Foci vb: fokozódik a tánc, ki lehet a befutó?

Szerző: Mátay Balázs

2022-12-07

Véget értek a csoportmeccsek, s mire megemésztettük volna az esélyesek között emlegetett belgák és németek meghökkentően korai búcsúját, valamint a minimum továbbjutónak várt Uruguay kiesésért, már lefutott a nyolcaddöntők sora is, újabb nem várt kiesővel, hiszen ki gondolta volna előre, hogy a szintén roppant erős spanyolok nem bírnak Marokkóval, majd a lutri 11-esek a vesztüket okozzák? Mindazonáltal tisztul a kép, már csak nyolc alakulat van versenyben, köztük az a válogatott, amely jövő hét szombat este világbajnoknak mondhatja magát. De, vajon mely nemzeti csapat lesz ez?

A kérdést nagyon nehéz csak azon az alapon megválaszolni, hogy ki a legerősebb, legjobb. Mert több olyan gárda van, amely a többinél jobb valamiben, vagy több valamiben, de olyan, amelyik a foci minden elemében jobb a többinél és tuti favorit, nincs.

Összességében, mindent mérlegre téve én Brazília végső győzelmére tippelek, mert minden poszton nemzetközi klasszisai vannak, s képes volt – ha nem is nagyon könnyen – győzni olyan mérkőzésen, ahol az ellenfél beállt védekezni 11 emberrel, csúszott, mászott, csípett, rúgott, harapott. A bemutatkozáson ilyen meccsen verte Szerbiát 2-0-ra, mert olyan nyomást helyezett rá, amit egyszerűen nem bírt el, s mert olyan játékosi vannak, akik ilyen helyzetben is tudnak villanni, lásd Richarlison félollózós gólját.

A brazil kreativitás most a nyolcaddöntőben csúcsosodott ki igazán Deél-Korea ellen, amely bátran beleállt a csatába, de alig fél óra alatt a Selecao egyszerűen átrobogott rajta, szebbnél szebb találatokat elérve. Ez az első félóra volt minden idők világbajnokságainak egyik legerősebb, leglátványosabb erődemonstrációja, szemet gyönyörködtető parádéja. Amennyiben ezt még meg tudja tenni néhányszor ez a csapat, nehéz lesz, sőt szinte lehetetlen, megállítani.

Ugyanakkor – ha sikerrel veszi a negyeddöntőt -, akkor ott lesz ellenfélnek Argentína vagy Hollandia a fináléért, ami jelentős erőfelmérő lesz, merthogy bármelyik is jusson el a legjobb 4 közé, képes lehet megállítani Neymarékat.

A másik ágon most jön egy angol-francia rangadó, amelynek az eredményét nehéz megjósolni, de abban biztos vagyok, hogy aki ezt a kulcsmeccset viszi, az eljut a fináléig is. Na, persze, ehhez lesz 1-2 szava Portugáliának is, amely hasonlóan eredményes és remek gárda, mint a brazil. Alighanem a spanyolokat nem kis szerencsével elbúcsúztató Marokkót simán átlépi majd a Cristiano Ronaldo nélkül is nagyon jó, sőt, nélküle igazán jó a luzitán egylet!

Összességében véve, ha most kell erősorrendet állítanom, akkor azt Brazília vezeti Portugália, Franciaország, Argentína, Anglia, Hollandia, Horvátország és Marokkó előtt. Mivel azonban közülük eleve négyen el kell, hogy köszönjenek szombat estig, valóban csak tippelni lehet. Ennek megfelelően Brazília – Argentína és Portugália – Franciaország (vagy Anglia) elődöntőt, majd brazil-francia finálét várok. Ugyanakkor az argentin-holland és a francia-angol negyeddöntő szinte teljesen egyforma erők küzdelmét hozza, s nagyon valószínű, hogy csak nüanszok és a pillanatnyi szerencse dönt ezeken a mérkőzéseken. Vagy épen egy-egy klasszis villanása, mert ahol van egy Messi, egy Neymar, egy Mbappéé vagy Éppen Cristiano Ronaldo – hogy másokat ne is említsünk -, nincs mitől, kitől félni.

Mindazonáltal a labdarúgás éppen attól (is) szép és népszerű játék, mert nincs igazán nagy tuti, nincs olyan, hogy biztos, hogy verhetetlen. Szóval, meglátjuk, kinek, kiknek tapsolunk majd december 18-án késő este.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-12-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami