Öttusa lovaglás: egyre több a kritika

Szerző: Mátay Balázs

2021-11-18

Egyre több sportoló, egykori és jelenlegi kiválóságok, sportvezetők szólalnak meg a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) végrehajtó bizottságának döntése miatt, amely száműzné a lovaglást a tradicionális olimpiai sportágból. Schmitt Pál után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újabb magyar tagja (pontosabban a NOB sportolói bizottságának tagja), a korábbi olimpiai bajnok mellúszó, Gyurta Dániel is azt mondja, nem igaz, hogy a NOB kérte volna az UIPM-et arra, hogy vegye ki a számok közül a lovaglást, mert sok tekintetben „problémás” szám.

A mellúszás egykori magyar klasszisa az alábbi bejegyzést tette közzé Facebook-oldalán:

„ÖTTUSA – avagy a sportoló mindenek felett

A NOB es sportszerető közösség tagjaként természetesen aktívan követtem az elmúlt hetek fejleményeit az öttusa átalakításával kapcsolatosan. Fontos leszögezni, hogy az öttusa az egyik legszebb hagyományokkal bíró sportág az újkori olimpiák történetében, amit ráadásul Coubertin báró javaslatára alakítottak át, és vettek fel az olimpiai programba 1912-ben. Nem mellesleg ebben a sportágban a magyarok is rendre eredményesen szerepeltek, sok olimpiai- és világbajnokot adott hazánk a sportágnak.

A nemzetközi szövetség elmondása szerint a megújításra a NOB kérése okán van szükség. A Lausanne-ban múlt héten zajlott NOB közgyűlésen számomra is világossá vált, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem támasztott ilyen irányú kérést az UIPM felé. Az tény, hogy az 28-as olimpiai programját a NOB végrehajtó bizottsága december elején hivatott elfogadni. A döntéssel, vagy tervezett döntéssel kapcsolatosan nekem, mint egykori sportolónak és a NOB Sportolói Bizottság tagjának azonban a legfájóbb az egyeztetés hiánya.

Az egész olimpiai család abba az irányba mozdul, hogy a sportolókat, akikért az egész mozgalom van, minél jobban bevonják a NOB működésébe és a döntéshozatalba. Ezért működik állandó bizottságként a sportolók által delegált Sportolói Bizottság is a szervezeten belül. Véleményem szerint rendkívül káros lehet, hogy, ha egy szövetség vagy akár egy nemzeti olimpiai bizottság (NOC) vagy akár a NOB olyan jelentős döntéseket hoz, amiből kimaradnak maguk a résztvevők. Volt sportolóként, aktív úszóként is ezért küzdöttem, hogy legyünk mi is részese annak, ami a sportágunkat érinti.

A változás fontos része a sportnak. Rengeteg sportág újult meg az idők során. Elég az úszásra is gondolni, de például az öttusa lebonyolítása is sok módosításon ment keresztül akár csak az elmúlt 2 évtizedben is. Azonban fontos, hogy amikor egy sportággal kapcsolatos ilyen mélységű döntéseket készítünk elő, akkor erre kellő időt hagyjunk, és az érintett sportolók és szövetségek véleményét, javaslatait kérjük ki, őket vonjuk be a döntési folyamatba, és ne csak utólag legyenek tájékoztatva.

Egy ilyen nagy hagyományokkal bíró sportágban, mint az öttusa, egy sportág esetleges kihagyása vagy lecserélése elég komoly horderejű döntés. Ennek kellő felmérése, előkészítése, az érvek és ellenérvek objektív meghallgatása fontos, és hiszem, hogy csakis előremozdítja a folyamatot. Privát véleményem, hogy a lovaglás látványos és élvezetes része a sportágnak, de természetesen én kívülálló nézőként tudok erről nyilatkozni és egy ilyen döntésnek minden aspektusát nem ismerem.

Bízom benne, hogy a nemzetközi szövetség meghallja a közösség hangját és megosztja velük javaslatait, fenntartásait, érveit, és mindezek mellett bevonja a sportág közösségét a döntés meghozatalába. A kapkodásnak ilyen mértékű döntés esetén szerintem nincs helye.

Hajrá ÖTTUSA! ”

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-11-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami