Foci Eb: 10 percre a lehetetlentől Münchenben, „csak” bravúr a vége

Szerző: garanddesign

2021-06-23

Elérkezett a pillanat, amit még egy héttel ezelőtt is lehetetlennek gondoltunk:az Európa-bajnokságon Münchenben a németek a hosszabbításban húzták az időt a magyar labdarúgó-válogatott ellen, 2-2-nél, egy olyan meccsen, amelyen 1-0-ra és 2-1-re is a mieink vezettek! Mindezt a hőskölteménybe illő, vb-címvédő franciák elleni 1-1 után. A portugálok után Németországban is a 84. perc volt a kritikus percünk, mert mindkétszer akkor kaptunk sorsdöntő gólt. Mindazonáltal az, hogy a kontinenstorna egyértelműen legerősebb csoportjában a két legutóbbi vb-győztes ellen mi vezettünk, s egyik sem tudott minket megverni, ezt ki lehet tenni a kirakatba, ezt megsüvegeli a világ. Méltán! A két magyar gólt Szalai Ádám és Schäfer András szerezte. A csoportunkat végül a franciák nyerték meg, miután 2-2-re végeztek a portugálokkal. A második helyen Németország a harmadikon a címvédő luzitánok mentek tovább.

A találkozó első félideje hasonlóképpen zajlott, mint a franciák ellen, csakhogy akkor 33-34 fokos rekkenő hőségben, most pedig folyamatosan szakadó esőfüggöny mögött kergették a labdát a küzdő felek. Az is különbség volt, hogy a vb-címvédő ellen a szünet előtti percekben, Münchenben viszont már 11. percben megszereztük a vezetést. Igen, a 2014-es világbajnok vendégeként is mi kerültünk előnybe! Nego passza után Sallai ívelte fel a játékszert jobbról, majdnem a térfél közepéről Szalai Ádám fejére, aki a 11-es vonalából szép gólt fejelt a bal alsó sarokba Hummels szorításában. Neuer beleért ugyan, de hárítani nem tudott, 1-0 nekünk! Ezt követően nyomtak ugyan a németek, Hummels fejelt is egy kapufát, de szünetig megtartottuk előnyünket, sőt, még 1-2 ígéretes akcióra is futotta a mieinktől.
A folytatásban sem törte védőink hátát a kapufa, nem szögezett minket saját portánk elé a hazai alakulat. Aztán jött a hideg zuhany a 66. minutumban: egy felívelt labdára Gulácsi ugyan jó ütemben mozdult ki, de egyszerűen elütött a labda mellett (!!!), így azt Hummels a kapunk felé stukkolta, s a berobbanó Havertz Nego szorításában 1 lépésről fejjel beljebb segítette, 1-1! Ez, de nem hiányzott! Gólt ajándékozunk a németeknek, ha már másképp nem megy nekik… No, de aztán ki sem tudjuk bosszankodni magunkat, a középkezdés után Szalai Ádám a védővonal mögül kirobbanó Schäfer felé ível, aki a nagyon rosszul kimozduló (lám, a vitathatatlan világklasszis is tud hibázni) Neuert megelőzve a németek kapujába fejelt, 1-2! Áááá, ilyen tényleg nincs! Ismét vezetünk!
Egészen a rettegett 84. percig, amikor Portugáliától is megkaptuk az első gólt. Sajnos most is. és megint elkerülhető találatot. Egy kapu előtti kavarodás után a lecsorgó labdát Goretzka lőtt laposan a jobb sarokba. Gulácsi beleért, de ezt nem védhette, 2-2! Ezen megy el a világraszóló csoda? Igen, most már tudjuk, ezen (is) ment el. 6+4 percre voltunk a lehetetlentől, így mi lehettünk a csalódottabb csapat, dacár annak, hogyha előre valaki azt mondja, hogy a három sztárcsapatból kettő nem tud minket legyőzni, azt azonnal aláírjuk. Így azonban pici hiányérzetünk lehet. Nem a játék miatt, mert mindvégig 100%-on teljesítettek Marco Rossi fiai, inkább az eredmény miatt. Ha nincs ez a két 84. perc, akár csak az egyik nincs, továbbjutunk…
Magyarország válogatottja a „halálcsoportban” két ponttal zárt a 4. helyen, s öt csapat is rosszabb mutatókkal zárt a mezőnyben, mint a mieink, azaz mondhatjuk, hogy a 24-es mezőnyben a 19. helyen zártuk az Eb-t, s önbizalommal telve várhatjuk az őszi vb-selejtezőket.
Ami a többi zárókörös meccset illeti: Spanyolország kiszakította a gólzsákot Szlovákia ellen, 5-0-ra győzött, s a lengyeleket 3-2-re legyőző svédekkel karöltve lépett a nyolcaddöntőbe. Szerencsés harmadikként a portugálok mellett Csehország és Svájc léphet még a kieséses szakaszba.
Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by garanddesign

2021-06-23

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami