F1: Leclerc versenyben döntötte el a 2. helyet Perez ellen

Szerző: Mátay Balázs

2022-11-20

A már világbajnok Verstappen mögött egyfoma pontszámmal érkezett az idényzáró Adbu-dzabi futamra a Formula-1-es vb idei szezonjában a Ferraris Leclerc és a Red Bullos Perez, így nem kellett számolgatni: aki előbb ér célba kettejük közül azé az ezüstérmes pozíció. Az időmérőn Perez szerzett egy kis előnyt, de a futamon a Ferrari nagy meglepetésre sokkal jobban bánt a gumikkal, mint arra bárki is számított, és a stratégiáját sem rontotta el, így a 3. pozícióból startoló Chares Leclerc az élről induló Verstappen mögött ért célba, semmivel sem volt lassabb, mint a nagy rivális. Ennek megfelelően a monacói pilóta végül a mexikói előtt zárta az idényt 308 ponttal.

A Mercedesek, amelyek az előző hétvégén jók voltak és Russell révén meg is szerezték első futamgyőzelmüket, most ismét csak a harmadik erő voltak, nemhogy a Red Bullal – ahogy arra ők számítottak – de a Ferrarival sem lehettek versenyben.

A Ferraris Sainz futott be Verstappen, Leclerc és Perez mögött a 4. helyre, majd Russell, Ocon, Norris, Stroll, Vettel sorrendben futottak be az autók pontszerző helyeken. Vettel tehát pontszerzéssel búcsúzott a Formula-1-től és csapatától, az Aston Martintól, amelynél egy másik veterán világbajnok, Alonso követi az autóban.

A hétszeres vb-első Lewis Hamilton a hajráig ott autózott Mercedesével a 4.-5. helyen, ám az egész évben megbízható autója meghibásodott (a váltó az első hírek szerint) és fel kellett adnia a viadalt.

Összetettben tehát Verstappen a győztes, megelőzve Leclerc-t, Perezt, Russellt és Sainz-ot. Ők végeztek az első hat pozícióban. A csapatversenyt a Red Bull nyerte a Ferrari,a  Mercedes, az Alpine és a McLaren előtt. A többi csapat nagyon kevés pontot szerzett. Az Alfa Romeo, az Aston Martin, a Haas, az Alpha Tauri és a Williams együtt, összesen alig szerzett több pontot, mint 4. helyezett Alpine, pedig a francia csapat is lemaradt a térképről az előtte végzőkhöz képest…

Az, hogy jövőre mi lesz a helyzet, nehéz megjósolni, de alighanem a Red Bull, Ferrari, Mercedes trió marad az élmezőny, amelyhez az Alpine, a McLaren és az Aston Martin is szeretne közelebb zárkózni.

Folytatás jövő márciusban, a 2023-as idény első versenyén, Bahreinben.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-11-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami