Vidi: hazai pontmentés az utolsó pillanatban

Szerző: Mátay Balázs

2024-08-18

Folytatta a két csapat fehérvári döntetlenszériáját – ez volt egymás után a harmadik – a Vidi és a ZTE. Ezúttal 1-1-re végzett egymás ellen a két egylet a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) 4. fordulójában. A Fehérvár FC gólja a klub valaha volt legifjabb első osztályú bemutatkozója és gólszerzője, Kovács Patrik nevéhez köthető, aki 16 és fél évesen debütált piros-kékben az NB I-ben, két hete pedig Újpesten, még a 17. születésnapja előtt megszerezte az első találatát. Most – éppen két nappal a szülinapja után – másodszor is betalált az élvonalban, pontot mentve hektikusan játszó csapatának. Mindezt az utolsó pillanatban, a 95. percben. 

A mérkőzést gyászszünet vezette be: a csütörtökön, 84 éves korában elhunyt Komora Imrére, a Budapesti Honvéd legsikeresebb edzőjére, egykori válogatott, olimpiai bajnok labdarúgóra emlékeztek, aki három mérkőzés erejéig volt ideiglenes szövetségi kapitány is.

A találkozót jól, dinamikusan, támadólag kezdte a házigazda alakulat, amelynél – mint utóbb kiderült – nemcsak a műtétre váró Kastrati és a még mindig nem bevethető Kalmár iratkozott fel a sérültek listájára, hanem Pető Milán és Babos Bence is! Előbbi könnyebben sérült, már játszhat jövő héten Nyíregyházán, ám a kis Babos, aki a legutóbbi hazai bajnokin a DVTK ellen gólt szerzett, bokaszalag-szakadást szenvedett, így rá is komoly kihagyás vár. Larsen sem volt bevethető, betegsége miatt. Lassan ki lehet tenni a Sóstóra a „Kórház a város szélén” táblát…

Hiányzók ide vagy oda, Christensen tört kapura, s mivel senki sem tudta érdemben megtámadni, 18-ról rásuhintotta, a labda pedig a felső lécről vágódott ki, nagy szerencséje volt a „Zetének” és a kapuban Gundel-Takács Bencének, aki korábban 2019 és 2022 között a Vidi keretének tagja volt. A lelátón helyet foglaló Marco Rossi szövetségi kapitánynak (Kovács Patrik édesapjával, a Vidi korábbi sportigazgatójával, Kovács Zoltánnal nézték a  mérkőzést) biztosan tetszett, amit a vendéglátók mutattak az első szűk félórában, mert ekkor egyértelműen ellenfelük fölé nőttek, s ha Csongvainak is van egy kis szerencséje, illetve Gundel-Takács nem védi szépen 22 méteres lövését, akkor legalább az egy gólos vezetés teljesen megérdemelt lett volna.

Csakhogy a sportban nincs ha, – mint tudjuk – ezért aztán nem jött a hazai vezetés, majd szép lassan visszaesett a Vidi teljesítménye, nagyon úgy tűnt, hogy a kétfrontos menetelés okán egyszerűen elfáradtak a játékosok. Az első 25 percben csak két veszélyes beadásig jutó ZTE egyre inkább felbátorodott – Ennek eredményeképp előbb Kiss, majd Dénes, utána pedig Mim előtt adódott komoly lehetőség, de vagy Tóth Balázs védett nagyot, vagy cél tévesztettek a vendégek játékosai. Az első játékrész végén is volt még két zalai helyzet, eredmény nélkül.

A szünetben az utolsó bő negyedórával nyilvánvalóan elégedetlen Pető Tamás kettőt is cserélt, Melnyik és Kovács Mátyás ment le, Huszti András és Stefanelli állt be. Ennek ellenére a folytatásban egy-egy lövést (itt Christensen, ott Sajbán próbálkozását hárították a kapusok) követően az 54. minutumban jött a hidegzuhany a forróságban a piros-kékek számára: a néhány éve a Vidi II-ben is szereplő 19 éves Dénes Csanád Vilmos köszönte a nyáron éppen Zalaegerszegről Fehérvárra érkezett Bedi Bence nagyon suta, rosszul sikerült „felszabadító” fejesét, ami pont elé pattant, amúgy teljesen ártalmatlan helyzetben, majd lefordult Csongvairól és bár rosszul, ütemtelenül találta el a játékszert, az kicsit megtévesztette a vetődő Tóth Balázst is a bal alsó sarokba csorgott.

A nem érdemtelen vendég vezetést követően volt még további lehetősége ZTE-nek, miként a fáradt Vidi is megpróbált újítani. Pető ismét kettőt cserélt, beállt két támadó, Holender és Kovács Patrik, lement Milicevic és Katona. Hogy nem volt rossz döntés a pályára küldésük, bizonyítja, hogy Holender révén a bal oldalon több veszélyes akció futott Gundel-Takács portája felé, s az egyik végén ő is telibe találta a felső lécet! Az ugyancsak csereként pályán lévő Stefanelli is régen igyekezett úgy, mint most, ezt két szép megmozdulás jelezte. Előbb éles szögből leadott lövését védte a zalai kapus, majd Kovács Patrikot hozta helyzetbe, aminél ugyancsak Gundel-Takács védett nagyot.

A hajrában a már említett Holender kapufa mellett Christensennek is akadt lehetősége, ami kimaradt, Spandler lövését pedig az utolsó pillanatban blokkolták. Egy ellenkontra végén Tóth Balázs vetődött kis szépen, ám közben a lendületből érkező egerszegi véletlenül támadó fejen rúgta, így jöhetett némi ijedtség és ápolás, de szerencsére a remek kapus folytatni tudta a játékot.

Az utolsó percekre Gradisar helyén még Berki Marcell is lehetőséget kapott Petőtől. Ennek ellenére Kiss egy újabb kontránál kapufát lőtt, így ebben a tekintetben „szépített” 2-1-re a kék-fehér gárda, amely már a zsebében érezhette a 3 pontot, amikor a 4 perces hosszabbítás legvégén szabadrúgáshoz jutott a Fehérvár FC, amiből a Christensen emelte be a kapu elé a labdát, az az ifjú Kovács Patrik kelé pattant, aki szép mozdulattal lőtt a kapuba, pontot mentve csapatának!

Összességében igazságos döntetlen született, mert a meccs első harmadában a Vidi sokat tett a gólért, majd a hajrában sem adta fel, a két kapufa mellett számos lehetősége akadt, éppen úgy, mint a másik oldalon a zalaiaknak. A nagy meleg ellenére többnyire jó iramú, izgalmas mérkőzést láthatott a 2700 jelen lévő néző.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón kérdésünkre Pető Tamás vezetőedző elmondta, hogy valóban elfáradt a csapata az első játékrész közepén, sokat kivett belőle a kétfrontos harc és mivel sok a sérült és a beteg, Schön pedig távozott, az egyre szűkülő keretből ennyire futotta most. A Vidi trénere azt is elárulta, hogy nagyon várja már Kalmár Zsolt visszatérését, aki jelen állás szerint szeptember végén lesz mérkőzésen is bevethető. Az már jó jel, hogy a futómunkát már megkezdhette a válogatott középpályás. Pető Tamás elárulta, hogy akadnak jónéhányan, akik jó játékosok, vagy éppen olyan fiatalok, akikre lehet építeni, ám valamiért ők a tavasz folyamán alig kaptak szerepet az akkori szakmai vezetéstől, edzőtől, ezért jelentős meccshiányuk volt/van, ami nem könnyítette eddig meg a helyzetét. Olyan futballista is akad köztük, aki annyira „elvesztette a fonalat”, hogy a legutóbbi edzésen harminc kapura lövésből háromszor talált a kapuba.

A Vidi ezzel a ponttal öt egységnél jár négy fordulót követően, amivel a 6. helyen áll a bajnoki tabellán. Legközelebb az újonc Nyíregyháza vendégként lép pályára a piros-kék alakulat, augusztus 25-én, vasárnap 17.45-kor. Ez lesz a szabolcsiak stadionavatója, mivel mostanra kaptak meg minden engedélyt az új Városi Stadion használatba vételéhez. Az, hogy egy avatómeccs mennyire nehéz, sokan tudnának mesélni, így minden lesz ez a találkozó a Vidi számára, csak nem könnyed vasárnapi ejtőzés.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This