Vidi: a kutya és a szalonna esete, vereség a nyitányon

Szerző: Mátay Balázs

2022-07-31

Hiába a figyelmeztető jelek, az EKL-ben nyújtott többnyire visszafogott produkció egy szerény képességű azeri csapat ellen, hiába a pozitív várakozások, sima, 0-2-es paksi zakóval kezdte a labdarúgó NB I új idényét a MOL Fehérvár FC. 

A Vidi elől impotensnek bizonyult, a 16-4-es szögletarány, a 14-7-es kapura lövési mutató sem eredményezett gólt. Hátul szervezetlen, rendezetlen volt, mind a két kapott gólnál ovis hibákat vétettek a védők, a középpályája pedig szinte nem is funkcionált. Lassú, elképzelés nélküli labdajáratás, szinte nulla szűrés, hátrafelé és oldalra való labdatologatás és lötyögős tempó jellemezte Michael Boris csapatát ebben a csapatrészben (is).

A német trénerről tartom, amit hónapok óta, még az elmúlt szezon közepén, érkezése idejétől hangoztatok: kevés, nem egy élcsapathoz méltó tudású edző. Az elmúlt idény hajrájában bemutatott felzárkózás és a nemzetközi szereplés szerencsés elérése valamiféle csoda okán a kispadon tartotta, de a teljes nyári felkészülés után is csak azt lehet megállapítani, amit korábban: néha van egy-két felvillanás, jobb eredmény, de összességében ez a produkció, amit vele mutat a Vidi, kevés, nagyon kevés!

Waltner Róbert a ZTE után a Pakssal is 2-0-ra verte egykori klubját rövid időn belül, amelyhez szívesen jött volna vissza edzőnek most is, ám makacsul a külföldi edzőket gondolják megváltónak a MOL Fehérvár elöljárói. Ez sem jó út. A jó edző az jó edző, ha külföldi, ha magyar, de, hogy mindig a külföldi legyen jó a vezetőknek, ez több, mint vicc. Főképp, hogy alig volt eddig köztük olyan, aki alkalmas lett volna a feladatra. Sousa, Nikolics és az első idényében Carrillo. A többi? Sehol…

Már a bajnoki rajton egy középcsapat ellen beragadtak Negóék, s nem lesz sétagalopp a folytatás sem. Az EKL-ben csütörtökön a moldáv Hincesti elleni, majd vasárnap a Honvéd elleni hazai bajnokin sem fér bele ennyi hiba, ennyire langyos, álmos foci és ennyire dekoncentrált támadásbefejezés.

Azt már csak zárójelben jegyzem meg; azon túl, hogy Boris maradt a kispadon, az ígért nagy változások sem jöttek eddig a keretben. Hármat igazolt a Vidi eddig, de egyikük sem az a játékos, akire csettinteni lehet, hogy”Ez igen! Vele biztosan erősödött a csapat.” Bumbában van spiritusz, de hasonló képességű labdarúgói voltak tucatszám és vannak most is a csapatnak. Aztán lehet már kapkodni, igazolni augusztus végén, amire Sallói István sportigazgató is utalt, hogy majd az igazán jó játékosokra akkor lehet lecsapni, akik nagyobb külföldi bajnokságokban szereplő csapataikból kiszorulnak. Akkor már késő lesz, mert kiesik a csapat az EKL-ből és bejön még 1-2 pofon az NB I-ben, így máris lehet integetni ebben az idényben is a dobogónak.

Fiúk! Ennél több kell, sokkal több! Kedves vezetők! Nézzetek már végre a tükörbe, tartsatok önvizsgálatot őszintén és mellébeszélés nélkül! Akkor talán lesz némi előrelépés. Addig csak az üres mellébeszélés meg egy-két felvillanás, amivel aztán lehet takarózni jó sokáig, semmi több.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-07-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami