Elültették a Véradók fáját a Halesz ligetben

Szerző: Media24

2022-06-14

Ma van a véradók világnapja. Az alkalom tiszteletére fát ültettek a Halesz ligetben a Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat és Székesfehérvár Önkormányzata összefogásával. Budapest és Esztergom után ezzel Fehérvár lett a Véradók fája ültetésének harmadik állomása. Jövőre Jász-Nagykun-Szolnok megyében folytatódik a kezdeményezés.

Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a véradók világnapja. 1868-ban ezen a napon született Karl Landsteiner osztrák orvos, immunológus. 1901-ben ő fedezte fel az AB0 vércsoport rendszert, amiért 1930-ban orvosi Nobel-díjat kapott. A világnapon felhívják a figyelmet a véradás és a biztonságos, ellenőrzött vérkészítmények fontosságára és köszönetet mondanak az önzetlen segítőknek.

A Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő szándékkal 2020-ban indította el a Véradók fája kezdeményezést, akkor Budapesten, a Szabadság téren, 2021-ben pedig Esztergomban ültettek el egy oszlopos vérjuhart, amely a véradást jelképezi. 2022-ben a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete ültethetett el egy fát Székesfehérváron, a Halesz ligetben.

Az idei év jelmondata: „A véradás a szolidaritás jele.  Csatlakozz a véradókhoz és ments életeket.” Ez a világnap a véradókról, az önzetlen segítségnyújtásról, a véradás fontosságáról, annak nélkülözhetetlenségéről és pótolhatatlanságáról szól. Arról, hogy hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az önkéntes és térítésmentes véradás az egészségügyi ellátórendszer egyik legfontosabb alappillére. Köszönet jár minden véradónak, minden vérellátásban dolgozónak. Mindannyiunk közös célja az, hogy ezt a rendszert fenntartva, jól működtetve, gondoskodjunk arról, hogy a hívó szó, az üzenet minél több emberhez jusson el és minél több önkéntes érezzen motivációt arra, hogy véradással életeket mentsen – hangzott el az eseményen.

A résztvevőket elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Elmondta, a faültetés a természetről, az életről, a jövőről szól és szépen szimbolizálja a véradások és a világnap fontosságát. Jól sikerült a helyszínválasztás, hiszen a Halesz a fehérváriak egyik legfontosabb parkja, zöldterülete a Belváros közelében. A parkot sokan használják, így a fa „jó reklámja” lehet a véradásnak. A városvezető köszönetét fejezte ki valamennyi véradónak és mindazoknak, akik szervezték a kezdeményezést.

Az Országos Vérellátó Szolgálat elsődleges felelőssége, hogy a véradók nyújtotta önkéntes adományt eljuttassa a kórházakhoz, a betegekhez – fogalmazott Dr. Nagy Sándor, a szervezet szakmai főigazgató-helyettese. A vért kapó és felhasználó intézmények nevében köszönetét fejezte ki a véradóknak, a szervezőknek és a Magyar Vöröskeresztnek, akik biztosítják az ország ellátását.

Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy 1939 óta szervezik a véradásokat, és naponta mintegy 1.600 véradóra van szükség a biztonságos ellátáshoz. Nagyon fontos, hogy tegyenek is azért, hogy legyenek véradók, ehhez kell a személyes motiváció és a szervezők munkája egyaránt. Az OVSZ, az önkormányzatok, a cégek, az intézmények összefogása nélkül nem lenne sikeres a magyar véradás.

A köszöntőket követően a résztvevők együtt ültették el a 2022-es Véradók fáját, egy vérjuhart. Közepes magasságú, bordó vagy sötétbordó levelű, gömbölyded koronájú növény, ami impozáns megjelenésű díszfa és rendkívül érdekes színfoltja lesz a Halesznak az év minden szakában.

Az esemény ünnepi műsorában közreműködött Szabó Sipos Barnabás Jászai Mari-díjas színművész, aki a dalai láma Ősi bölcsesség, modern világ című könyvéből idézett gondolatokat az egyetemes felelősség melletti elköteleződésről, a segítségnyújtásról, arról, hogy a körülmények adta korlátok között tegyük meg, amit csak tudunk. Az a fontos, hogy ha bármit teszünk is másokért, bármiféle áldozatot hozunk, azt önként, cselekvésünk hasznosságának felismerése alapján tegyük.

Ugyancsak közreműködött a műsorban a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola énekkara, melynek tagjai voltak: Zsovák-Győrffy Léna, Mohácsi Levente, Horgos-Gyenge Kitti, Lénárt-Pongrácz Kata Léna, Kovács Zoé, Varga Janka és felkészítő tanáruk, Varróné Vizvári Adrienn. Varga Vica A vér az élet (a véradók himnusza) elszavalásával színesítette az eseményt.

2023-ban Jász-Nagykun-Szolnok megyében folytatódik a Véradók fája kezdeményezés.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-06-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami