Dárdai hivatalosan is a Hertháé, tovább karcsúsodik a Vidi

Szerző: Mátay Balázs

2023-07-25

Korábbi előrejelzésünk pontosnak bizonyult: ma reggel hivatalosan is bejelentette az ifjabb Dárdai Pál leigazolását a Hertha BSC. Az elmúlt két és fél évet a Vidiben töltő, immár magyar válogatott bal lábas támadó középpályás visszatért a berlini klubba, ahol az idősebb Dárdai Pál a másodosztályba kiesett csapat vezetőedzője, két öccse, Márton és Bence pedig játékosai.

Amennyiben a három Dárdai egyszerre lép pályára a Herthában édesapjuk irányításával, azzal sportágtörténelmet írnak, mert hasonló „családi vállalkozás” egy klubban, egy időben még soha nem volt.

Dárdai Palkót kivásárolta még érvényes fehérvári szerződéséből a berlini klub, azt nem tudni, pontosan mennyiért, de hitelt érdemlő informácók szerint 800 000 euro körüli összegért.

Az NB I új idénye hétvégén kezdődik, ám továbbra sem igazán csapatépítés, hanem csapat-kiárusítás folyik a Vidinél. Dárdaival együtt már csaknem csapatnyi játékos távozott az elmúlt időszakban, de még tart a „kedvezményes vásár”, Serafimovot, Schön Szabolcsot és Kodrót is eladná a tulajdonos, ha megfelelő összeget ajánlanának értük, a baj csak az, hogy a befolyó összegeket nem erősítésre fordítja… Márpedig lassan szó szerint nem marad támadója a Vidinek!

A hirtelen „megvilágosodás” és azonnali kényszerfiatalítás egyértelmű ürügy csak arra, hogy miként tegye pénzzé minél gyorsabban a klub minden lényeges értékét a tulajdonos, aki szabadulna a klubtól, de nincs érte sorban állás, ami nem is csoda, mert egy kiherélt, nemzetközi szereplésre esélytelen Vidi érthetően nem éppen élvonalbeli portéka, nem éppen csalogató reklámhordozó.

Lehet, hogy sokaknak szimpatikus és jó irány a fiatalítás, ám azt látni kell, hogy ezek a fiatalok, akik most hirtelen odakerültek a Fehérvár FC keretébe, csak igen kis részben olyan tudású, tehetségű játékosok, akik valóban nagy értékeivé válhatnak idővel a klubnak. Jelenleg nagy jóindulattal három ilyen srác van a keretben, meg azok, akik vagy a koruknál fogva, vagy piaci érdektelenségük okán tagjai a csapatnak. Amennyiben netán Kodrót is elüldözik (szebben fogalmazva eladják), akkor gyakorlatilag keresztet vethet a Vidi az első osztályú tagságára, mert szó szerint nem marad épkézláb támadó, befejező csatár a keretben, igazolni pedig 2 hónap alatt senkit sem sikerült, ami az idő múlásával még kevésbé lesz reális.

Persze, ehhez hajlandóság, akarat is kellene, ami viszont nincs, pontosabban akkora rutintalanság és tudáshiány van vezetői szinten, amely képtelen volt felmérni azt, hogy az éppen bennmaradt, főszponzorát elveszítő Vidi nem az a Vidi, amelyhez kopogtatnak a jobbnál jobb játékosokat kínáló menedzserek.

Ha hiszik, ha nem: több, mint tucatnyi olyan játékossal (fiatal magyar tehetségekkel, magyar válogatottakkal és légiósokkal) tárgyalt a menedzsment a mögöttünk hagyott hetekben, akik valóban jók, komoly erősítések lehetnének hazai szinten, de elutasították az igencsak visszafogott ajánlatot és máshová igazoltak, vagy még kivárnak és igazolnak máshová, ahol többet kapnak…

Ezek előre látható, prognosztizálható elemei ennek a folyamatnak, amit egyszerűen képtelenek voltak érzékelni a vezetők. Mert rutintalanok, s mert eddig olyan pénzzel dobálózhattak, amelyre sokan aláírtak, nem klubszeretetből, a pénz iránti szeretetük okán. Ergo: a vezetők igazi tálentuma ebben a helyzetben mutatkozik meg. Amint látható, megbuktak ebből a „tantárgyból”. Most persze megy a süketelés, hogy „van még idő az átigazolási időszakból, szeretnénk még támadókat és más posztokra is igazolni”. De tényleg? Ki hiszi már ezeket el?

Egyetlen nagy szerencséje van a vezetőségnek: a magyar NB I olyan bajnokság, amelyben egy újonc, két évvel azt követően, hogy még az NB III-ban tengődött és egy visszalépés okán juthatott csak fel egyáltalán az NB II-be, nevenincs játékosokkal ezüstérmes lesz, illetve a bajnok nagyon kikap és kiesik a BL-ből egy amatőrökből álló feröeri csapat ellenében, azaz, itt bármi megtörténhet. Még az is, hogy ez a szedett-vedett Vidi most nem negatív, hanem pozitív meglepetést fog szerezni. Nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv, de könnyen előfordulhat. Szóval, akármi is történik, senki ne csodálkozzon!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-07-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami