Foci vb: az egyik favorit bukott, a másik nyert 11-es párbajban

Szerző: Mátay Balázs

2022-12-09

Ma két negyeddöntővel folytatódott Katarban a 22. labdarúgó-világbajnokság. Az első találkozón a legutóbbi döntős horvátok105 percig csalták a focit a világelső Brazília ellen, ekkor aztán Neymarék egy parádés góllal megszerezték a vezetést, hogy aztán a 115. percben első kaput eltaláló – Marquinhos térdén megpattanó – lövésével egyenlítsen Horvátország. Amely aztán meg is nyerte a büntetőpárbajt. Nagyot küzdöttek Modricék, de szomorú, hogy egy vb-elődöntőig – legalább – el lehet jutni ilyen, focira csak védekezésében hasonlító játékkal, s szinte már rendszeres 11-es párbajozással. A másik meccsen Argentína már szerencsésebb volt a hollandok ellen, ugyancsak büntetőkkel, de tovább ment.

A spanyolok után újabb minőségi, vb-esélyes gárda bukott el a lutri büntetőkkel, sőt a legesélyesebb, mert lehet ezzel vitatkozni, de a franciák mellett messze a brazilok a legjobbak, a legminőségibb csapat, amely valóban játssza a focit, már amikor erre lehetősége van, a közönség pedig élvezi. Ez így volna rendjén. Ám az aggasztóan egyre sokasodó „taktikabajnok”, 11-esekre apelláló deffenzív, fociromboló gárdák, amelyek legkevésbé a közönséget akarják kiszolgálni (a saját szurkolóikon kívül, mert nekik csak a siker számít, a mikéntje nem) nem sok szépséget adnak a publikumnak.

Az Argentína – Hollandia találkozón is volt thriller. Nem is akármilyen! A Dél-amerikai alakulat megérdemelten szerzett vezetést Messi zseniális passza után Molina góljával, majd ő maga, a „vezér” értékesített egy büntetőt a 71. percben. Ekkor Argentína is elkövette azt a hibát, amit Brazília a horvátok ellen, átengedte a teret az ellenfélnek,  lehetőséget adott számára, hogy szépítsen. Naná, hogy szépített is a csereember Weghorst góljával a hajrában, majd a ki tudja miért 10 (végül 13 lett belőle) perces hosszabbítás végén egy pimasz szabadrúgás variáció végén Weghorst duplázott, s jöhetett a hivatalos 2×15 perces ráadás.

Itt már mindkét csapat óvatos volt, de csak az „extra time” első felében, mert a másodikat nagyon megnyomták Messiék, s a legvégén – ahogy a spanyol-marokkói nyolcaddöntőben Sarabia – a kezdeményezőbb csapat rúgott egy kapufát, közvetlenül a lefújás előtt, Enzo Fernández révén. Aki aztán – ugyancsak pont úgy, mint a spanyoloknál Sarabia az említett meccsen – kihagyta a maga 11-esét a büntetőpárbajban. Igen ám, de már más hasonlat nem volt a hispánokkal vagy a brazilokkal való összevetésben.

Messi ugyanis biztos lábú ítéletvégrehajtónak bizonyult a szétlövésben (is), s mivel még három honfitársa is betalált, a kapuban pedig Emiliano Martínez az első két „tizit” kivédte, Lautaro Martínez első vb-gólja (mégha ez büntetőpárbajos is, ami nem kerül fel a góllövőlistára) után, az Albicéleste meccselhet az elődöntőben a brazilokat „kibüntetőző” Horvátországgal, amelynek van is miért visszavágniuk Messiéknek, hiszen 4 éve a csoportkörben csúnyán kikaptak tőlük. Most egyértelműen Argentína az esélyesebb.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-12-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami