Öttusa: a puding próbája – ismerkedés az akadálypályával

Szerző: Mátay Balázs

2022-12-21

Akadnak, akik még csak gondolatilag próbálják megemészteni a szürreális gondolatot, ami valósággá lett: tv-show műsorokból ismert akadályversenyhez hasonló versenyszámmal helyettesíti 2024 után a lovaglást a Nemzetközi Öttusa Szövetség. Ennek jegyében –  ha tetszik, ha nem – előbb-utóbb minden versenyzőnek, aki a párizsi olimpia után még tervezi a sportágban maradást, meg kell ismerkednie az új tusával. Ennek jegyében szervezett próbát utánpótláskorú öttusázóknak a hazai szövetség.

Az ifjoncok kipróbálhattak, illetve még január 26-ig kipróbálhatnak egy olyan, akadályelemekből álló pályát, amelyen – vagy legalábbis nagyon hasonlón – a jövő versenyeit bonyolítják majd a részletek kidolgozása és a tesztek után. Nem véletlenül ők az elsődleges tesztalanyok, ugyanis a junior, az U19-es és U17-es korosztály versenyeit már jövő évtől az új szisztéma szerint kell megrendezni. Az illetékesek a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban állítottak fel egy 9×9 méteres „edzőketrecet”, melyet előzetes regisztráció után próbálhattak/próbálhatnak ki az egyesületek fiataljai.

A versenyzők először műszaki, technikai, baleseti oktatáson vettek részt, majd az akadálysport profi versenyzői tartottak bemutatót. Ezt követően a kiválasztott kis öttusázók vették birtokukba a szereket, képzett edzők irányításával végezték a gyakorlatokat.

Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2023 szeptemberében határoz véglegesen, hogy az öttusa 2028-ban ötkarikás programban lesz-e. Addig olyan sikeres versenyeket kell rendezni az új versenyszám beépítésével, hogy minden illetékest meggyőzzön.

január 26-ig biztosan állni fog a csarnokban az edzőketrec, amit a Running Warriors cég támogatásként bocsájtott a szövetség rendelkezésére. Ebben az időszakban az egyesületek előzetes bejelentkezés után használhatják az eszközt, a KSI, a Volán Fehérvár és a BHSE már regisztrált edzésre. Mindenki megadott időpontra érkezhet, és az előzetes vélemények szerint másfél órát érdemes itt tölteni a bemelegítéssel és a levezetéssel együtt.

(Fotó: UIPM)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-12-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami