Jól kezdett Grzelak a Vidi kispadján – 3 pont a Honvéd ellen

Szerző: Mátay Balázs

2023-03-18

Szerdán tartotta meg első edzését a Sóstón Bartosz Grzelak a MOL Fehérvár FC új vezetőedzője, ám alig három nap alatt is fel tudta rázni annyira az NB I-ben rémálomszerűen szereplő alakulatot, hogy a rendkívül fontos, Bp. Honvéd elleni mérkőzést Katona és Kodro (11-esből) góljaival 2-0-ra meg tudta nyerni piros-kék gárda, ellépve a tabellán a 11. helyről, visszaelőzve legyőzöttjét.

Nem volt azért ez egyszerű „szülés”, láthatóan akart, de nem ment jól a játék a Vidinek, rengeteg hibával szőtték támadásaikat a hazaiak, s szinte mindent a bal oldalon erőltettek, ami nem is csoda, hiszen két, a jobb oldali támadásoknál meghatározó válogatott játékosuk, Fiola és Nego hiányzott. Előbbiről tudni lehetett, hogy nem játszhat sárga lapjai miatt, ám Nego kimaradása sokakat meglepett, az főleg, hogy a keretbe sem nevezték az egyik legjobb fehérvári játékost. Mint kiderült, fegyelmi vétség okán bűnhődött ezzel a francia származású szélső.

A szűkszavú hivatalos indoklás nem tért ki a fegyelmezetlenség konkrétumaira, s a meccs utáni sajtótájékoztatón sem árult el ezzel kapcsolatban semmi bővebben Grzelak mester, mindössze annyit, hogy a büntetés csak erre a meccsre szólt. Mi úgy tudjuk, hogy Nego rögtön az első edzésről elkésett, amit az új lengyel-svéd tréner tartott, ezért kapta ezt a figyelmeztető fegyelmit…

Mindazonáltal – visszatérve konkrétan a meccsre – két oszlopa nélkül is végül behúzta a rendkívül fontos 3 pontot a piros-kékek gárda, amely az idén először nyert meccset kétgólos különbséggel, és ez volt az első olyan találkozója is ebben az esztendőben, ami nem döntetlen lett és nem 2-1-re végződött ide, vagy oda, tehát a Grzelak-éra jól indult, de még nagyon sok dolga lesz az edzőnek, ha a szezon végére az élmezőnyt is szeretné utolérni, vagy legalábbis biztos távolságban eltávolodni a veszélyzónától.

Az örömteli tény, hogy a Boris, majd a Huszti-érában is az alibifoci egyik leglátványosabb eleme, a felesleges és semmire sem jó tili-toli oldal- és hátrafelé passzolgatások eltűntek a Vidi játékából, láthatólag gyorsabban szőtte támadásait és sokkal célratörőbben ment előrefelé az alakulat, mint az elmúlt időszakban.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón felvetettem Grzelak mesternek, hogy mivel a MOL Fehérvár játékosállományával minőségben nincs baj, bárki bármit is mondjon, ez egy magyar szinten erős keret, jelenleg inkább pszichológusi erényekkel kell, hogy rendelkezzen az edző, mintsem magas szintű szakmai tudással, hiszen elsősoron a fejekben kell rendet tenni, nem a taktikai repertoárban. A Vidi új vezetőedzője egyetértett a megállapítással, s elmondta, hogy ő most pontosan ezt teszi, igyekszik a fejekben rendet tenni, mentálisan erősíteni a társaságot. Ő maga minden játékossal egyenként elbeszélgetett, s folyamatosan ezt fogja tenni hétről hétre, miközben azt is szeretné elérni, hogy maguk a labdarúgók is egymás között beszéljék ki a problémákat és természetesen a jó dolgokat is, ezzel tudják leginkább erősíteni a csapategységet. Fel kell emelni a fejeket, kommunikálni kell egymással és küzdeni egymásért, mert ez viszi előre a csapatot, ez hozza meg a pozitív hangulatot és állítja helyre az önbizalmat.

A bajnokságban most két hét szünet jön a válogatott észtek és bolgárok elleni összecsapásai miatt, majd rögtön a Ferencváros vendégei lesznek Fioláék, április 2-án, vasárnap 16.30-kor, hogy aztán egy újabb, szinte kötelező „három pontos hadjárat” következzék hazai pályán az Újpest ellen április 8-án, szombaton 17.00 órakor.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-03-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami