Giro: Fejéren is átszáguldott a mezőny

Mathieu van der Poel nyerte meg a történelmi Giro d’Italia kerékpáros körverseny – minden tekintetben első – magyarországi szakaszát. A holland bringás hatalmasat hajrázott, az utolsó métereken utasította maga mögé az eritreai Biniam Girmayt és a spanyol Pello Bilbaót. Caleb Ewan is esélyes volt, de pár méterre a céltól elesett, miután az első kereke összeért az előtte haladó Girmay hátsó kerekével. A Fejér megyén és Székesfehérváron (a képen) áthaladó mezőnyben ott volt Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás is, s közülük a várakozást igazolva Valter lett a legjobb magyar, a 29. helyen ért célba, mindössze 4 mp-es hátrányban a szakaszgyőztes mögött. A másik két honfitárs a mezőny hátsó felében zárt.

A 195 km-es nyitó etap jelentős része Fejér megyében zajlott, Martonvásáron, Baracskán, Pettenden, Kápolnásnyéken, Pázmándon, Vereben, Lovasberényen (ezt követően Pátka határában is elszáguldottak), Székesfehérváron (itt részhajrá is volt, olasz sikerrel), Zámolyon, Csákváron, Bodméron, Vértesbogláron, Felcsúton és Bicskén is „átrepült” a 176 fős mezőny, de legalábbis mindegyik települést érintette.

Székesfehérváron már másfél órával a várt érkezés előtt gyülekeztek a nézők a Berényi út, Dózsa Gy. út, Móri út mentén, kiváltképp pedig a részhajrá közelében a Zichy ligetnél, a Bíróság előtti, melletti terület telt meg nézőkkel, akik mintegy 2-3 ezren lehettek csak ezen a részen.

Nem véletlen, hogy hangos üdvrivalgás fogadta a két szökevény olasz bringást, Mattia Baist és Filippo Taglianit, akik nem sokkal a rajt után szöktek meg a többiek elől. Itt már 7-8 perces előnyük volt, amit aztán a véghajrára dolgozott le az üldözőboly, illetve az egész (174 fős) mezőny, amely 15-16 másodperc alatt elsuhant a nézők előtt, majd el is tűnt a szemek elől.

Gyorsan hozzá kell tenni: még így is hatalmas élményt jelentett minden érdeklődőnek a Giro helyi érintettsége, hiszen ehhez hasonló erősségű verseny még soha nem volt mifelénk, s abban is csak reménykedhetünk, hogy ez nem csak egyszeri, megismételhetetlen alkalom volt.

A Budapestről induló és Visegrádon befejezett szakasz után holnap egy rövid, 9,2 km-es sprintfutam vár a bringásokra Budapesten, majd a hazai záróetapra, vasárnap leköltözik a mezőny a Balaton környékére. Kaposvárról startolnak a kerekesek, s Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Szigliget, Badacsony és Tihany érintésével Balatonfüredre futnak be, 201 km-t megtéve.

A világ második legrangosabb és legismertebb országúti kerékpáros körversenye első ízben érinti Magyarországot, sőt, az egész Közép-európai régiót. A történelmi rajtot és szakaszokat eredetileg 2020-ra tervezték, ám a Koronavírus-járvány közbeszólt, sőt az egész viadalt tavaszról őszre, októberre halasztották és mindvégig maradt Olaszországon belül a mezőny.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-05-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami