Alba: tapsvihar, pozitív jövőkép, csarnokfejlesztés a BL-re

Szerző: Mátay Balázs

2023-05-29

Tegnap este hősies küzdelemben adta meg magát az immár háromszoros címvédő Falco KC-nak Szombathelyen a férfi kosárlabda NB I döntőjének ötödik összecsapásán az Arconic-Alba Fehérvár, így ezüstérmes lett, újra nyomatékosítva: hét év után ismét aranyesélyes csapata van Székesfehérvárnak! Ez a MOL Fehérvár labdarúgóinak leszereplése okán kiváltképp kellett a helyi sportbarátoknak. Nem véletlen, hogy dugig megtöltötték a Városháza Dísztermét, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta és köszöntötte az ezüstcsapatot és a klub vezetőit, munkatársait.

A város első embere köszöntőjében a gratuláció után hangsúlyozta, hogy egy nehéz szezon végén szerzett kiemelkedő eredményt Fehérvárnak az Arconic-Alba. „Nagyszerű év volt, egy nagyon nehéz bajnokság végén vagyunk, amikor óriásit küzdöttetek. Az utolsó tizenöt mérkőzés különösen fantasztikus volt. Jól összeállt és nagyon szerethető is volt ez az együttes – a szurkolók is ezt mondják. Számunkra ti vagytok a bajnokok! Nagyon sok embernek okoztatok örömet az elmúlt hónapokban, hetekben és napokban.”

Dr. Cser-Palkovics András Alejandro Zubillaga Jimenez vezetőedzőnek is köszönetet mondott, hiszen nehéz helyzetben, egy mentálisan fáradt, rossz passzban lévő csapatot kellett átvennie, hogy aztán a katalán tréner irányításával megtáltosodva, közösen fantasztikus teljesítményt nyújtva érjenek oda a döntőbe. A polgármester azt kívánta, hogy amennyire ez a versenysportban lehetséges, maradjon együtt a csapat, és együtt küzdjön jövőre, hogy a „sormintát” folytathassák: „hiszen tavaly volt bronzérem, most ezüstérem, ezután pedig az aranyérem következik. Reméljük, erre nem kell olyan sokat várni. Hajrá, Alba!”

Balássi Imre klubelnök is köszönetet mondott a csapatnak, a szakmai stábnak és a város önkormányzatának is. Majd jelképesen a vasárnap este átvett bajnoki ezüstérmekből egyet-egyet átadott dr. Cser-Palkovics András polgármesternek és Mészáros Attila alpolgármesternek.

Élve a felkínált lehetőséggel, számos kérdés is érkezett a szurkolóktól, amelyekre felváltva válaszolt a klubelnök, klub ügyvezetője, a csapat vezetőedzője és Vojvoda Dávid csapatkapitány, de Székesfehérvár polgármestere is bekapcsolódott a válaszadásba.

Simon Balázs ügyvezető elmondta, hogy egy rövid szünet után már azon lesznek, hogy a magyar játékosokkal minél előbb megállapodjanak, és utána a hiányzó posztokra igazoljanak, megerősítve a csapatot. A nemzetközi kupaszereplés kivívásával kétfrontos küzdelemre készülnek, így úgy alakítják majd ki a keretet, hogy bírják azt a terhelést, amit heti két meccs és a rengeteg utazás jelent majd. Simon Balázs kiemelte, hogy a prioritást mindenképpen a magyar bajnokság jelenti majd.

A szurkolók kérdeztek a csarnok bővítéséről és a fiatal magyar tehetségek megtartásáról is. Az infrastruktúrára vonatkozó kérdésekre válaszolva dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az Alba Aréna építése várhatóan december 28-ig befejeződik, ekkor kezdődik az engedélyeztetés – ez dönti majd el, mikor lehet átadni a csarnokot, ami kosárlabdára is átalakítható lesz, és ebben a sportágban 8200 férőhelyes. Azt kívánta a csapatnak, hogy egyszer ennyi néző befogadására is szükség legyen. Elmondta, hogy final four-tól kezdve sokféle eseményt lehetne ebben a csarnokban megrendezni, jelenleg azonban az Alba Regia Sportcsarnok fejlesztése van napirenden, amire a BL-szereplés miatt szükség is van. Merthogy az ezüstérem BL-szereplést is jelent, és ehhez a város a szükséges támogatással biztosítani fogja a lehetőséget a csapatnak. A polgármester szólt arról is, hogy az energiaárak nagy kihívást jelentenek, számos fejlesztésre kerül sor a következő hetekben-hónapokban, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez majd a csarnokban.

Balássi Imre klubelnök megerősítette, hogy a csarnok jelenleg nem felel meg a BL- követelményeknek, így nyáron jelentős fejlesztés történik. Áthelyezik a tévékamerákat kiszolgáló egységet, és új beléptetőrendszer is lesz. Hozzátette, hogy a Gáz utcai csarnokot a lehető legmagasabb műszaki színvonalon szeretnék átalakítani, lesz napkollektor, és olyan tárolókapacitást építenek ki, hogy szükség esetén le tudnak kapcsolódni az E.ON hálózatáról is.

Alejandro Zubillaga Jimenez vezetőedző kérdésekre válaszolva kiemelte, hogy ha az idény korábbi szakaszában valaki azt mondja, hogy a bajnoki címért harcol majd a csapat az utolsó meccseken, mindenki boldogan kiegyezett volna vele. Most, az ezüstérem után előre kell tekinteni, minden egyes játékosnak fejlődnie kell egyénileg is, csapatszinten pedig meg kell próbálni még előrébb lépni a következő szezonban.

A keretet illetően konkrétumok nem hangzottak el, ám azt elárulták az illetékesek, hogy szeretnék egyben tartani a keretet. Pongó Marcellel közel a megállapodás a hosszabbításról, miként Somogyival is remélhetőleg dűlőre jutnak a folytatásról. A légiósok közül Philmore szinte biztosan marad, ám Ford és DeCosey jövője bizonytalan. A játékosok hamarosan pihenőt kapnak, így a következő napokban várhatóak a nyitott kérdésekkel kapcsolatban bejelentések, miként egész nyáron még továbbiak, függően a bizonytalan státuszúak maradásától vagy távozásától.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2023-05-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami