„Megmászni egy utat – és legyőzni a félelmet”

Szerző: user

2021-02-26

Szép eredményeket ért el két rangos versenyen a székesfehérvári testvérpár, Pajor Natália és Pajor Vince. Előbbi részt vett a nemrég megtartott Monkey Power 6 boulder versenyen, ahol ötödik helyezést ért el, míg Vince a Magyar Kupa első fordulóján mutatta meg tudását a boulder versenyen, ahol a hetedik helyen végzett.

„A falmászásnál a boulder azt jelenti, hogy nincsen védőfelszerelés, nem kúszik az ember magasra (általában (3-5) métert tesz meg, maximum 5-öt). Utak vannak kialakítva, amiken haladni kell, s az nyer, aki a legtöbbet teljesíti vagy a legkevesebb próbából – ha ugyanannyit tesz meg több versenyző. Ilyen terem van Székesfehérváron is, ahol a gyermekeim is edzenek most.” – mesélte egy fehérvári anyuka, Farkas Petra – „A nehézségi falmászáshoz kötelet használnak. Itt van biztosítás. A beülőn lévő mászót egy társa biztosítja kötéllel. Ahogy mászik, úgy viszi fel a kötelet és akasztja be a köztesekbe. Ez az előmászás.”
Pajor Vincét mindig jó érzéssel tölti el, amikor megmászik egy utat és legyőzi a félelmét (Fotó: Pajor István)
Pajor Vincét mindig jó érzéssel tölti el, amikor megmászik egy utat és legyőzi a félelmét (Fotó: Pajor István)
Az édesanya kifejtette, hogy a kisebbeknek felül akasztják be a kötelet – nekik nem kell az akasztgatással törődniük. Létezik még a gyorsasági mászás, ami szintén köteles, de ebben az esetben nem az út nehézsége számít, hanem az, hogy ki milyen gyorsan éri el az útvonal legfelső pontját. Az út tehát nem nehéz, mindenhol ugyanúgy helyezkednek el a fogások a falon. Itt tehát nem az jelenti a kihívást, hogy megmássza-e valaki az adott felületet vagy nem, hanem, hogy milyen gyorsan teljesíti a távot. Gyorsasági fal jelenleg nincsen Székesfehérváron, ám magasfal létezik az egyik általános iskolában.

„A Rotpunkt Sziklamászó Egyesület ott tartotta korábban az edzéseket – ám a vírushelyzet miatt jelenleg nincsenek foglalkozások, mivel egy oktatási intézmény területén van ugyebár a magasfal, s a jogszabályok szerint most ott nem lehet edzeni” – árulta el Petra. – „Az említett egyesület vezetője Abonyi Gábor, aki főállása mellett szabadidejében szervezte ezelőtt a lelkes mászóknak a programokat, mászási lehetőségeket biztosított, ellátta az edzői feladatokat. Nyaranta sziklamászó tábort szervezett belföldön és külföldön egyaránt, vitte a tanítványait budapesti edzőtermekbe is gyakorolni, hétvégente pedig sziklát mászni. A gyermekeim is tőle tanultak, s nagyban neki is köszönhető, hogy milyen eredményeket értek el.”

Petra fia, Pajor Vince 14 éves és 7 éve falmászó. Ez az első olyan sport, ami mellett hosszú ideje kitart. Előtte hiába próbálkozott a karatéval, az úszással, az atlétikával – egyikben sem lelte igazán örömét. Aztán az egyik osztálytársa születésnapi bulit rendezett egy falmászó teremben, s ott szeretett bele ebbe a mozgásformába.

Pajor Vince szerint fontos a technika, a kreativitás, és persze az erő is (Fotó: Miklós Éva)
Pajor Vince szerint fontos a technika, a kreativitás, és persze az erő is (Fotó: Miklós Éva)
Elárulta, hogy a nehézségi falmászást szereti a legjobban (ami köteles és nem gyorsasági), valamint a szilamászást. Mindig jó érzéssel tölti el, amikor megmászik egy utat és legyőzi a félelmét. Legutóbb a Magyar Kupa első fordulóján mutatta meg tudását a boulder versenyen, ahol hetedik helyezést ért el.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/02/23/falmaszas-vedofelszereles-nelkul-ez-a-boulder-melyben-egy-szekesfehervari-testverpar-is-sikereket-ert-el/Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by user

2021-02-26

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Ahogy vártuk: Pokorny is a Vidiben

Ahogy vártuk: Pokorny is a Vidiben

Már tegnap írtunk arról, hogy hamarosan egy szlovák utánpótlás válogatott középpályással bővülhet a Mol Fehérvár FC...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami