Vidi: véget ért az EKL-álom, pedig csak a lelátón volt tűzijáték

Szerző: Mátay Balázs

2022-08-25

Hiába a múlt heti idegenbeli bravúr, végül mégiscsak érvényesült a papírforma a labdarúgó Európa-konferencialiga rájátszásának visszavágóján, az 1. FC Köln 3-0-ra nyert a MOL Fehérvár vendégeként, így a Bundesliga-alakulat jutott a csoportkörbe. Kár érte, mert itt szó sem volt verhetetlen német alakulatról, hatalmas fölényről, egyszerűen most a kölnieknek volt több szerencséjük, jobb a helyzetkihasználásuk, miközben a Vidi gyengébben teljesített és rosszabbul sáfárkodott lehetőségeivel, mint a meglepetéssel végződött odavágón.

Nem esett neki a vendég csapat a hazainak, ahogy előzetesen sokan hitték, s bár többet birtokolta a labdát és ment előre, amikor tudott, a 6. percben megszerezhette volna a vezetést a MOL Fehérvár. Bamgboye jobb oldali beadásáról azonban Zivzivadze egy lábfejnyivel lemaradt a kapu torkában, ennyin múlott az 1-0, ami helyett három perccel később 0-1 lett: egy jobb oldali szögletnél úgy fejelhetett a kapuba az ötösről, középről Hübers, hogy a piros-kék védők testületileg „tisztelegtek” neki, s Kovács sem tudta hárítani az azért nem éppen védhetetlen bólintást. Legkevésbé a kapus volt egyébként a hibás, a gólszerzőt körülvevő öt védő egyikének kellett volna kicsit határozottabbnak lennie az álmélkodás helyett…

A folytatásban is azt mutatta Fortuna, hogy ma nem Michael Boris csapatának kezét fogja, mert a bekapott gól után nem sokkal újra Zivzivadze hibázott. Remek labdát kapott a 16-os előtt, ajtó-ablak helyzetbe került volna, ha képes lett volna levenni a felpasszolt labdát, maga elé tenni és belőni a kapuba. De nem volt képes, elpattant tőle a játékszer, így ziccer és gól helyett maradt a német előny, a továbbjutás szempontjából pedig az eldöntetlen állás.

Az első félidőben már sok érdekesség nem történt, a németek nem rohantak fejjel a falnak, a Vidi meg nem tudott. Nem volt friss, nem volt lendületes, ellenben visszafogott és pontatlan igen, a játékosai céltalanul járatták a labdát hátul, sokszor el is adták, láthatóan nem tudtak mit kezdeni a szituációval.

Nem úgy a kölniek a második félidő elején! Első támadásuk végén szögletet rúghattak, s ismét betaláltak. Ez a méreg, mert két gól, két rögzített szituációt követően, amire azért fel lehetett volna készülni, de ez nem sikerült.

Hiába ébredt fel 0-2 után a hazai egylet, s produkált egy olyan 6-7 percet, aminek láttán nem igazán lehetett érteni, hol volt ez a lendület és akarat az első félidőben?? Mentek előre, jöttek a beadások jobbról, balról, jöttek a lövések és jött újabb helyzet is, de ez volt az a nap, amikor semmi sem akart összejönni, így aztán hiába állt be Kodro és Bumba is, próbált frissíteni csapata játékán Michael Boris, nem vezetett semmi sem eredményre.

Aztán… ami ilyenkor lenni szokott, a 80. perc után már csak időt húzó, a meccs végét váró csapat gólt szerzett az utolsó pillanatban is. A 94. minutumban egy gyors kontra végén Schindler bólintott a kapuba, de ez már nem osztott, nem szorzott. nyert és megérdemelten jutott a főtáblára a Köln, amely egyáltalán nem volt félelmetes, egyáltalán nem focizott úgy, hogy attól annyira meg kelljen ijedni, mint a Vidi tette 0-2-ig.

Fiola jogosan nyilatkozta a meccs után: „Tudtuk jól, hogy erősek pontrúgásból, erre kapunk kettőt szöglet után. Ez fej kérdése, nem a játéké. Kijátsszák sakk-mattra, berúgják, nem szól senki egy szót sem, de két ilyen buta gólt kapni ezen a szinten nem lehet. Kétgólos hátrányban kezdtünk el játszani, addig meg be voltunk sz.rva. Tartottuk az eredményt, előbb kellett volna futballozni. Meg is érdemeljük, hogy kiestünk” – mondta a csapatkapitány, és bizony szóról szóra egyet lehet vele érteni. Kár a látottakért, mert még így is közel volt a továbbjutás.

Most már azonban valóban itt az ideje előre tekinteni és igazolni néhány jó játékost, mert ki kell mondani: a jelenlegi állomány nem garancia arra, hogy ott lesz a Vidi a dobogón a bajnokságban. Ennél mélyebb, „combosabb” keretre lenne szükség. Hat nap van még az átigazolási időszak végéig, nem könnyű a hajrában, de lehet, sőt, kell erősíteni. A várhatóan érkező Schön Szabolcs ehhez kevés lesz (most is ott ült a lelátón, hamarosan bejelenthetik a Dallastól hamar, alig 1 év után kiebrudalt szélsőt…), nem ő lesz az, aki jelentősen emel a csapat keretének erősségén.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-08-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami