Fehérvári kiválóságok a Magyar Virtuális Sportmúzeumban

Néhány napja megnyitotta képzeletbeli kapuit a magyar sport halhatatlan nagyjait bemutató, és számukra virtuális panteont létrehozni kívánó Magyar Virtuális Sportmúzeum. A múzeumban helyet kaptak a székesfehérvári sportolók, legnagyobb számban a Volán Fehérvár öttusa szakosztályának egykori és jelenlegi kiválóságai, így Vörös Zsuzsanna és Kovács Sarolta, de a birkózó olimpiai érmesek, Rácz Lajos és Seres Ferenc, továbbá a kajakos Fidel László is.

Minden válogatott sportoló egy helyen – ezzel a szlogennel indították útjára a hajramagyarok.hu honlapon elérhető Magyar Virtuális Sportmúzeumot, ahol jelenleg 35 szövetség és 54 sportág 3531 sportolója és edzője lelhető fel, akikről több mint 13 millió karaktert írtak a szerzők. Csak szemléltetésként, ez megközelítőleg 2800 teleírt A4-es oldalnak megfelelő terjedelem, illusztrációk nélkül – pedig az is akad bőven. A múzeumban fontos helyet foglal el az öttusa is, ahol a székesfehérvári Volán Fehérvár öttusa szakosztályának kiválóságai, Vörös Zsuzsanna és Kovács Sarolta is szerepelnek.

Nyitó beszédében Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Magyar Virtuális Sportmúzeum egyik megálmodója, úgy fogalmazott: „az egész világon egyedülálló az adatbázis, amelynek célja, hogy a magyar gyerekek szeressék történelmünket, büszkék legyenek rá, és virtuális módon is közelebb kerüljenek a sport világához.”

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is, aki a költőnő Jókai Anna idézetével szemléltette álláspontját: „a jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet”.

A weboldalon már készítik több más fehérvári öttusázó kiválóság, így Alekszejev Tamara, Demeter József, Demeter Bence és Gergely, Kulcsár Antal, Kulcsár Ágnes, Horváth Viktor, Harangozó Bence, Máthé Vivien és Szatmári Adrienn, valamint a Volán-nevelésű Németh (Lipták) Róbert és néhány évig a Volán színeiben versenyző Gyenesei Leila adatlapját, „dicsőségfalát” is.

Egyebekben is sok székesfehérvári sportoló kapott helyet a virtuális múzeumban, így – a teljesség igény enélkül – a birkózó Rárc Lajos és Seres Ferenc, a kajakos Fidel László és Kovács Zoltán (neki is még csak készül az adatlapja, de a neve már megtalálható a listán), a kézilabdázó Kulcsár Anita, Németh Helga, Siti Beáta, Deli Rita, a labdarúgó Kovács József és Kű Lajos (a lista még sokakkal bővül mindkét sportágban), mint ahogy a jégkorongozóknál és a kosarasoknál is ahol számos fehérvári klasszis volt, van, de jelenleg még csak néhány név került fel a listára.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-02-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami