Floralia 2022 – újra ókori hangulat Gorsiumban

Szerző: Media24

2022-05-07

Már a kora délelőtti óráktól nagy volt a sürgés-forgás Tác-Gorsiumban, ahol ismét személyes részvétellel rendezhették meg a Floralia tavaszköszöntő ünnepet. Rengeteg hagyományőrző keltette életre az ókori Római Birodalom hangulatát. Leglátványosabb, nyitó programelemként Handrianus bevonulását és Gorsium új tanácsépületének jelképes megáldását kísérték figyelemmel az érdeklődők, majd a szabadtéri színháztérben rendezett produkciókkal folytatódott az ünnepség. A programsorozatot május 8-án, vasárnap változatlan formában megismétlik.

Kisgyermekes családok, nyugdíjas csoportok, kirándulók, nézelődők sokasága jött el szombaton Tácra, hogy két év kihagyás után ismét részese lehessen Flora, a tavasz és a virágzás istennője köszöntésének szentelt programsorozatnak. A szervező Szent István Király Múzeum munkatársai és hagyományőrző csoportok sokasága – többek között római katonák, kelta törzsek – keltették életre az ókori hangulatot a Római Birodalom egykori ékkövében, Gorsiumban.

A programsorozatot ismét látványos bevonulással nyitották meg, ezúttal azonban Septimus Severus császár helyett Hadrianus, Alsó-Pannónia helytartója, Traianus császár trónörököse volt a menet főszereplője. Ceremoniális diadalmeneti harci szekerén közelítette meg a várost, melyet Gorsium bocsátott a rendelkezésére. Hadrianus a kormányzói parancsnoksága alá tartozó II. Adiutrix és X. Gemina légiók kíséretében, a segédcsapatok éljenzései, üdvrivalgásai és csatakiáltásai közepette érte el a birodalmi várost, amelyet annak idején a légiók közösen virágoztattak fel. A bevonulást ceremonikus épületavatás követte, megáldották és Hadrianusnak átadták a légiók által közösen megépíttetett tanácsházat, és köszöntötték Flora, a tavasz és a virágzás istennőjét. A Gorsium üdvösségét és polgárainak egységét szolgáló tanácsépület átadását követően a diadalmenet a szabadtéri színháztérbe vonult, ahol látványos gladiátorjáték, valamint tánc- és divatbemutatók zajlottak.

A Szabad Színház társulata Plautus római kori komédiaszerző A hetvenkedő katona című darabjának bemutatójával készült a Floraliára. Fontos programelemként átadják a Zichy-pincét, ahova a Múzeum székesfehérvári Rendházának lapidáriumában, azaz kőtárában található ókori kőfaragványok kerültek. A maradványok – többek között mérföldkövek, sírfeliratok – nem feltétlenül kötődnek Gorsiumhoz, de valamennyi Fejér megyéből került elő.

A programokon kívül tábori bemutatókkal, öltözet-, fegyver- és hadigép-bemutatókkal, kiképzésekkel, játékokkal és minőségi portékákat kínáló vásárral várták Gorsium vendégeit. A Floralia programsorozatot május 8-án, vasárnap 10.00 órától változatlan formában megismétlik.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-05-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami