Együttműködés az opolei és a fehérvári könyvtár között

Szerző: Media24

2022-09-15

Együttműködési megállapodást kötött a Vörösmarty Mihály Könyvtár és az opolei Emanuel Smolka Vajdasági Közkönyvtár a két intézmény között húsz éve fennálló szakmai kapcsolat erősítésére. A lengyel vendégek hétfő óta tartózkodnak a városban, az elmúlt napokban vidéki közművelődési intézményeket és nevezetességeket látogattak meg. Csütörtökön a Vörösmarty könyvtár munkájával ismerkedtek.

A két könyvtár 2002-ben kötött együttműködési megállapodást a szakmai tapasztalatcsere céljából. A pandémia előtt váltott években látogatták egymást a 3-4 fős intézményi delegációk. A mostani megállapodás az együttműködés felfrissítését, megerősítését, újabb tanulmányutak szervezését jelenti, melyek keretében a könyvtáras szakma képviselői ismerkednek az intézmények működésével, újdonságaival, sor kerül dokumentumcserére és minőségi kiadványok, könyvek ajándékozására is.

Az opolei Emanuel Smolka Vajdasági Közkönyvtárból négyfős küldöttség érkezett a héten. Vidéki könyvtárak és nevezetességek meglátogatása után csütörtökön szakmai előadásokon vettek részt a Vörösmarty könyvtár Olvasótermében. A találkozón Székesfehérvár Önkormányzata nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a vendégeket, mint mondta a szakmai program  Székesfehérvár és Opole városok, valamint Fejér megye és Opole vajdaság közötti testvérkapcsolat szempontjából is nagyon fontos, mivel az intézmények jelentik a bástyákat a jó együttműködéshez.

Németh Szilvia, a VMK gyermekrészlegének munkatársa a mindennapi működésről számolt be. Mint mondta, legfőbb feladatuk, hogy a kisgyermekek, a családok számára minőségi irodalmat és programokat biztosítsanak. Az ismeretterjesztés által kinyílik a világ a gyerekek előtt. Nem csak helyben, de online módon is szolgáltatnak.
Farkas Edit vezetőként a VMK Helyismereti és Digitalizálási Csoport munkáját mutatta be. Elmondta, hogy összesen 108 településen szolgáltatnak, helyi információkat és dokumentumokat gyűjtenek a múltra és a jelenre vonatkozóan egyaránt. Legfontosabb tevékenységük a sajtófigyelés, a rendszeres és módszeres anyagfeldolgozás az 1970-es évektől napjainkig.
Vati Éva az 2015-ben indul KönyvtárMozi szolgáltatásról beszélt, melynek célja az értékközvetítés, a magyar filmkultúra bemutatása azokon a településeken, ahol már nem működik filmszínház. A KönyvtárMozi kecskeméti központtal, a folyamatos fejlődésnek köszönhetően, ma már sok településen működik. A szolgáltatást csak beiratkozott olvasók vehetik igénybe.

Az előadásokat követően Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója és Magdalena Mączyńska, az Emanuel Smolka Vajdasági Közkönyvtár osztályvezetője írták alá az együttműködési megállapodást. Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus karnagya  egy új, lengyel-magyar összművészeti albummal ajándékozta meg a vendégeket.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Media24

2022-09-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami