Eb-selejtezők: „csali” csoportba került a magyar válogatott

Szerző: Mátay Balázs

2022-10-09

Két-két korábbi olasz és német játékos (Zambrotta, Albertini, Klinsmann és Riedle) közreműködésével az UEFA Frankfurtban kisorsolta a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását. A parádés NL-menetelése okán az első kalapból ellenfélre váró magyar válogatott az G-jelű group élére került, s mellé Szerbiát, Montenegrót, Bulgáriát és Litvániát húzták ki. Estig a menetrend is elkészült, március 27-én hazai pályán Bulgária ellen kezdünk, majd június 17-én Montenegróban lesz jelenésünk. A szerbek elleni rangadók szeptemberben és októberben lesznek.

Ez egy kifejezetten veszélyes csoport, mert ugyan első olvasatra nem tűnik nehéznek, így, ha gondolkodás nélkül kellett volna az összes többi kihúzott verzióval összevetni és azonnal választani, biztosan ez lett volna az első vagy második, de legrosszabb esetben is a harmadik választásunk. Pedig, ha jobban belegondolunk, bizony ebben az ötösben senki ellen sem lehet biztosra menni. Ez egy igazi csali, de, hogy végül kinek lesz ezzel jó fogása, csak egy év múlva derül ki.

Abban feltétlenül bízhatunk, hogy legalább a 2. helyet el tudjuk csípni, mert az NL-szereplés okán a pótselejtező már garantáltnak tekinthető, tehát az igazi motivációt az első két helyezés elérése jelentheti csak a mieink számára.

Összességében véve Szerbia a legnagyobb favorit, első kalap ide vagy oda. Montenegró nagyon veszélyes, bárkit képes elkapni, mint ahogy bárkitől képes ki is kapni. Bulgária hasonlóképpen. Nagy múltú, de szerényebb jelenű csapat, szerb edzővel. Hagyományai és jó képességű játékosai okán azonban veszélyes ellenfél. Éppen úgy, mint a papíron leggyengébb Litvánia, amely erősebbnek tűnik az ugyancsak ötödik kalapos Máltánál, Moldovánál vagy éppen Gibraltárnál, de talán Észtországnál és Fehéroroszországnál is veszélyesebb, képes meglepetést okozni egy-egy találkozón. Igaz, ha őket nem verjük meg oda-vissza, nincs is értelme az első két pozícióról beszélni…

Az ellenfelek szintén örülnek annak, hogy minket fogtak ki, mint első kalapos csapat, nem az olaszokat, Portugálokat, Spanyolokat, úgyhogy itt most szinte mindenki örül mindenkinek, senki sem fog ellenünk önbizalom hiányosan és reszkető lábakkal pályára lépni. Ez, persze nem biztos, hogy hátrány, de előre kalkulálható „ingyen pontokat” senkitől sem várhatunk.

Összességében a legkeményebb csoport egyértelműen a C-jelű lesz, amelyben ismét összecsaphat az olasz és az angol válogatott, valamint Ukrajna, Észak-Macedónia és Málta, de a spanyol, skót, norvég, grúz ciprusi ötös és a holland, francia, ír, görög, gibraltári group sem éppen gyenge.

A selejtezőket 2023 március 23. és november 21. között játsszák majd le.

A teljes selejtezős csoportbeosztás:

A-CSOPORT: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus

B-CSOPORT: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár

C-CSOPORT: 
Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta

D-CSOPORT: 
Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország

E-CSOPORT: 
Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova

F-CSOPORT: 
Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország

G-CSOPORT: 
MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia

H-CSOPORT: 
Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino

I-CSOPORT: 
Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra

J-CSOPORT: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Lieschtenstein

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-10-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami