Garancsi: a Vidi „más polcra” került az eddigiekhez képest

Szerző: Mátay Balázs

2023-07-03

Az elmúlt időszak történései okán nagyon sok fehérvári foci szurkoló hiányolta azt, hogy a Vidi tulajdonosa nem állt ki a nyilvánosság elé és számolt el a kívülről is tökéletesen érzékelhető színvonalesésről, a csapat keretének hígulásáról, az elmaradó érdemi erősítésekről, és – ami talán a legfontosabb – a terveiről. A csendet most megtörte Garancsi István, s a Fehérvár FC honlapján keresztül vázolta a helyzetet, amely összecseng az általunk korábban többször publikált információval, miszerint a visszalépés tudatos…

A teljes interjú:

2018 óta ez lesz az első szezon, hogy nem szerepel a klub nevében az eddigi főszponzor neve. Hogyan érinti a klub működését ez a változás?

– Először is szeretném megköszönni a MOL-nak azt a 13 éves együttműködést, amely lehetőséget teremtett a Vidi egyik legeredményesebb korszakára. A támogatásuk nélkül nem érhettük volna el azokat a felejthetetlen sikereket, amelyekre az elmúlt bő egy évtizedben büszkék lehettünk.

Az új szezonnak – immár Fehérvár FC néven – jelentős változásokkal vágunk neki. Az egész klubra nézve észszerűsítjük a működést, hiszen alacsonyabb költségvetésből fogunk gazdálkodni, mint eddig – ezeket a változtatásokat már korábban el kellett volna kezdenünk. A tavaszi szezonban látott eredményeink és a MOL távozása ezt a folyamatot felgyorsították, az NB I-en belül a Vidi sajnos „más polcra” került az eddigiekhez képest, ezt most már egyértelműen kijelenthetjük. De a változás egyben új lehetőségeket is kínál. A felnőtt csapatban az eddiginél több fiatal magyar játékosnak szeretnénk bizonyítási lehetőséget adni, és az utánpótlásunk működését is racionalizáljuk. Az NB III-as csapatunk az előző szezonban jól szerepelt, vannak utánpótlás-válogatottjaink, azt szeretnénk, hogy az első csapatig minél többen eljussanak. Ennek a tervnek a megvalósítását Juhász Roland sportigazgatóra bíztam, így a folyamat pontos szakmai részleteit és az céljainkhoz vezető utat ő fogja meghatározni.

Sokszor lehetett hallani, hogy egyes játékosok kiemelkedően magas fizetésért írtak alá a Vidihez. Ebben lesz változás?

– Az említett észszerűsítés már elkezdődött, távozott jó pár olyan játékos a keretből, akiknek a bére már nem fér bele az új elképzeléseinkbe és az új költségvetésünkbe. A céljainkhoz mérten határoztuk meg azt a fizetési korlátot, amit még meg tudunk adni az újonnan érkező játékosoknak.

Ha már úgyis említette: mik a célkitűzések erre a szezonra?

– Ebben az új helyzetben sajnos nem álmodhatunk bajnoki címről, de még a dobogóról sem. Egy olyan, megfiatalított csapat alapjait kell leraknia Juhász Rolandnak, amely szerethető a szurkolók számára, és úgy marad bent az élvonalban, hogy ne kelljen még egyszer az utolsó fordulóban izgulnunk. Ennél merészebb célról, célokról egyelőre nem reális beszélni.

A stadion névadója is a MOL volt eddig. Felmerült új stadion-névszponzor érkezése?

– Jelenleg nem tudok potenciális jelentkezőről, így az új szezonra Sóstói Stadionként neveztük a létesítményt, a korábbi elnevezés eltávolítása az egyes felületekről már elkezdődött.

A klubnál várhatók új szponzorok?

– Olyan típusú és nagyságrendű együttműködés, mint ami a MOL-lal volt, nem várható. Ettől függetlenül keressük az új szponzorációs együttműködések lehetőségét helyi, városi szinten is.

A várost felhozva adja magát a kérdés: dr. Cser-Palkovics András polgármester egy tévéműsorban nyilatkozta, hogy találkoztak és tárgyaltak a Vidi jövőjéről. Publikus, hogy pontosan miről volt szó ezen a megbeszélésen?

– Elmondtam a polgármester úrnak, hogy a MOL távozását követően a klub anyagi körülményei bár stabilak, de távolról sem olyanok, mint korábban. Egy olyan együttműködési lehetőséget vázoltunk fel, amelyben az önkormányzat támogatást nyújtana a klub utánpótlásának, és a stadion működtetését is új alapokra helyeznénk. Konstruktív és előremutató volt a megbeszélés, így mostantól bizonyos területeken elkezdünk szorosabban együtt dolgozni azért, hogy a Vidi visszatérhessen egy sikeres útra. Eddig a klub és a város között volt némi távolság, de mindkét fél átérzi, hogy mostantól közös felelősségünk a klub sikeressége. Amennyiben lesz konkrétum, és véglegesedik a megállapodás, a polgármester úr és mi is tájékoztatni fogjuk annak tartalmáról a szurkolókat.

Ennyi tehát a nyilatkozat, amitől egészen biztosan nem lesznek boldogabbak a Vidi szimpatizánsok. Nem, mert tudják, hogy egyéni lehetőségeit tekintve is minden nehézség nélkül el tudná – ha akarná – a korábbi szinten tartani a klubot a tulajdonos. De nem akarja. Akkor mi értelme van a további szerepvállalásának? Miért a sportok támogatása tekintetében egyébként is igen lojális, segítőkész helyi polgármestertől és az általa vezetett önkormányzattól vár további szerepvállalást Garancsi úr? Mit remél a vegetatív helyzettől? Kinek jó ez az állapot? A Vidi soha nem ment neki úgy egy szezonnak eddig, hogy cél a biztos bennmaradás. Még akkor sem, amikor a lehetőségei meg sem közelítették a jelenlegit. Ez a hozzáállás cseppet sem szimpatikus és cseppet sincs jó üzenete. Az egész magyar focinak jó, ha erős a Vidi, nem pedig vegetál. Ehhez mérten kellene lépnie a tulajdonosnak. Ha más nincs, le… Jöjjön más, csinálja más, aki jobban tudja és – itt a lényeg – jobban AKARJA! Akinek szívügye is a klub, nem csupán kísérleti nyúl és üzleti vállalkozás.

(Fotó: archív MTI, Media24)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-07-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

c

c

A koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek segítésére jött létre a Regőczi Alapítvány, melynek...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami