F1: Leclerc győzött Melbourne-ben is

Szerző: Mátay Balázs

2022-04-10

A Ferrari versenyzője, a monacói Charles Leclerc nyerte meg az idei Formula-1-es világbajnoki sorozat 3. futamát, az átalakított nyomvonalon lebonyolított Ausztrál Nagydíjat. Az immár egyértelműen vb-esélyessé előlépő pilóta rajt-cél sikert aratott, nem tudta tartani vele érdemben a lépést a nagy rivális, vb-címvédő Verstappen, mint ahogyan az egész mezőny sem. Hiába volt három biztonsági autós fázis, nem tudták kizökkenteni kiváló tempójából a Ferrarist, aki végül nagy fölénnyel nyert. Verstappen a hajrá előtt kiesett Red Bullja technikai problémái miatt (idén másodszor), így csapattársa, Pérez „örökölte” meg tőle a 2. helyet. 

Leclerc csapattársa, a korábbi két futamon szintén dobogós Sainz az elrontott időmérője után a startnál is beragadt, majd türelmetlenül akarta megelőzni Mick Schumachert, kicsúszott, a kavicsány pedig megfogta, beragadt, fel kellett adnia a versenyt. A két élversenyző, Verstappen és Sainz kiesése ismét engedett egy dobogós pozíciót a Mercedesnek: ezúttal George Russell állhatott a pódium 3. fokára (először volt ez első háromban a brit), a hétszeres vb-első Hamilton csak a 4. lett.

A további pontszerzők, sorrendben: Norris, Ricciardo (mindkettő McLaren-Mercedes) Ocon (Alpine-Renault), Bottas (Alfa Romeo-Ferrari), Gasly (Alpha Tauri-Red Bull), Albon (Williams-Mercedes). A korábbi világbajnokok közül Vettel és Alonso is idejekorán búcsúzott, nem szereztek pontot.

Összetetteben már három futamot követően komoly előnyt épített ki Leclerc, aki 71 ponttal vezet 71 ponttal, megelőzve a 37 pontos Russelt, a 33 egységet összeautózó Sainzot, a 30 pontos Pérezt, a 28 ponttal rendelkező Hamiltont és a 25 egységével aligha elégedett Verstappent. A címvédőnek és csapatának alaposan össze kell kapnia magát, hogy utolérje, netán meg is előzze Leclerc Ferrariját, mert azon túl, hogy idén igen gyors a tűzpiros gép és a monacói remek pilóta, még megbízhatóság terén is jobb eddig, méghozzá sokkal az olasz istálló által kifejlesztett gép, amely a teljes tesztidény után a versenyeken sem hibásodott eddig meg.

Nyilván nem lesz ez egész évben így, de az eddigiek azt mutatják, hogyha a Red Bull villámgyorsan nem orvosolja a problémáit, ebből Verstappennek nem lesz címvédése. Persze, nagyon hosszú még a szezon, de a Ferrari eddigi teljesítménye nem üzen sok jót a riválisoknak. A Mercedes hosszú évek után csak a harmadik-negyedik erő, ez már most jól kirajzolódik, a győzelemre nincs reális esélye Hamiltonnak. Ebben aligha nyugszik bele a német csapat, fognak sokat fejleszteni, próbálkozni, s előre is lépnek, de akkor sem valószínű, hogy akkorát tudjanak javulni, amivel a Ferrarit és  Red Bullt megelőzzék. Addig maradt a küzdemelm a McLarenekkel, az egyre jobb Alpine-nal, az eddig jól teljesítő Alfa Romeoval és az Alpha Taurikkal. Jelenleg ez a száraz valóság a korábbi egyeduralkodó számára. Hangsúlyozandó: jelenleg…

Folytatás két hét múlva Imolában. Újabb esély a riválisoknak ahhoz, hogy közelebb kerüljenek Leclerchez, mint ahogyan neki is arra, hogy még inkább elhúzzon a mezőnytől. Lesz izgalom San Marinóban, az biztos.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-04-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami