Vidi: az emberelőny is kevés volt, közel a szégyen

Szerző: Mátay Balázs

2023-05-14

Azok után, hogy a nagy rivális Honvéd Debrecenben szerzett pontot, majd ma az elmúlt hetekben csak eső-kelő, a kaput alig találó Mezőkövesd hatot (!!!) vágott a dobogóra hajtó Paksnak, hatványozottan a három pont megszerzésének kötelező terhével lépett pályára Felcsúton a Puskás Akadémia ellen a MOL Fehérvár FC a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) 31. fordulójában. Hiába azonban minden, a meccs hajrájában 1-1-nél már emberelőnyben játszó piros-kék alakulat nem szerzett, hanem kapott gólt a végén (1-2), így már csak a csoda segíthet rajta minden jel szerint, mert a csapat és edzője képtelen megtalálni a jó megoldást a kiesés elleni harcban.

Az első félidő egyértelműen a Vidié volt, többet lőtt kapura, több helyzete volt, a labdabirtoklási fölénye is komoly mértékű volt, ám Kodrónak ezúttal 8 méterről sikerült a múlt heti 11-es után elvéteni a kaput (akkor fölé, most mellé durrantott), egy Houri beadás után előbb Pokorny fejese csattant a keresztlécen, majd a lepattanó utáni kavarodásban Dárdai emelt két lépésről a felső lécre. Dárdainak az elején is volt egy ígéretes lövése, miközben a kontrázó Puskásnak Komáromi komoly ziccere jelentette a nagy lehetőséget, illetve volt még két kecsegtető helyzet-félesége is a hazai csapatnak, de összességében a MOL Fehérvár volt egy hajszállal dominánsabb.

Sejthető volt, hogy ennek a Vidinek luxus a két kihagyott ordító ziccer, s be is jött, mivel a folytatásban (53. perc) egy jobb oldali kontra végén a középre gurított labdára Kovács kivetődött és pont Gruber lábára paskolta azt, az üres kapuba betalálni nem volt már nagy mutatvány. Újabb hatalmas kapus- és védelmi hiba után kapott gólt a Vidi.

Ment előre becsülettel a fehérvári egylet, de nagyon sok volt a hiba és kevés az olyan játékos, aki minőséget jelentett volna elől. Ennek ellenére Kastratinak a sokadik rossz átadása-beadása után sikerült Dárdait megtalálnia egy beíveléssel, a válogatott támadó középpályás pedig szépen csúsztatott a kapuba.

1-1-et követően a lélektani előny is a Vidihez került, mert a nem sokkal előtte beálló felcsúti csatár, Zahedi gyorsan összeszedett két sárgával egy piros lapot, így a hátralévő 12 + 7 percet emberelőnyben nyomhatta végig Bartosz Grzelak együttese. De nem nyomta, mert tanácstalan volt a betömörülő Puskás ellen, amely pedig amikor tudott, gyorsan kontrázott emberhátrányban is. Egy ilyen kontra végén a lassú Heistert lefutó Baluta jobbról érkező beadását Komáromi Negót megelőzve a kapuba fejelte.

A Puskás emberhátrányban is bátor volt, a Vidi pedig újabb esélyt szalasztott el, egymás után szórja el a pontokat, az esélyeket. Immár csak a hátralévő két meccs megnyerése és a Honvéd-Mezőkövesd páros botlásaira lehet apellálni, másra nemigen.

Nem megbántva a fehérvári vezetőedzőt, Bartosz Grzelakot, de az nehezen érthető, hogy ebben a helyzetben hátrányban is előbb két szűrőt cserélt be, csak az utolsó percekre hozta be a támadó középpályás Katonát és a sérülése után visszatérő szélső támadót, Schőnt. Az pedig még kevésbé, hogy 1-1-nél emberelőnyben is ment a körbe passzolgatás és hátrafelé tologatás, s amikor már tényleg minden mindegy volt, akkor sem küldte előre a játékosokat a tréner, hogy legalább felívelésekkel fejesekből vagy a lecsorgó labdákból próbáljanak eredményesek lenni. Ha az edző ezt nem látja, nem érzi, hogy legalább ezt meg kellene próbálni és a csapata sem vált magától, akkor nem nagyon van miről beszélni.

Pedig! A hátralévő két találkozóján két olyan csapattal találkozik a Vidi, amelynek már mindegy. A ZTE már bennmaradóként érkezik a Sóstóra jövő szombaton, majd egy héttel később a már kiesett Vasas otthonában zár a piros-kék alakulat, s két ilyen meccs normális körülmények között nem okozhatna gondot a MOL Fehérvárnak, ám itt már nincs szó normális körülményekről. Hétről-hétre saját maga nyomta le a saját fejét a víz alá a korábbi háromszoros bajnok, s akármi is lesz a vége, ezt a mélyrepülést csak és kizárólag saját magának köszönheti. Elsődlegesen a támadók sokaságát pótlás nélkül elküldő, elengedő vezetőké, akik edzőkérdésekben is rendre mellényúltak az elmúlt időszakban.

Az ő felelősségük az elsődleges ebben a kialakult helyzetben, de ezeket már leírtam sokszor, nincs új a nap alatt. Mindenesetre itt a vezetők mellett a játékosoknak és a szakmai stábnak is alapos és komoly mennyiségű sarat kell nyáron levakarnia magáról…

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-05-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami