F-1: a Ferrari szakította meg a Red Bull brutális nyerő szériáját

Szerző: Mátay Balázs

2023-09-17

Az idei 15. Formula-1-es futamon, Szingapúrban megtört a Red Bull fantasztikus sorozata, hiszen ebben az idényben korábban csak a vörös bikák versenyzői (Verstappen 13, Pérez 2 alkalommal) haladtak át elsőként a célvonalon. Ezzel Verstappen egymás után 10 egyéni győzelmet hozó szériája is megszakadt, sőt, most az is megtörtént, ami hosszú évek óta nem: még a dobogón sem volt Red Bull versenyző. Ettől függetlenül Verstappen és Pérez között tovább nyílt az olló összetettben, már 151 (!!) ponttal vezet csapattársa előtt. A mai futamgyőztes Carlos Sainz több, mint egy év után hozott futamsikert a Ferrarinak. Mellette Norris (McLaren) és Hamilton (Mercedes) állhatott még fel a dobogóra.

A rajttól végig izgalmas volt a „meccs”, Sainz megtartotta első helyét, ám csapattársa, Leclerc megelőzte Russellt, így két kanyar után már a két Ferrari vezette a mezőnyt. Leclerc tapadt Sainzra, de mivel az üldözőboly, Russell, Norris és Hamilton sem szakad le a monacóiról, néhány kört követően a Ferrari boxából arra kérték Leclerc-t, hogy ne tapadjon Sainzra, szakadjon le róla 3 másodperccel, majd később ezt már 5-re módosították, annak érdekében, hogy Sainz a vezető pozícióban el tudjon lépni.

Nem igazán jött ez be, mert bár Leclerc lassított, de annyira nem tudott, hogy nagyobb mértékben visszatartsa a többieket. A várt, és ezúttal is bekövetkező biztonsági autós fázis (Sargeant ment a falnak, majd amíg visszaevickélt a boxba, rengeteg törmelék került a pályára) még tovább bonyolította a helyzetet, mivel a két Ferrarit egymás mögött hívták ki kerékcserére, s Lecrec esetében nem volt elég, hogy eleve Sainz mögött tehette ezt csak meg, mivel rögtön utána érkezett Russell és Norris is, így további 5 másodpercet kellett várnia, mire visszaengedhették a boxból a pályára a nagy forgalom miatt, így már nemhogy nem tapadhatott élen álló csapattársára, de a 6. helyig esett vissza, mivel a mezőny második feléből kemény gumikon startoló Red Bullok kint maradtak, ketten pedig a boxutcában előzték meg a rossz ütemű „double-seek” csere okán.

Ma érezhető volt, hogy a Ferrari mindenáron Sainzot akarta behozni az első helyen, bár nyilván nem úgy gondolták, hogy közben Leclerc-t még hátrébb is „segítik” szokásos rossz döntésükkel. Ezt követően aztán a monacói kénytelen volt a pályán leelőzni a két Red Bullost, ám közben a Sainz, Norris, Russell, Hamilton élboly kicsit meglépett. Később beérte őket Leclerc, de arra már nem volt esélye egyforma taktikával és gumival, hogy a dobogón végezzen. Főképp azlrt, mert jött Ocon műszaki hibás kiesése okán egy VSC-s fázis, ami alatt a két Mercedes berongyolt új gumikért, s maradt 18 körük arra, hogy frissebb és lágyabb, azaz gyorsabb abroncsukkal utolérjék és előzzék az előttük haladókat. Az utolérés megvolt, ám csak Leclerc-t tudták megelőzni, Norrist és Sainzot nem, bár nem álltak tőle messze.

Végül Sainz bevitte az 1. helyen a Ferrarit, Norris a másodikra a McLarent, Hamilton pedig a harmadikra a Mercit. Leclerc 4. lett, de úgy, hogy az utolsó kanyarokban Russell a 3. helyen haladva annyira erőltette Norris befogását és előzését, hogy beleállt a falba és kiesett. Addigra már Leclerc annyira visszavett a tempóból, hogy a mögötte nem sokkal korábban még 16-17 másodperces hátrányban lévő, jóval frissebb gumikon haladó Verstappen is utolérte a legvégére, bár megelőzni nem tudta, ez aligha vigasztalta, hiszen ő egyértelműen nyerni akart, egy jót meccselni Sainz-cal, nem pedig lecsúszni a dobogóról is…

A pontszerzők: Sainz, Norris, Hamilton, Leclerc, Verstappen, Gasly, Pistri, Pérez, Lawson, Magnussen.

Összességében a Ferrari villantott egyet Szingapúrban, megszakadt Verstappenék nagy szériája, de, hogy ez csak egyedi alkalom volt, vagy az apróbb szabálymódosítások okozták a Red Bull látványos visszaesését most, az csak a jövő hétvégi Japán Nagydíjon derül ki Suzukában.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2023-09-17

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This