Alba: ultimátum és keretfrissítés jöhet

Szerző: Mátay Balázs

2021-10-11

A nyitófordulós paksi győzelmet leszámítva a vártnál gyengébben muzsikál eddig az Alba Fehérvár férfi kosárlabda csapata az NB I-ben. A címvédő Falco megsemmisítő vereséget mért a dobogóra vágyó alakulatra a Gáz utcában, majd sima zakó a DEAC vendégeként, csak a hajrában biztossá tett győzelem az újonc Nyíregyháza ellen, hogy aztán 25 pontos előnyt elherdálva jöjjön egy arcpirító pécsi vereség. Az eddig mutatottak alapján teljesen egyértelmű, hogy ez a keret nem lesz képes megvalósítani a célokat, s a vezetőknek gyorsan lépniük kell, ha szeretnék jobb útra terelni a társaságot. Úgy tűnik, ezt meg is teszik: a csapat ultimátumot kapott és jöhetnek új játékosok is.

– Nem mehetünk el szó nélkül az eredmény mellett, a vereségnek lesznek következményei. Hétfőn délelőtt elbeszélgettünk a játékosokkal és a szakmai stábbal, mert nem vagyunk elégedettek az eddigi teljesítménnyel. A csapat kétmeccses ultimátumot kapott, hogy bizonyítsa sokkal több van benne, mint amit eddig mutatott. A folytatásban más koncentrációt és játékot várunk el. Dolgozunk a csapat megerősítésén is, ezért felvettük a kapcsolatot ügynökökkel. – nyilatkozta a klub honlapján Simon Balázs ügyvezető.

Tény: az Alba előszezonban mutatott produkciója megalapozhatta a dobogós reményeket, ám a tétmeccsek eddig ennek ellenkezőjét bizonyították. Kiváltképp a csapat védekezése gyenge, nagyon sok pontot kap, támadásban pedig rengeteg a technikai hiba, a pontatlan, elszórt dobás, s bizony ki kell mondani, le kell írni: a légióskontingens nagyon harmatos. A korábbi amerikai vonalat az új tréner, a szlovén Dejan Mihevc „bontotta”, jött egy totális melléfogásnak látszó honfitársa, Mulalic, aki nemhogy erősítést nem jelentett eddig, de még egy erős közepes magyar játékos szintjét sem üti meg.

A lett Laksa jó kezű, jól dob kintről, de komplettségét tekintve ő is messze van az Alba korábbi nívósabb légiósainak szintjétől. Steele küzd becsülettel a palánkok alatt, ugyanakkor fizikális paramétereit és rutinját tekintve ő sem főnyeremény, könnyen elnyomják, s gyakorta vív szélmalomharcot robusztusabb, erősebb, rutinosabb riválisai ellen. Stark az egyedüli új légiós, aki – úgy tűnik – megüti a kívánt szintet, ám eddig ő sérülése okán két bajnokin léphetett csak pályára, s messze van még a legjobb formájától. A végleges megítélésével 4-5 meccset még biztosan várni kell.

Akár így, akár úgy, egészen biztos, hogy legalább két atletikus, improvizatív és gyors játékra képes légiós szerződtetése szükséges lesz, s mivel általában a színes bőrű amerikaiak rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, így egyértelmű, hogy tengerentúli kosarasokban kell gondolkodni. csakhogy szezon közben igazán jó spílert nehéz leakasztani a szögről, úgyhogy az ügynököknek fel lesz adva a lecke, ez kétségtelen.

Mivel ennek a keretnek a fő kialakítója a vezetőedző, az ő felelőssége sem kerülhető meg, főképp a vártnál rosszabb eredmények miatt, tehát nem lennénk meglepve, ha új tréner is érkezne. Mindenesetre a kétmeccses ultimátum egyértelmű, e két találkozót követően sok kérdésre választ kaphatunk. Az első a Kecskemét elleni hazai meccs lesz (október 15-én, pénteken), amit egyértelműen hozni kell, majd aztán jön az igazi értékmérő, a Szolnok elleni – szintén hazai – ütközet, október 24-én, vasárnap.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-10-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami