Bejelentette Grzelakot a MOL Fehérvár

Szerző: Mátay Balázs

2023-03-15

Nemzeti ünnep és pihenőnap ide vagy oda, a mai nap nem éppen a pihenésről szól a MOL Fehérvár labdarúgó csapatánál, ugyanis – amint azt előzetesen prognosztizáltuk – éjjel landolt a gépe Ferihegyen Bartosz Grzelaknak, majd délelőtt egyeztetett a vezetőkkel és aláírta 2025 nyaráig szóló szerződését a Vidihez. Kora délután a klub hivatalosan is bejelentette azt, hogy a 44 éves lengyel-svéd szakember irányítja mától a bajnokságban rémálomszerűen szereplő piros-kékeket.

Bartosz Piotr Grzelak lengyel családban, Lengyelországban született, ám már Svédországban nőtt fel és ott járta végig a szamárlétrát az U19-es válogatottságig, illetve a svéd első osztályig, majd ahogy befejezte pályafutását, nem sokkal később már annak a csapatnak a trénere lett, amelynél szögre akasztotta a futballcsukát; a harmadosztályú Frej edzőjeként ugrott a mély vízbe, sikeresen, hiszen az akkoriban kiesőjelölt gárdát stabilizálta, majd a következő idényben a másodosztályba vezette.

Ezt követően a svéd U21-es válogatottnál volt másodedző, hogy aztán hasonló feladatot kelljen megoldania a patinás stockholmi klubnál, az AIK-nál, mint a Frejnél, csak éppen a legmagasabb ligában: kiesésétől fenyegetett csapatot stabilizálni, majd az élmezőnybe visszavezetni – éppen úgy, mint ami most a Vidinél a fő cél -, s ezt is sikerrel teljesítette, miután 2020-ban 9. lett végül a csapata, majd egy évvel később már csak picivel rosszabb gólkülönbsége okán maradt le az aranyéremről a Malmö mögött.

Ezek után vág most bele a fehérvári kalandba, amit az előzmények alapján egyértelműen meg tud oldani, ám azt ne felejtsük el, hogy a svéd és a magyar fociközeg, focikultúra, a két ország bajnoksága között számottevő különbség van a körülményeket és a stílust illetően is, nem beszélve a svéd és magyar mentalitás, habitus közötti komoly differenciáról. Nem biztos, hogy az a stílus, ami egy svéd csapatnál, svéd, skandináv (dán, finn, norvég, izlandi, feröeri) és honosított egyéb nációjú játékosoknál eredményes tudott lenni, az itt is az lesz.

Az nagyon hamar eldől, hogy működik-e koncepciója, mivel most kísérletezgetni nem lehet és ezt ő is tudja. Itt a Honvéd elleni szombat esti mérkőzés, amelyen azonnal eredmény, azaz 3 pont szükséges. Már itt, ezen a meccsen sok minden eldőlhet, az mindenképpen, hogy valóban jó tűzoltó-e Grzelak, s tud-e rögtön oylan löketet adni új csapatának, hogy az pozitív élménnyel menben a 2 hetes válogatott szünetre, amely alatt jobb hangulatban lehet jó munkát végezni, ami a bajnoki hajrá előtt rendkavül fontos lenne.

Vannak tehát kérdőjelek még szép számmal, de adjuk meg neki előzetesen a bizalmat, aztán minden más nagyon hamar kiderül.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-03-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami