NL: ilyen nincs! Négyet rúgtunk Angliának, idegenben!

Szerző: Mátay Balázs

2022-06-14

Tegyünk félre mindent és figyeljünk: Anglia – Magyarország 0-4!! Nem, nem 70 évvel ezelőtt, nem barátságos meccsen, TÉTMÉRKŐZÉSEN! Ilyet előre álmodni sem lehetett volna, mert ember nincs a földön, aki csak kicsit is ért a focihoz és erre fogadott volna. Álomszerű, de nem álom, hanem remek magyar foci! Sallai 2, Nagy Zsolt és Gazdag 1-1 gólt szerzett. A magyar csapat szenzációs sikerével átvette a vezetést a Nemzetek Ligája A-ligájának 3. csoportjában, megelőzve az olaszokat elgázoló németeket (5-2), az Eb-győztes Olaszországot és a sorozatban – általunk – kétszer legyőzött Angliát. Mindezek után szinte biztosan bent marad nemzeti csapatunk az elitligában, s igen kedvező helyzetbe hozza magát a következő Eb-kvalifikáció tekintetében.

A találkozó elejétől bátran, tudatosan és hatalmas szívvel küzdöttek a mi fiaink, akik ezzel maguk mögött is hagytak minden lekicsinylő jelzőt, mert egyszerűen nem lehetett hibát találni a mostani produkciójukban. Több, mint 90 éve nem verték meg ennyire az angol válogatottat saját otthonában! Ez véletlenül nem jöhetett volna össze. Ízlelgetnünk kell a gondolatot, hogy van egy bárhol, bárki ellen pontszerzési eséllyel rendelkező csapatunk.

Kellett erre várni 36 évet, hiszen utoljára az 1986-os vb-re kijutott magyar csapat volt hasonló helyzetben, a világbajnokságra vezető úton 1984-85-ben vert meg szinte mindenkit, aki az útjába került. Azóta nem volt hasonló egyletünk. A 2016-os és 2021-es Eb-kvalifikációs és Eb-szereplés ugyancsak mámoros volt, de ezt, amit ma láttunk a srácoktól, ilyet tényleg 1986 tavasza, a brazilok 3-0-ás legyőzése óta nem láthattunk.

Ami a konkrét meccset illeti, a 3. percben Bowennek volt egy fejese, ami Nagy Zsoltban akadt el a kapu torkában, s akkor bizony kevesen hitték, hogy ezen kívül még KETTŐ igazán veszélyes lehetősége lesz az Eb-ezüstérmes Angliának 93 percen át. Ebből egy rossz Orban beavatkozás és egy Keane fejes, ami a keresztlécről jött vissza. Egyszerűen nem tudtak velünk mit kezdeni a brit sztárok.

Sallai szerezte meg a vezetést Magyarországnak a 16. percben (a fotón), amit a 70. minutumban duplázott meg. Még ekkor sem hittük, hogy ez maradhat a vége, még ekkor is attól tarthattunk, hogy Sterling, Keane és társaik villannak egyet-kettőt. De nem! A mieink villantak! A Sallaihoz hasonlóan felcsúti nevelésű, fehérvári születésű Nagy Zsolt, aki csak 25-26 éves korában lett viszonylag stabil játékos a Puskás Akadémiában, úgy, hogy előtte a Vidinél is járt, de fél év után visszaküldték Felcsútra, mert nem vált be a piros-kékeknél. Ez a srác valami brutálisat fejlődött 2-3 év alatt, akkor, amikor már kevesen szoktak, 25 éves kora felett. Parádés bombát akasztott a wolwerhamptoni stadion kapujának jobb alsó sarkába a 80. percben. A hazaiak kapujának jobb alsó sarkába…

A slusszpoén aztán a 89. percben a csereként beállt Gazdag révén érkezett, aki higgadtan használta ki helyzetét. Ezt a négyest egy darabig megemlegetik Angliában, ez nem kérdés.

Ami a Fejér megyei érintettséget illeti: Sallairól és Nagy Zsoltról leírtam, hogy felcsúti nevelés, illetve Nagy Székesfehérváron született, ott is játszott. Mind a ketten a mezőny legjobbjai között voltak. Kiválóan focizott az ugyancsak fehérvári illetőségű és nevelésű Szoboszlai Dominik is, aki gólpasszt adott és lecseréléséig összességében szintén jól teljesített. Jelenleg is Fehérváron játszik, tehát a Vidi játékosa Fiola Attila (a fenti fotón a játékvezető inti meg éppen egy kemény belépője után), aki hozta a szokásos csúszó-mászó, küzdős, lelkes fociját, amit nemzetközi mércével mérve is magas szinten képes művelni. A másik Mol Fehérvár-ász, Loic Nego most csak szűk negyedórát kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól, de akadt több jó megoldása, s a negyedik gólban alaposan benne is volt.

Apropó, Rossi! Olasz kapitányunk nemcsak a meccset, a cseréket kezelte jól, hanem a labdát is. Amint arról a mellékelt fotó is tanúskodik, amikor a második félidő elején a játéktérről a magasból elé pattanó labdát simán levette és visszapasszolta a játékosoknak.

Őszre még két meccsünk maradt, egy idehaza az olaszok ellen, egy pedig Németországban. Gyakorlatilag még 1 pont kell ahhoz, hogy biztosan bent maradjunk az elitligában, de valószínűleg már erre sem lesz szükség. Tegye fel a kezét, aki erre komolyan gondolt másfél héttel ezelőtt!! Aligha van ilyen…

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-06-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami