Alba: jön a hajrá, Sopron, Falco, Szolnok, DEAC a rájátszásért

Szerző: Mátay Balázs

2023-02-28

Öt nagyon nehéz, ám rendkívül fontos mérkőzés vár az Arconic-Alba Fehérvár férfi kosárlabda csapatára az NB I alapszakaszában. Az utolsó öt, közte a Nyíregyháza, a Szolnok és Falco elleni hazai, valamint a Sopron és a DEAC elleni idegenbeli összecsapásokkal. A válogatott szünetet követően szombaton folytatódnak a küzdelmek, amelyek április első hétvégéjén zárulnak, s mivel sok év után idén már nincs középszakasz, a most következő találkozókon eldől a rájátszásba jutás és ott a minél kedvezőbb, pályaelőnnyel járó pozíciók kérdése.

Az Albának – tekintettel a máig érthetetlen négy meccses január-februári vereségsorozatra -, mind az öt hátralévő derbi egy-egy kis „döntő” lesz, mivel ahhoz, hogy legalább a mostani 4. helyét és az ezzel járó negyeddöntős pályaelőnyét megtarthassa, az ötből legalább négyet meg kell nyernie! Ellenkező esetben az ellenfelek eredményeitől is nagyban függ a végső helyezés.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az Alba mögé betömörült egy ötcsapatos boly, így abban az esetben, ha netán nagyon rosszul sülne el az alapszakasz-hajrá, még az első nyolcból is kiszorulhat a fehérvári egylet, azaz még a rájátszás sem biztos! Ehhez „csak” annyi kell, hogy az Alba ne nyerjen kettőnél többet a hátralévő öt találkozójából, míg a Körmend, DEAC, Paks, Sopron négyes pedig győzzön ötből legalább négyszer, a KTE pedig háromszor. Igaz, a nagyon jó kosárarány, az egymás elleni eredmények és a még várható néhány keresztbeverés okán az eléggé valószínűtlen, hogy a nyolcból kiszoruljon a Gáz utcai társulat, de nem lehetetlen. Annak viszont mindenképpen nagy a veszélye, hogy végül csak a 6.-8. helyeken megy tovább a gárda, s már az első körben pályahátrányban lesz.

Egy biztos: ezt a helyzetet a csapat magának okozta a már említett verségsorozattal, de azt is bizonyította már, hogy egyébként bárhol, bárkit képes legyőzni, mert jó játékosai vannak, jó és ponterős, ha rendben van a koncentrációja. Szóval aggódásra semmi ok, viszont nincs mese, most kell igazán a karaktert megmutatni! Először is, szombaton nyerni Sopronban, ami soha nem volt könnyű, majd egy héttel később hazai pályán behúzni a sereghajtó Nyíregyháza elleni meccset, utána pedig már könnyebb lesz számolgatni, hogy mire lesz szükség a Szolnok, DEAC, Falco véghajrá alatt.

Az egyéni statisztikákat böngészve egyértelmű, hogy Vojvoda az Alba vezére, neki a legjobb a pontátlaga (18,71 – az egész mezőnyben a harmadik legjobb), a VAL-mutatója (19.29) pedig a második Ford (20.62) után, így ő, valamint az egyre jobban teljesítő Somogyi Ádám, illetve a további 10 pont felett átlagolók: Ford, DeCosey, Philmore és Pongó a kulcsai ezeknek a győzelmeknek. Amennyiben közülük legalább négyen hozzák a legjobb formájukat a hátralévő derbiken, nincs mitől aggódni, ellenben ha csak egyikük-másikuk, akkor meleg lehet a „pite” a végén.

Egyet biztosan ki lehet jelenteni: ez az Alba a keret erősségét és az eddig mutatott legjobb játékát tekintve is vitathatatlanul a legjobb háromban van a Falco és a Szolnok társaságában, ám ezt most lehet leginkább, a bajnokság ezen szakaszában, majd az egyenes kieséses szakaszban bizonyítani, immár Alejandro Zubillaga vezetésével.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-02-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami