Foci vb: Argentína háromszor nyerte meg a finálét, Messi mennybe ment!

Szerző: Mátay Balázs

2022-12-18

„Ilyen nincs, és mégis van!!!” A híres riporteri diadalmondat a magyar rádiós legenda, Török László nevéhez fűződik, aki 1988-ban a szöuli olimpián a 14 éves Egerszegi Krisztina első ötkarikás aranyérmének örült így, hitetlenkedve kissé, ám totálisan ül a 22. labdarúgó-világbajnokság fináléjára is. Argentína 2-2-es rendes játékidő és 3-3-as hosszabbítás után 4-2-re végződő 11-es párbajban verte a címvédő Franciaországot! Mindezt úgy, hogy Argentína bő fél óra után már két góllal vezetett és 10 perc híján a rendes játékidőben lefocizta a pályáról az esélyesebbnek tartott gallokat, akik Mbappé 11-esből lőtt góljánál találták el először a kaput! Lionel Messi megdicsőült, megnyerte az egyetlen jelentős trófeát, amit még korábban nem sikerült neki.

Az első pillanattól nagy elánnal és lelkesedéssel fociztak az argentinok, ráadásul minőségileg is remekül játszottak, nem volt csoda, hogy egy Di Maria ellen elkövetett szabálytalanság okán kapott büntetőből Messi megszerezte a vezetést, majd maga Di Maria is betalált, így 35 perc után a címvédő leforrázva, a Dél-amerikai gárda a mennyben. Ekkor, majd a további 45 (+ 7 perc hosszabbítás az első félidő végén) minutumban abszolút győztesnek tűnt Argentína, főképp, hogy a franciák 80 percig a kaput sem találták el, de 71 percig a kapu felé sem lőttek, vagy fejeltek!

Ekkor aztán jött egy brutális hiba Otamenditől, aminek végén összehoztak egy 11-est a franciáknak, amit a 80 percig alig valamit mutató Mbappé értékesített, hogy aztán – miközben Scaloni csapata még fel sem ocsúdott a kapott góltól – a két nap múlva 24. életévét betöltő gall klasszis újra gólt szerezzen. Egy nagyon szépet, ráadásul! Alig másfél perc alatt a semmiből visszajött a címvédő a véghajrában, bár inkább Argentína húzta vissza a gödör mélyéről!

2-2-ről indult a 2×15 perces ráadás, amelyben újra Messiék voltak aktívabbak, s nem volt érdemtelen, hogy az Albicéleste gigaklasszisa a 110. minutumban egy szép akció végén a Lloris védése után elé kerülő labdát a gólvonal mögé juttatta, immár másodszor fogta erősen a vb-serleget Argentína!

De a 3-2-es vezetés sem volt végleges, a maradék 10 percben egy újabb feleslegesen összehozott 11-esből Mbappé révén megint egál volt az állás. A hosszabbítás hosszabbításában még egy hatalmas francia és egy komoly argentin ziccer is kimaradt. Itt ki kell emelni Emiliano Martínez hatalmas spárgáját, mert ez volt igazán a bemelegítés számára a büntetősorozat előtt.

Az argentin kapus aztán mennybe ment, mert Mbappé 11-esébe újra csak beleérni tudott, védeni nem, de a következő, Coman által elvégzett lövést balra vetődve simán védte, majd Tchouaméni is hibázott, a jobb sarok mellé lőtt, de Martínez ezen is rajta volt, ha védeni kellett volna netán… Szóval Argentína kapusa mennybe vitte csapatát, s főleg Messit, aki 35 évesen is vezére volt alakulatának, s az elbukott 2014-es döntő után már felemelhette a hőn áhított trófeát!

Don’t Cry For Me Argentína! Nincs rá okod! Igaz, az örömkönnyek hullottak, de rendesen. Kiváltképp az ugyancsak veterán Di María és a bravúrkapus. Előbbinél ki kell emelni, hogy ő lett az első  a világon, aki olimpiai és kontinentális finálé után vb-döntőben is gólt szerzett! Utóbbi, Martínez elérzékenyülése főképp érthető, mivel 4 éve még  – szó szerint – nézőként volt jelen a vb-n, most pedig két tizenegyespárbajt és egyéb számos bravúrt hozott nemzeti egyletének.

Nem érdemtelenül kapta a torna legjobb kapusának járó aranykesztyűt. Egyébiránt a vele készült interjúban kiemelte, hogy nagyon szegény családból származik, ezért hatványozott az öröme, s a győzelmet is hozzátartozóinak ajánlotta. Messi lett a torna aranylabdása, ehhez 7 gól (+ még kettő a büntetőpárbajokban) és három gólpassz kellett.

A másik oldalon a 8 góllal aranycipős Mbappéról nem szabad megfeledkezni, mert ha ő nincs, a franciák nemcsak, hogy 80 percig lettek volna alárendelt szerepben, de a rendes játékidőben simán bukott volna a gall csapat. Ő azonban nem csak a két 11-est vágta be, de egy gyönyörű kapásgólt is szerzett, sőt, a büntetőpárbajban is betalált. Egyértelműen ő a jövő nagy klasszisa, a Messi utáni érában hatalmas meglepetés volna, ha nem nyerné el néhányszor az aranylabdát a következő 10 évben. Mivel klubszinten egy csapatban szerepel Messivel, a sikerreceptet közvetlenül a hétszeres győztestől kaphatja…

Véget ért tehát ez a világbajnokság, ami rácáfolt azokra, akik szerint télen nem lehet jó vb-t rendezni. Lehetett! Az egyik legjobbat, amit valaha rendeztek. Argentína 36 év után újra győzött, két elbukott finálé után, de érdemel néhány említést Brazília, amely toronymagas favorit volt, remekül is játszott, parádés, emlékezetes gólokat szerzett, de ahogy a hasonlóan kiemelkedő 1982-es, Zico, Eder, Socrates, Falcao, Cerezo-féle válogatott elvérzett a későbbi győztes olaszokkal szemben a negyeddöntőben, most a horvátok állították meg őket deffenzív célfocival és 11-esekkel. Mint ahogy szintén kalapemelést érdemel a 4. helyezett Marokkó, mert még a döntőhöz is közel álltak, úgy, hogy még a csoportból való továbbjutásuk sem volt magától értetődő.

Viszlát Katar, viszlát foci vb! Folytatás 4 év múlva Észak-Amerikában (USA, Kanada, Mexikó közös rendezés lesz).

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-12-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami