FIFA: két zárt kapus meccs a magyar válogatottnak

Szerző: Mátay Balázs

2021-09-21

A nyáron az európai szövetség, az UEFA meszelte el az MLSZ-t az Eb-n tanúsított frenetikus szurkolást részben sportszerűtlennek, rasszistának nyilvánítva (három zárt kapus meccs a válogatottnak és 100 ezer eurós büntetés az MLSZ-nek), most a nemzetközi szervezet, a FIFA tette majdnem ugyanezt, fő bőnként az angolok elleni vb-selejtezőn hallott néhány tucat szurkoló által produkált huhogás apropóján: két zárt kapus meccsre, valamint 200 ezer svájci frankra (közel 65 millió Ft) büntetve a honi szövetséget. A két zárt kapus büntetésből az egyiket két év próbaidőre felfüggesztették.

Ez tehát azt jelenti, hogy az UEFA bünti miatt a következő Nemzetek Ligája sorozat hazai találkozóit, valamint az októberi vb-selejtezők közül az Albánia ellenit nézők kizárása mellett rendezhetjük meg. Mindezzel százezres nagyságrendű nézősereget fosztanak meg az illetékesek 15-20 huhogó miatt a helyszíni szurkolástól.

Nincs mese, aki rasszista, gyűlöletkeltő, nincs helye a stadionokban, azt azonban igen nagy bizonyossággal lehet állítani, hogy ez a maroknyi problémás drukker egyáltalán nem rasszista és nem kirekesztő, sőt, megkockáztatom, csak poénból huhogott. Hülye poén, de ezért több mérkőzésen kizárni 60 ezer embert a stadionból, nem jó döntés.

Gyakorlatilag nem nagyon akadt senki, éles fülű nemzetközi tudósítókon kívül, aki hallotta, látta volna a magyar drukkerek huhogós szurkolását. Teljesen visszatetsző volt a magyar-angol utáni televíziós interjúk sora, amelyeknek nem a meccs volt a fő témájuk! A nyilvánvalóan nem éppen magyarbarát riporter minden nyilatkozó angol játékostól, s a szövetségi kapitánytól is megkérdezte: Látta-e, hallott-e a „magyarok rasszista” megnyilvánulásait. Ezt még akkor sem hagyta abba, amikor sorra azt felelték: „Nem láttam, nem hallottam semmit, ami persze nem jelenti azt, hogy nem történt semmi, de én nem tapasztaltam sportszerűtlenséget a lelátóról”.

Még egyszer hangsúlyozom: a sportszerűtlenségre, rasszista magatartásra nincs mentség, s meg kell büntetni azokat, akik ilyet tesznek, de nem úgy, hogy további több tízezer, összességben százezres nagyságrendű szurkolóval kitolnak. Ez a legkönnyebb, kizárni a nézőket, aztán kalap-kabát. Velünk meg lehet tenni… Legközelebb talán majd az lesz a büntetés, hogy kapus nélkül állhatunk csak fel egy meccsre? Vicces, de nem kevésbé, mint a vélt rasszizmust csírájában elfojtani akaró, zéró toleranciát játszó UEFA és FIFA…

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-09-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami