Vidi: mi várható a véghajrában?

Szerző: Mátay Balázs

2023-04-25

Lassan negyed évszázada nem volt abban a helyzetben a MOL Fehérvár FC, amiben most: a kiesés ellen kell küzdenie az utolsó fordulókban. Korábban azonban, amikor ez legutoljára előfordult, egy anyagilag bizonytalan lábakon álló és homályos jövőképű csapat volt a Vidi, míg manapság – ez így van már 12-13 éve – a Ferencvárossal karöltve a legjobb anyagi kondíciókkal és infrastruktúrával rendelkező, minden szempontból nemzetközi színvonalú háttérrel rendelkező alakulat Magyarországon.

Az, hogy a fehérvári szurkolók nem értik, hogyan juthatott ide az elmúlt 13 év során csak kétszer érem nélkül maradó csapat, az még hagyján, ám a szakma is fejcsóválva és némi értetlenkedéssel viszonyul a mostani mélyrepüléshez.

Mivel a jelenlegi jobbik kieső helyen (11.) álló Bp Honvéd és az előtte sorakozó Vidi, ZTE, Mezőkövesd hármas 4 ponton belül áll egymáshoz viszonyítva, nem vitás, hogy az utolsó öt fordulóban dől el minden kérdés a 7. helytől lefelé. Nézzük, összességében milyen esélyei vannak a MOL Fehérvárnak és a többieknek.

Reálisan szemlélve a dolgokat, az edzőváltása óta stabilan és nem eredménytelenül focizó, sereghajtó Vasas annyira le van maradva a többiektől, hogy esélye a bennmaradásra csupán elméleti, ugyanakkor alaposan beleszólhat a kiesés elleni harcba a riválisoknál is, hiszen játszik még a ZTE-vel, a Vidivel és a kissé előrébb, de még mindig messze sem biztonságban lévő Újpest, Kisvárda kettőssel is. Akit a sereghajtó elkap, az könnyen rosszul járhat. A Vidi például éppen a zárókörben látogat Angyalföldre. kérés, hogy már biztos bennmaradóként, vagy sem? Mert, ha utóbbi, nagyon nagy bajban lehet Bartosz Grzelak gárdája.

A Zalaegerszeg esetében az lehet a probléma fehérvári szemszögből nézve, hogy most váltott edzőt, ami általában pozitívan hat az adott csapatra, lásd pl Újpest, amely 4 meccsen komoly lépésekkel távolodott el a kieső helyektől, pedig addig igen rosszul festett a szénája. Amennyiben a „Zete” is hasonlóképpen jön ki az edzőcsere utáni első meccseiből, akkor május 20-i Vidi-ZTE sok minden lesz a Sóstón, csak éppen babazsúr nem, hiszen ezt a találkozót már csak egy követi. Egyébként a Sóstó mellett még ellátogat a zalai alakulat a Mezőkövesdhez és a Vasashoz, s fogadja a Puskást és a Paksot.

A Mezőkövesd (még?) nem váltott a kispadon, s összességében véve Kuttor Attila tevékenysége egyértelműen pozitív a borsodiaknál. Ugyanakkor nem kétséges, hogy a ZTE-hez hasonlóan alaposan leült az elmúlt időszakban, így nem kizárt itt sem az, hogy a legvégére újra váltanak a kispadon. A Mezőkövesd is lesz még a Vidi vendége, s játszik még a ZTE-vel, a Pakssal, a Honvéddal és a Fradival. Aligha kérdéses, hogy nem éppen álomsorsolás…

A Honvéd jelenleg 2 ponttal a Vidi mögött, már kieső pozícióban áll a tabellán. A sorsolását tekintve a Kisvárda, a Puskás és a Debrecen ellen idegenben, a Mezőkövesd és a Kecskemét ellen hazai pályán gyűjthet még pontokat. Ahogy a Vasasnél, a Honvéd esetében is csalóka a helyezés, mert ennyire nem rossz csapat a kispesti. Ha valahol, itt még ugyancsak sanszos egy újabb trénercsere, mivel Klafuric mesterrel sem szerepelt eddig jobban, mint előtte, sőt…

Összerakva a mozaikokat egy egész képpé, az rajzolódik ki, hogy egyetlen csapat sem mondhatja el: kedvező a sorsolása az utolsó körökben, lesznek komoly körbeverések is, úgyhogy  ész érvek mentén nem igazán lehet prognosztizálni.

Koncentrálva a MOL Fehérvárra: mindent mérlegre téve elég lehet az NB I-es tagság megőrzéséhez 6 pont, egyszerűbben fogalmazva, ha a Mezőkövesdet és a ZTE-t megveri hazai pályán. Csakhogy ez túl egyszerű volna, így idegenből is kellene csípnie 2-3 pontot. Ez sem lehetetlen, ám a piros-kékek jelenlegi formáját elnézve most semmi sem egyszerű ennek a csapatnak.

A kulcsjátékosok mélyen tudásuk, korábban megszokott nívójuk alatt fociznak (Nego, Dárdai, Stopira, Heister, a Vidi II-höz száműzött Bumba) vagy sérültek (Fiola, Schön, Serafimov, Hangya, Pinto, és a már hadra fogható, de hetek óta nem játszó Houri). További fontos, meghatározó futballisták formája rendkívül ingadozó (Kodro, Kastrati), míg vannak a „talány, mit keresnek a Vidiben” szintű tudással rendelkező és maximum „kerettölteléknek”, legfeljebb a kispadra alkalmas játékosok (Kovács D., Bese, Alef, Makarenko, Sabanov, Rockov, Larsen, Christensen és a legfeljebb NB II-es képességű Pokorny). Akik nem rossz képességűek, láthatóan igyekvőek, azok is nagyon hektikusan, megbízhatatlanul teljesítenek, így pl Flores, Katona és részben Csongvai, de talán legkevésbé az ő produkcióját érheti kritika, dacára a Fradi ellen elkövetett ordas hibájának…

A nagy kérdés tehát, hogy a képességeik alapján sokkal jobb teljesítményre képes kontingens tagjai mennyire szedik össze magukat és a sérültek közül kik térhetnek még vissza legalább néhány meccs erejéig a csapatba? Alighanem minden ezen múlik, hiszen egy jó Nego, egy jó Dárdai, Stopira, Heister, illetve egy egészséges Schön, Serafimov és Fiola, kiegészülve a jobbik formáját legalább a hajrára stabilizálni tudó Csongvai, Flores, Kodro, Katona és Kastrati már adhat egy olyan alapot a Vidinek, amely gyorsan elrepíti a veszélyzónából.

A mesék korából azonban kinőve, abban bizonyosak lehetünk, hogy az itt felsorolt 12 játékosból maximum 5-6 fog tudni valójában segíteni a Vidinek a véghajrában. Fiola szinte biztosan ebben a szezonban már nem játszhat, Pinto, Hangya, Serafimov és Schön valószínűleg még visszatérhet, de kérdéses, milyen formában, milyen állapotban ennyi kihagyás után?? A formán kívüliek és „hullámvasutazók” közül pedig talán Nego, Kodro, Csongvai, Dárdai és talán Flores valamint Kastrati tudja magát úgy összekapni, ahogy az elvárható. De minden egyelőre erősen feltételes mód. A vasárnapi, debreceni fellépésig mindenképpen, ott egy fokkal és fordulóval közelebb jutunk az igazsághoz.

Addig is – és folyamatosan – a mostani sikertelenség „főrészvényesei”, a Mol Fehérvár vezetői gondolkodhatnak, miért voltak impotensek a nyári és főleg a téli átigazolási piacon és az edzőkiválasztás kérdéseiben, ezzel együtt a saját alkalmasságuk kérdését is most vizsgálhatják felül, mert az nem lehet vita tárgya, hogy nyáron „fel kell robbantani” az öltözőt és a keret jelentős részét egyszerűen le kell cserélni. Nincs más út, ha újra a dobogót célozza meg a klub, nem a dagonyát és állóvizet!

Ebben a pillanatban ki kell jelenteni, hogy a Vidi sorsa a saját kezében van, ami pozitív. A formákat tekintve viszont jelenleg legfeljebb a  ZTE, a Honvéd és a Mezőkövesd van hasonló helyzetben mint a Grzelak-legénység, senki más, ez nem éppen pozitív. Főképp, hogy látjuk, mind a hárman képesek jól is focizni, de nem volt velük a szerencse az elmúlt hetekben, miközben a MOL Fehérvárnál a rossz forma gyakorlatilag állandósult, 4-5 meccsenként egy-egy elfogadható produkcióval tűzdelve, ami nem biztos, hogy ebben a versenyfutásban elég lesz, főképp, hogy éppen a Vidi játékosainak nincs sok tapasztalatuk a kiesés elleni csaták tekintetében, nincsenek ehhez a szituációhoz hozzászokva és legtöbbjükön látszik, hogy el sem jutott a tudatukig teljesen, mekkora bajban is van a csapat.

Ha ezt is a serpenyőben tesszük, aligha van ok a mosolyra. Csak abban lehet bízni tehát, hogy erre az öt meccsre összekapja magát mindenki, aki magára húzza a piros-kék mezt, a legjobbját adja tudásából, küzdőképességéből és koncentrációjából. Minden más esetben a baj tényleg baj lehet…

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-04-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami