Foci vb: jön a végkifejlet, de kinek hoz szerencsét?

Szerző: Mátay Balázs

2022-12-12

A fenti kérdésre még akkor is nehéz a válasz, ha már csak négy válogatott van versenyben a 22. labdarúgó-világbajnokságon. Nem azért, mert ne lenne világos, mi a csapatok közötti erősorrend, egyszerűen azért, mert ez a vb eddig pont legkevésbé az egyébként jó focit játszó, általában eredményes nemzetek első számú alakulatairól szól, mind inkább a foci művészetét messzire kerülő, ám roppant szervezett, stabil betonvédelemmel és jókora szerencsével rendelkező Marokkóról, s az öregecske sztárokból és jó iparosokból álló, nem túl gyors, de szintén nagyon szervezett – és persze szerencsés – Horvátországról szól, két olyan csapatról, amelyet előzetesen maximum a csoportkörből való továbbjutásra tartott még a szakma is alkalmasnak, másra nemigen.

Rajtuk kívül ott van még azért két fajsúlyosabb, előzetesen is éremesélyesnek, sőt, aranyesélyesnek tartott egylet is: Franciaország és Argentína, Mbappé és Messi csapata. Ugyanakkor az abszolút favorit brazilokat éppen a horvátok, a szintén favorit spanyolokat és Portugáliát pedig a marokkóiak állították meg a negyeddöntőben. Nagy mázlival, de szervezettségüket és lelkesedésüket látva, nem egészen érdemtelenül. Az teljesen egyértelmű, hogy sem Marokkó, sem Horvátország – főleg előbbi – „játéka” nem lehet példa senki számára, mert ha az általuk görgetett stílus volna a trendi a jövőben, hamar elfogynának a nézők a stadionokban…

Na, de vissza az alapkérdéshez: ki juthat a döntőbe, s végül ki nyerheti meg a vb-címet? Azt kell mondjam (írjam), hogy most már bármelyik csapat befutó lehet. Itt a legvégén már a pszichés állapot, a rutin és a jobb általános erőnlét dönt leginkább, no meg persze egy-egy klasszis villanás, mert azért szerencsére ott van még versenyben csapatával Messi és Mbappé az elmúlt másfél évtized, illetve az előttünk álló kb 10 év legjobbja. Ők – még és már – bármikor képesek olyan megmozdulásokra amelyek ezeket a rendkívül kiélezett idegi háborúkat eldönthetik.

Éppen ez az, aminek okán egy nyúlfarknyival több esélyt látok egy francia-argentin döntőre, mint másra, de! BÁRMI lehet, tényleg bármi. Még az is, hogy Marokkó és Horvátország újra fejtetőre állítja a papírformát, de akár az is, hogy most nem köt egyikük sem olyan szoros barátságot Fortunával, mint az eddigi szakaszokban ezen a vb-n, s ezúttal nem klappol olyan precízen a védekezés, mint eddig, így sima verést kapnak az argentinoktól és a franciáktól.

Semmi sem tuti, csak az tűnik annak, hogy kedden és szerdán este 22.00 óra körül sokkal okosabbak leszünk. Kedden este jön az Argentína – Horvátország, másnap, ugyanekkor a Franciaország – Marokkó elődöntő.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-12-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami