Chili vagy erős paprika?

2022-09-20

A chilinek jelenleg körülbelül kétezer változata ismert a világon. Fajtától függően mindegyik másként / és máshol csíp. A kapszaicin nem az ízlelőszerveinkre hat, hanem azokra az idegvégződésekre, melyek a hőingert veszik fel. A gyakorlott chilievők ezért hozzá tudnak szokni, mivel egy idő után érzéketlenné válnak a már említett idegvégződések.

A chili paprikának nagyon sok fajtája van. Ebből adódóan mindegyiknek különböző a színe, az alakzata, az íze és a csípőbőségük is változó: valamelyik gyengébb, valamelyik erősebb. Fajtától függően mind más ízvilággal ajándékoz meg minket.” – árulta el Istella Zoltán, aki már elég régóta foglalkozik e közkedvelt növény termesztésével ahhoz, hogy hozzá forduljak tanácsért, mert bizony az erős paprika / chili témakörben egyáltalán nem voltam járatos soha.

Nálam ott tetőztek eddig az információk, hogy mindegyik csíp – és pont. Mivel nem igazán fogyasztottam soha sem erős ételeket, így utána sem jártam még annak, hogy van-e egyáltalán különbség az erős paprika és a chili között, s ez utóbbi vajon hány rokoni szálat sző egyetlen gombolyaggá?

Arról ugyan már írtam cikket, hogy az erős paprikában található kapszaicin megoldást jelenthet fejfájás ellen, felgyorsítja az anyagcserét, lassítja a rákos sejtek növekedését, fájdalomcsillapító hatású, s hatékony segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek esetében is – ám alaposabban nem merültem el a témában, pláne nem kertészeti szempontból nézve. (Az említett blogbejegyzés elolvasható itt.) Most viszont – nézzük csak meg, hogy mit kell tudnunk e zöldségféléről?

Először is fontos megjegyezni, hogy fajtától függően mindegyik chili másként csíp – és itt a „csíp” szó nagy hangsúlyt kap, mert nem azonos a „mar” kifejezéssel! S, hogy ez miért fontos? Aki már sokfajta „erőset” kóstolt, annak bizonyára ezt nem kell elmagyarázni. A „csípés” élvezetes, a „marás” már nem annyira.” – részletezte Istella Zoltán – „A magyar erős paprika egyből a nyelv hegyén csíp. A moruga, a skorpió vagy a habaneró kapszaicin-tartalma fokozatosan önti el az embert, előbb a déligyümölcsös zamat érezhető. Vannak olyan fajták, melyeket a nyelvünk hátsó részén érzünk, valamelyiket az oldalán, s olyat is termesztek, amely ereje az egész nyelvet áthatja pár pillanat alatt.”

A cikk folytatása itt olvasható: Chili vagy erős paprika? (fmc.hu)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. január
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Written by Temesvári Márta

2022-09-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Milyen problémákra jó a kakaó?

Milyen problémákra jó a kakaó?

Asztma, rák, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség - néhány válasz a címben feltett kérdésre. Milyen egészségügyi...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami