Vidi: Petrjak hazatért a Sahtarhoz, Schön felkészül!

Szerző: Mátay Balázs

2022-08-22

A volt ferencvárosi Zubkov után újabb Magyarországon játszó ukrán válogatott labdarúgó, az elmúlt három szezonban a MOL Fehérvárt erősítő Ivan Petrjak is visszaigazolt oda, ahonnan anno hazánkba érkezett: a Sahtar Donyeckhez. A 13-szoros ukrán bajnok a jelek szerint a drága – és a háborús helyzet okán eleve javarészt távozó – légiósok helyett az olcsóbb és nyilvánvalóan teljes szívvel érte harcoló egykori játékosaira építi keretét. Petrjak távozása után az FC Dallasból kiszoruló válogatott szélső, Schön Szabolcs lehet az első érkező a Sóstóra.

Petrjak a Vidinél töltött három éve alatt 128 tétmérkőzésen 28 gólt szerzett és 26 gólpasszt adott társainak. A Sahtar tájékoztatása szerint 4 éves szerződést kötöttek a korábbi válogatott szélsővel, aki – bár hektikus formát mutatott Fehérváron az utóbbi időben – komoly erőssége volt a piros-kék csapatnak és nehéz lesz minőségben hasonló képességű és adottságú játékossal pótolniuk a vezetőknek.

Persze most minden negatív hangot elnyom a kölni EKL-győzelem okozta mámor, ám a továbbjutás még nincs meg, sőt, csütörtökön várhatóan egy nagyon paprikás hangulatú, teljes erőbedobással küzdő Bundesliga alkulattal néz farkasszemet a Vidi a visszavágón és a továbbjutás, a csoportkörbe jutás továbbra is hatalmas bravúr volna tőle. A bajnokságban eddig gyenge a mérleg, s ha lesz EKL-csoportkör, ha nem, mégiscsak az NB I a legfontosabb, ha ott gyengélkedik a csapat, akkor nem lesz nemzetközi szereplés sem jövőre. Márpedig ahhoz, hogy a minőség meglegyen a csapatban sorozatban, ne csak egy- egy meccsen, ahhoz mélyebb, erősebb keret kell!

Már csak néhány nap van az átigazolási szezon végéig, a MOL Fehérvárnak mindenképpen kell(ene) nemzetközi szinten is tapasztalattal rendelkező, de magyar szinten mindenképpen kiemelkedő produkcióra képes támadót, támadókat, valamint gyakorlatilag minden posztra versenyképes labdarúgót igazolni, akik a keretben is igazi versenyhelyzetet teremtenek, s nincs olyan, hogy adott poszton megsérül valaki, s nincs minőségi helyettes, Márpedig jelenleg több ilyen poszt is van!

A tehetséges, ám rutinosnak aligha nevezhető, 21 éves válogatott szélső, az egykori MTK-s, jelenleg az FC Dallasnál a partvonalon kívülre került Schön Szabolcs igazolása várható a napokban, róla már korábban is szó volt, de most – úgy hírlik – valóban a Vidinél köthet ki. Rajta kívül néhány jelenleg Lengyelországban játszó légiós, illetve délszláv labdarúgók igazolása került szóba komolyabban.

Az már nyilvánvaló, hogy egy hét alatt csodát nem lehet tenni, ha erre 2 hónap nem volt elegendő, de 3-4 jó „fogást” még talán képesek összehozni Sallóiék. Amennyiben ez nem sikerül, marad a csodavárás és az erős drukk, hogy az NB I-es riválisok is sűrűn hullajtsanak pontokat, mert a most futó idény végén már egy 4.-5. hellyel biztosan nem lehet kilépni a nemzetközi színtérre.

Tény, hogy eddig több jó játékost engedett, küldött el, vagy adott kölcsönbe a nyáron a Vidi, mint amennyit igazolt. És ez semmiképpen sem kecsegtet sikeres szezonnal. Azonban várjuk ki a végét, augusztus 31-ig kik érkeznek a Petrjakért és Rusért kapott, kb 2 – 2,5 millió euróból illetve más játékosok értékesítéséből befolyt „apróból”, valamint a tulajdonos által erre szánt pénzből, már, ha van ilyen, mert az elmúlt években egyre kevesebbszer volt erre példa, ez nyilvánvaló.

Az persze érthető, hogy a mélyebb zsebbe nyúlással várni akar a tulajdonos, hiszen nem mindegy, hogy csütörtökön kiharcolja-e a vágyott csoportkört az Európa-konferencialigában a piros-kék gárda, avagy marad ebben a szezonban is csak a hazai színtér. Mindazonáltal akkor is jelentős erősítésre, bővítésre szorulna az állomány, ha „csak” az NB I és a Magyar Kupa maradna végül. Szóval, érdekes helyzet ez, főképp, hogy Zivzivadzét éppen a BL-ben a Fradit kiütő azeri Qarabag is kinézte magának, Negoval pedig a ciprusi APOEL „barátkozik” már hetek óta, azaz még távozó is lehet jövő hét szerdáig.

Várjuk ki tehát a végleges keretet és akkor értékeljünk, addig pedig legalább van miben reménykedniük a szurkolóknak. Először is a csodában, amelyet Kölnben megalapoztak kedvenceik. Mert az kétségtelen, hogy egy csoportkörös szereplés anyagilag és minden más szempontból is sokat hozhat a konyhára a Sóstón.

A MOL Fehérvár – 1. FC Köln visszavágó csütörtökön 19.00 órakor kezdődik, s az idegenben megszerzett egygólos előnyt (2-1) kell megőriznie Michael Boris csapatának ahhoz, hogy belépjen az EKL-csoportkörbe.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-08-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami