Úszó Eb: Hosszú kiesett, mégis magyar nyerte a 400 vegyest!

Szerző: Mátay Balázs

2022-08-13

Az előfutamból sem jutott tovább a címvédő, háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka a római Európa-bajnokságon fő számában, 400 méteres vegyesúszásban. Azonban két másik magyar is előtte végzett és nemcsak, hogy bejutott a fináléba, ott is kisajátították az első két helyet! A 19 éves Mihályvári-Farkas Viktória remek versenyzéssel, 4:37.56-os idővel győzött, megelőzve a rutinos Jakabos Zsuzsannát, aki így mellette ezüstérmesként állhatott fel a dobogóra.

Így múlik el a világ – pontosabban Hosszú Katinka – dicsősége? Igen, nagyon úgy tűnik. A tavalyi olimpia, majd az idei, budapesti vb visszafogott szereplése egyértelműen arra utal, hogy az egykori Iron Lady már nem tud visszakapaszkodni a csúcsra, sőt, a dobogóra sem, ami kimondva is az ő célja volt.

Két másik magyar is nyert ma érmet Rómában: Milák Kristóf amolyan bemelegítés gyanánt, a két fő pillangószáma felvezetéseképp ezüstérmes lett 100 gyorson, míg Kovács Benedek meglepetés-ezüstöt szerzett 200 háton. Soha rosszabb napot!

Katinka a mi hősnőnk marad mindentől függetlenül, minden tisztelet az övé, hogy még most sem adja fel, de láthatóan, érezhetően frusztrálja a viszonylagos sikertelenség. Ezt mutatja az is, hogy a mai kiesése után nem állt szóba elsőre a sajtó képviselőivel, majd később úgy nyilatkozott, hogy csak magára volt dühös, ezért nem állt meg senkinek nyilatkozni. Pedig büszkén kihúzhatja magát. Most is, mindenkor (is). A 4×200-as gyorsváltó tagjaként egy bronza van már Rómában. Így, formán kívül, saját bevallása szerint fáradtan, nehézkes mozgással. Már ez tapsra érdemes.

Egyszer azonban mindenkinél eljön a búcsú pillanata, Katinkának lehet, hogy ez volt az, bár most azt mondja, hogy Párizsig kitart. Akár így, akár úgy, senki sem fogja a szemére vetni három olimpiai arany, világcsúcsok és számtalan vb-eb-érem után, hogy miért nem szórja már az érmeket? Aki igen, az ritkán néz tükörbe… Katinka nem tartozik senkinek, semmivel. Leginkább saját magának nem. Ami benne volt a pályafutásában, azt kihozta magából, hősnő lett, egy ország büszkesége. És az marad aktív időszaka után is, amíg a magyar sport létezni fog, történelemkönyvének arany oldalán kiemelt betűkkel szerepel a neve.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-08-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami