Foci vb: Argentína, Ausztrália és Lengyelország is továbbjutott

Szerző: Mátay Balázs

2022-11-30

A C és a D-csoportban is lezárultak ma a küzdelmek a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságon. Utóbbiban előbb. A két délutáni meccsen hatalmas izgalmak voltak. A már csoportgyőztes Franciaország hiába focizott „barátian” visszafogottan Tunézia ellen, s kapott ki 1-0-ra, az afrikaiak mégsem tudtak továbblépni 4 ponttal sem, mert a másik találkozón Ausztrália is 1-0-ra verte az esélyesebbnek tartott Dániát, így besurrant a legjobb 16 közé, míg az északiak is elbúcsúztak.

Este jött a C-jelű négyes két derbije, s ezeknél sem volt egyszerű a képlet, mert a továbbjutáshoz, sőt, a csoportelsőséghez és a címvédő franciák elkerüléséhez a Messi vezette Argentínának le kellett győznie a kényelmesebb helyzetben lévő Lengyelországot, miközben a másik mérkőzésen a 3 pontos Szaúd-Arábia és az 1 pontos Mexikó csapott össze, hogy egyikük nyerjen, mert egyéb esetben szinte biztos a búcsújuk.

A tétnek megfelelően Argentína az első félidőben szinte bepréselte saját kapujába a lengyeleket, ám hiába a 9 (!!) kaput eltaláló lövés, közte Messi 11-ese, Szczesny újra parádézott a portája előtt. Nem túlzás azt állítani, hogy a meglévő 4 pontjukból hármat a Juventusban védő kapusuknak köszönhetnek a lengyelek. Mexikó ellen is büntetőt és ziccereket védett, miként most. Elől viszont 45+3 perc alatt nemhogy helyzetig, de lövésig sem jutottak.

Ezek után a második játékrészben alig 2 perc után egy rosszul eltalált, a kapuig „dadogó” McAllister lövés meghozta a vezetést Argentínának. Fel kellett adnia a bunkerfocit a lengyeleknek, s egy szabadrúgás utáni Glik-fejessel 49 perc után elkönyvelhették az első veszélyes lehetőségüket. Mindeközben a másik találkozón Mexikó is vezetést szerzett. Ekkor Argentína mögött még jobb gólkülönbséggel Lengyelország állt a második továbbjutó helyen a két 4 pontos csapat közül.

Megjegyzendő: Messi a kihagyott 11-es ellenére nagy kedvvel, jól játszott, kulcspasszai voltak és váratlan megoldásai. Ha csak egyet belőttek volna társai remek előkészítései közül, sokkal nyugodtabban várhatták volna a hátralévő időt. Főképp, hogy Mexikó meglőtte közben a második gólját a szaúdiaknak! A lengyeleknél a szintén extraklasszis támadó, Lewandowski szinte láthatatlan volt a pályán, így nehéz volt elképzelni egy nagy feltámadást tőle és csapatától. Bár ekkor még nem volt erre feltétlenül szűkség. Közben pedig Argentína újabb nagy helyzetet hagyott ki, illetve Szczesny védett megint hatalmasat.

Na, de aztán jött Alvarez és egy szépen kijátszott akció végén meglőtte az argentinok második találatát! Ekkor már csak azzal volt továbbjutó Lengyelország, hogy Mexikónak több sárga lapja van, ez még korábban soha nem döntött továbbjutásról! Innentől kezdve egy újabb mexikói vagy argentin gól a polákok búcsúját jelentette volna. Messin nem múlott, két újabb villanása és Szczesny újabb bravúrjai okán nem jött ez össze, de a lenygelek továbbra sem voltak veszélyesek ellenfelük kapujára, nyomasztó volt a Dél-amerikaiak fölénye. Nagy szerencséjük volt Lewáéknak, hogy Messiék már nem erőltették nagyon a gólszerzést biztos csoportelsőségük tudatában.

Lautaro Martinez is megkönyörült Lengyelországon, mert ajtó-ablak ziccert lőtt a kapu mellé 4 perccel a vége előtt. Nagyon köszönhették neki az európai egylet illetékesei… Végül azonban inkább a szaúdiaknak kellett köszönni a szívességet, mivel a másik meccsen a végén 1-2-re szépítettek, így nem a srága lapoknak, hanem eggyel jobb gólkülönbségének köszönhette Lengyelország a továbbjutását.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-11-30

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami