Vidi: a második legértékesebb kerettel kiesési rangadó előtt

Szerző: Mátay Balázs

2023-02-28

Igen, ide jutott mostanra a 2010-es évek legeredményesebb honi labdarúgó csapata. Az évtizedet uraló, 2010 és 2020 között három bajnoki címet, hét ezüstérmet, egy MK-győzelmet és két Európa Ligás csoportkört hozó csapat a 2021-es bronzérem, majd a tavalyi 4. hely után tulajdonképpen változatlan körülmények között ott tart az NB I 22. fordulója előtt, hogy szombaton este a sereghajtó Vasast úgy fogadja egy ötös nyeretlenségi sorozattal a háta mögött, hogy, ha kikap, akkor biztosan kieső helyre csúszik, oda, ahol az elmúlt 22 évben egyszer sem állt ilyen fázisában a pontvadászatnak, sőt, igazából egyáltalán nem!

Mindez azért érdekes és érthetetlen, mivel a sikerkorszak óta változatlan a tulajdonos, ugyanolyan kiváló körülmények között készülhet a csapat, sőt, az újjávarázsolt Sóstói Stadion (MOL Aréna Sóstó) már a harmadik bajnoki cím után készült el, azaz még jobbak a feltételek, mint voltak korábban. Mégis mi vezethetett oda, hogy most a – még mindig hihetetlenül hangzó – kiesés rém fenyegesse egy olyan kerettel, amelyben a szezon kezdete óta elküldött vagy eladott játékosok nélkül is hat magyar válogatott (Bese, Dárdai, Fiola, Hangya, Nego, Schön) és kilenc, más nemzet (Kodro, Rockov, Stopira, Serafimov, Flores, Kastrati, Makarenko, Bumba, Sabanov) válogatottjában szerepló spíler található! Jelenleg tehát 15 (!!!) felnőtt válogatottja van a Vidinek, s a kerettag Csongvai esetében is biztosra vehető a válogatottban való bemutatkozás a következő időszakban. Az ETO-nak kölcsönadott Kovácsikot bele sem számoltuk…

Ezek után ki az, aki azt mondja, és azt várja, hogy józan ésszel gondolkodva bárki el is hiszi, hogy a keret gyenge??? Hogy azzal reális, hogy itt tart a csapat??? E pillanatban is a Ferencváros után és a Puskás Akadémia előtt a második legértékesebb kerete a Vidinek van a játékosok értéke alapján! Megjegyzendő: a szezon meglepetéscsapata, a  Kecskemét csak a 13. a listán, mert nemcsak az első vonal másik 11 klubja, de az NB II-es MTK kerete is értékesebb!!!

Ezek után miképpen fordulhat elő az, hogy a Vidi a 10., a Kecskemét pedig a 2. helyen áll? Csakis úgy, hogy az egyik alig ismert játékosai és edzője a maximumot kihozza magából és kiváló csapatot alkotva menetel előre szerényebb képességekkel is, miközben a KTE kereténél majdnem háromszor többre taksált állománnyal, sokszorosan magasabb költségvetéssel és nemzetközi, sok tekintetben világszínvonalú létesítményfeltételekkel rendelkező MOL Fehérvár FC negatív rekordokat döntöget és általános elképedésre hajszálnyira áll a kiesőzónától.

Csúnyán hangzik, de a valósághoz nagyon közel áll az egyszerű következtetés: a kecskemétiekhez képest feladatuk eredményes ellátására alkalmatlan, rossz döntések sorát meghozó menedzsmentje van a Vidinek! 2019 óta a hangoztatott előrelépés és BL-csoportkör helyett csak visszafelé mozdult a klub. Először, 2020-ban 3. hely a bajnokságban és elbukott kupadöntő a jóval gyengébb Újpest ellen, majd 2021-ben már csak 4. hely az NB I-ben és negyeddöntős kiesés az MK-ban az NB II-es Győrtől elszenvedett vereség okán, hogy aztán végül megérkezzünk a 2022-2023-as idény kétharmadához, ahol már csak két csapat, a két jelenlegi kieső helyen álló gárda van mögötte a tabellán. Ennél lejjebb józan ésszel nem csúszhat a csapat, ám már eleve idáig sem juthatott volna el, így ne csodálkozzunk semmin…

Akár így, akár úgy, ki kell mondani: szégyenteljes az, amit mostanság a MOL Fehérvár FC labdarúgás címén bemutat. A tulajdonos az utolsó órában van, hogy erőteljesen rendet tegyen a sóstói szemétdombon és alkalmas embereket nevezzen ki a sportszakmai tekintetben legfontosabb posztokra! Először is egy rutinos, alkalmas szakit sport, avagy klubigazgatónak, aki pedig képes egy megfelelően rutinos, a csapatot mentálisan is helyrepofozó vezetőedzőt találni, illetőleg a piacon egy-két szerződés nélküli, gólérzékeny támadót és lehetőleg egy jó átlagot hozó kapust szerződtetni így menet közben is.

Ez a Vidi morálisan és mentálisan teljesen padlón van, csodára várni és tovább húzni az időt a megfelelő lépések megtétele helyett már nem egyszerűen csak rossz húzás,  hanem szinte bűncselekmény a klub és annak még kitartó szurkolói ellen!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-02-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami