21 ponton adható le a használt olaj

Szerző: Media24

2021-11-16

Elindítja november 15-től a használt sütőolaj-gyűjtő programját a Depónia Nonprofit Kft. Székesfehérváron. 22 helyszínt jelöltek ki a városban, ahova a lakosság elviheti a fáradt étolajat, egyéb étkezési zsiradékokat, melyeket száz százalékban újrahasznosítanak. A megyeszékhelyek közül elsőként Fehérváron valósul meg az ingyenes közszolgáltatás, melyről a Hübner András utcai gyűjtőponton tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András polgármester, Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője és Viza Attila önkormányzati képviselő.

Magyarországon évente több mint ötvenezer tonna olajat használunk fel sütési célra. Az így keletkező használt zsiradék sorsa azonban javarészt csak az üzemi konyháknál és éttermeknél megoldott, az otthoni felhasználásnak csupán hat-hét százalékát hasznosítják újra.  Többszöri sütést követően az étolaj elfárad, így alkalmatlanná válik a további használatra.

Sajnos a lakosság által használt olaj jelentős mennyisége jelenleg a lefolyóba, a WC-be vagy a háztartási hulladékba kerül. Ez több szempontból is igen káros, hiszen a csatornarendszer falára lerakódva dugulást okozhat, illetve jelentősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését. A háztartási hulladékkal – mint tűzveszélyes folyadék – elvileg nem keveredhetne, de ha mégis, akkor nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakóban. Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, a talajba kerülve pedig korlátozza annak légáteresztőképességét.

A Depónia Nonprofit Kft. 2021. november 15-től Székesfehérváron elindítja programját a lakossági használt sütőolaj begyűjtésére. A megtelt palackokat a legközelebbi gyűjtőponton helyezhetik el a lakosok. 22 gyűjtőpontot jelöltek ki a városban, a részletes tájékoztatás a www.deponia.hu/szelektiv_szigetek  oldalon, a gyűjtőpontkereső segítségével könnyen és gyorsan megtalálható.

„Fontos, és ki kell emelnünk, hogy a szükséges engedélyekkel indul el a Depónia környezetvédelmi szolgáltatása, ami ingyenes a lakosság számára!”  – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, sokszor mondjuk, halljuk, hogy környezetvédelmi kérdésekben gondolkodjunk globálisan, de cselekedjünk lokálisan. „Engem a Glasgow-i klímacsúcs is arról győzött meg, hogy ott valójában sokat beszélgettek, de cselekednünk nekünk kell a településeken. A sütőolaj-gyűjtés a cselekvésnek egy speciális lépése, de hasznos és hatékony. Arra kérek és biztatok minden fehérvárit, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, mert ez a családoknak, az embereknek nem kerül pénzbe! Konkrét lépéssel, magatartásunkkal védjük így a környezetet!” – fogalmazott a városvezető.

Büszkék lehetünk a kezdeményezésre több szempontból is: a megyeszékhelyek közül egyedül Székesfehérváron van ilyen jellegű gyűjtés, illetve a 28 hazai közszolgáltató közül elsőként a Depónia Nonprofit Kft. vezeti be a gyűjtőpontos sütőolaj-gyűjtést a közszolgáltatás részeként. Fehérvár után jövőre a többi 65 településen is elindítja a cég ezt a szolgáltatást, onnantól már nem 100 ezer, hanem 365 ezer embert érnek el – hangsúlyozta Steigerwald Tibor ügyvezető.

A tűzbiztonsági szempontból is biztonságos, közterületi gyűjtőpontokra már kihelyezték az élénk sárga színű, 800 literes gyűjtőedényeket, melyek tetején van egy nyílás, itt kell behelyezni a használt sütőolajat, vagy bármilyen típusú étkezési zsiradékot (!!!) tartalmazó, jól lezárt flakonokat.  Fontos, hogy ne tegyünk bele más típusú hulladékot, zsiradékot, motorolajat, gépolajat, mert az az egész tartalmat nehezen hasznosíthatóvá teszi! A gyűjtőedényeket időnként elszállítják, és kicserélik tisztára mosott, üres edénnyel.

A Depónia Nonprofit Kft. kampányt indít a kezdeményezés népszerűsítésére: november 20-án, szombaton 10 és 13 óra között a nyolc legfrekventáltabb helyszínen diákok népszerűsítik a sütőolajgyűjtést, és elmondják a legfontosabb tudnivalókat. A helyszínre érkezőket megajádékozzák egy depóniás olajgyűjtő tölcsérrel. A részletekről a Depónia Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.

Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő arról beszélt, Székesfehérvár ismét élen jár és példát mutat más településeknek. Családi körében is tapasztalta, hogy problémát jelent a fáradt sütőolaj elhelyezése, de végre van kulturált, európai megoldás. A legjobb, legbiztonságosabb helyszínek megtalálásához kikérték a katasztrófavédők szakvéleményét, így mostantól az olajat környezetvédő módon gyűjthetjük.

A begyűjtött sütőolaj hasznosítóhoz kerül, ahol egy zárt rendszerben száz százalékban feldolgozzák azt. A folyadék körülbelül kilencven százaléka tisztított növényi olaj, mely elsősorban a biodízel iparágban hasznosul újra, azaz a gázolajgyártás alkotójaként használják fel. A maradék tíz százalék a szűrőkön fennakadt anyag, ez biogázüzemekbe kerül. A biogáz elektromos és hőenergia formájában hasznosul, ezzel is segítve környezetünk védelmét és a körforgásos gazdálkodást.

(ÖKK, FMC)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2021-11-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami