik. Ezzel nagyjából húsz törvény módosítására tesznek javaslatot – mondta Kocsis Máté. Tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek, kezdeményezik, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évüljenek el, ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre ilyen bűncselekményeknél és soha többé ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt azok, akik gyermekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket.

A cél az, hogy egyértelművé tegyék azt, hogy a pedofil bűncselekmények elkövetése egy életre nyomot fog hagyni az elkövetőn – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője.

A svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos kérdésre jelezte: a svéd miniszterelnök látogatása és az elmúlt napok egyeztetései nagyon jó irányba vitték el a két ország kapcsolatát. Ez volt az a gesztus, amit vártak – fogalmazott. Hozzátette: nem tart attól, hogy az Országgyűlés ne támogatná a svéd NATO-csatlakozást a szavazáson. A korábbi sérelmeinket elmondtuk, de most már helyesnek tartjuk, hogyha ezen túllépünk és egy új fejezetet nyitunk – tette hozzá Kocsis Máté, aki szerint a magyar-svéd viszony a partnerség és a jó együttműködés szakaszába léphet.

Nem zárta ki, hogy a frakció tagjai pénteken találkoznak a svéd miniszterelnökkel, de, mint mondta, nem ismeri a skandináv kormányfő programját. Az EP-választást Kocsis Máté várakozásai szerint a kormánypártok meg fogják nyerni, de mandátumbecslésbe nem bocsátkozott.

A Novák Katalin lemondásához vezető kegyelmi döntéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva Kocsis Máté elmondta: abban nincs indoklás, az arra vonatkozó kérdést csak az tudja megválaszolni, aki a döntést hozta. A két ember, akinek az aláírása rajta volt a döntésen, vállalta a hibája következményét, és lemondott – hangsúlyozta. Balog Zoltán, református püspök szerepére vonatkozó kérdésre úgy nyilatkozott: Balog Zoltán ügyében a református egyháznak kell meghoznia a belső döntést, az egyház ügyébe az állam nem szólhat bele.

Arra a kérdésre, megvizsgálják-e, hogy Novák Katalin elnöksége alatt más ügyekben is születtek-e olyan kegyelmi döntések, amelyek esetleg hasonló felháborodást okozhatnak, Kocsis Máté úgy válaszolt: nem tartaná fairnek, ha csak Novák Katalin kegyelmi ügyeit vizsgálják meg, egy ilyen vizsgálatnak akkor mindenre ki kellene térnie 1990-ig visszamenőleg. Ugyanakkor – tette hozzá – ennek feltárása nehéz, mert a kegyelmi ügyeket nem kell indokolni.

Arra a kérdésre, hogy felvetődik-e a KDNP-s Bagdy Gábor felelőssége, aki a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekmények miatt elítélt volt igazgatóját javasolta korábban kitüntetésre, Kocsis Máté azt mondta: ha Bagdy Gábor számára kétséget kizáróan kiderült volna, hogy ezek a vádak igazak, biztos, hogy nem így lép föl. Hangsúlyozta: szánalmas és primitív dolog lenne azt mondani, hogy mindenki, aki ezt a kitüntetést akkor megszavazta, az tulajdonképpen cinkos és távozzon a közéletből, hiszen nem volt senkinek tudomása arról, hogy ez az ember milyen bűnöket követ el.

Ha viszont már számonkérésnél van szó, akkor Kocsis Máté szerint 1990-ig kellene visszamenni, amikor Demszky Gábor főpolgármestersége idején kinevezték az igazgatót, és aki ezt követően 20 évig élvezhette a baloldal bizalmát.

Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férjének az állításaira vonatkozó kérdésre a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Magyar Pétert ismeri személyesen, és tetteit egy sértett ember vagdalkozásának gondolja.

A gyermekvédelmi törvények módosításáról szólva kifejtette: teljesen új gyermekvédelmi rendszert alakítanak ki, világos, tiszta szabályokkal és felügyelettel. Elismerte, hogy vannak problémák ezen a területen, de óva intett attól a közhangulattól, amely mindenkit, aki ma a gyermekvédelemben dolgozik, bűnösnek kiált ki.

Hangsúlyozta: nagyon sok tisztességes és lelkiismeretes ember dolgozik a gyermekvédelemben, viszont férkőztek közéjük beteg és aberrált emberek, akiket minden eszközzel „ki kell metszeni” onnan.

Egy kérdésre válaszolva megjegyezte azt is: a gyermekvédelmi törvény szigorításáért egészen biztos, hogy Brüsszelből „vegzatúra alá esünk” ismét

Gyurcsány Ferencnek az ügyészekkel és bírákkal kapcsolatos kijelentéseit úgy kommentálta: a legsötétebb kommunista időket idézik, szavai tűrhetetlenek, primitívek, de egyáltalán nem meglepőek Gyurcsány Ferenctől.

Arra is kitért: a szuverenitásvédelmi törvény szigorításának szükségessége a tavaszi időszakban nem látszik.

(MTI-fidesz.hu)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2024-02-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This