Alba Aréna: bokréta a tetőn, év végére elkészülhet a multicsarnok

Szerkezetkész (már a tetőzet lemezfedése folyik) állapotban van a csaknem 46 milliárdos kormánytámogatással épülő Alba Aréna, amely elérte legmagasabb pontját. Ezt ma bokrétaünnepséggel tették emlékezetessé az illetékesek, megköszönve a kivitelezésben résztvevők elkötelezett munkáját.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a Modern Városok Program keretében, Magyarország Kormányának 45.860.263.256 forint összegű, 100 % intenzitású, vissza nem térítendő támogatásából valósítja meg az új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építését. A Támogató Honvédelmi Minisztérium a központi költségvetés terhére biztosítja a megvalósításhoz szükséges forrást.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a szükséges parkolóhelyek is kialakításra kerülnek a létesítménynél. A nagyszabású beruházás révén új városrész születik Székesfehérváron, hiszen megvalósulnak olyan út- és közműfejlesztések, amelyek régóta meglévő igényként összekötik majd a Budai utat a Seregélyesi úttal, szolgálva a fehérváriakat, a közlekedőket és a helyi gazdaság további fejlődési igényeit is.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára a bokrétaünnepségen elmondta, már most jól látszik, hogy ez az épület egy igen impozáns, komplex, Székesfehérvárnak sokat adó létesítmény lesz. Minden ilyen beruházásnál, így ennél is, az a legfontosabb, hogy megteremtsék a funkcionalitás, a gazdaságosság, az esztétikum és az üzemeltetés harmóniáját.

„Mi, fehérváriak évtizedek óta várjuk ennek a létesítménynek a megvalósulását. Nagy öröm volt, amikor a Modern Városok Program keretében elindulhatott a tervezés, aztán az engedélyeztetés után megkaptuk az állami, kormányzati támogatást ahhoz, hogy maga az építkezés is megkezdődhessen. Számunkra a következő évtizedek vonatkozásában nagy jelentőséggel bír ez a közösségi tér. Hiszen csak és kizárólag akkor tudunk közösséget szervezni, ha vannak olyan helyek, ahol az emberek összejöhetnek, ahol jól érezhetik magukat. Különösen fontos ez egy olyan városban, amelyiknek a sport és a kulturális élete is régóta igényelt már egy ilyen teret.” – kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hiszünk és bízunk abban, hogy ez az épület nemcsak a helyi jégkorongcsapatnak lesz az otthona, hanem a magyar jégkorong-válogatott egyik központja lesz, és nem csak azért, mert maga a csarnok mindent tudni fog, ami ehhez kell, hanem azért is, mert itt van meg az a fantasztikus szurkolótábor, amelyik érti és érzi, hogy miért gyönyörű ez a sportág. A lehetőségek adottak ahhoz, hogy bármely sportágnak helyet adjunk majd. A kultúra vonatkozásában megemlítette, hogy végre a fehérváriaknak nem kell elmenniük más városokba egy-egy nagykoncertért. Hozzátette azt is, hogy az Alba Aréna környezetében megvalósuló közlekedési fejlesztések az Alba Ipari Zónát kötik össze a Budai úttal, így sokezer ember napi közlekedését teszi könnyebbé.  Mióta zajlik a csarnok építése, számos ipari létesítménnyel gazdagodott a környezete. Ez azt mutatja, hogy az ország, a vármegye, a város erősödik, fejlődik. Ebbe nemcsak a munkalehetőségek tartoznak, hanem a szabadidős lehetőségek bővítése is.

A munkaterületet 2021 novemberében vette át a Market Építő Zrt., ahol többek közt 60.000 m3 föld kitermelését, 757 darab vasbeton cölöp lefúrását, 21.000 m3 beton beépítését, valamint a tetőt borító, mintegy 1.860 tonnás acélszerkezet beemelését végezték el a KÉSZ Metaltech Kft. közreműködésével. A szerkezetre összesen 14.000 m² lemezfedés kerül, a többszintes épületet pedig 5.100 darab, 0.5 x 1.5 méteres árnyékoló lamella veszi majd körbe – kezdte az eddig megvalósult beruházás állomásairól szóló összefoglalóját Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója.

Kiemelte, hogy a szerkezetépítés során igazi szakmai bravúrt jelentett, hogy az ország legnagyobb mobildaruja dolgozott a 60 méter hosszú és 5 méter magas rácsos acélszerkezet beemelésén, melyet 6 nap alatt 3 darupozícióból emeltek be a szakemberek. A 15 darab rácsos tartóelem súlya összesen mintegy 650 tonnát nyom. A munkafolyamatok során kihívást jelentett az egyedi íves előregyártott lelátóelemek elhelyezése is, míg a monolitszerkezet rekordidő – mintegy 9 hónap alatt – épült meg, amely alkalmassá vált a rácsos tartószerkezet fogadására. A létesítmény négy szintjén a csarnoktér mellett helyet kapnak többek közt irodák, kiszolgálóhelyiségek, étterem és rendezvényterem is. A projekt nem csak a multifunkciós aréna építését foglalja magába, de a környező területek infrastrukturális és közműfejlesztését, valamint a környezet rendezését is.

A beruházás megvalósításának célja a város sportéletének élénkítése, a helyi és térségi igények kielégítése. A csarnok alkalmas több sportág – jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, tollaslabda, ritmikus gimnasztika, női és férfi torna, birkózás, cselgáncs, lövészet (légfegyver), íjászat –igényeinek kiszolgálására, a létesítmény a székesfehérvári és közvetlen környezetében élők számára egész évben folyamatosan biztosítja a hasznos időtöltés lehetőségét. A közművelődési intézmények bevonásával számos közösségi és kulturális célt szolgál, emellett biztosítja az óvodás és iskoláskorúak egészséges életmódra nevelését, a mindennapos testnevelés-oktatás feltételeinek javítását, az utánpótlás-nevelésen keresztül a fiatalok sportszakmai fejlődését.

A tervek szerint június végére a tető lemezelésével az épület teljes „körbezárása” is megtörténik, valamint addigra az épület víz- és hőszigetelését is befejezik a szakemberek, jelenleg pedig már gőzerővel zajlanak a szakipari munkálatok – például a gipszkartonozás és festés –, mindemellett a gépészeti és elektromos alapszerelés nagy része befejeződött már. A tervezett ütemezéssel várhatóan 2023 végére teljessé válik a multifunkcionális csarnok kivitelezése.

Az építőipari hagyományoknak megfelelően a bokrétaünnepségen mondtak köszönetet annak a több száz dolgozónak, akiknek munkája révén az Alba Aréna építése megvalósul. Az Önkormányzat és a kivitelező cég képviselőin túl részt vett az ünnepségen Vargha Tamás miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Törő Gábor országgyűlési képviselő, valamint dr. Galó Zsolt, a Sportért Felelős Államtitkárság Sportlétesítmény-gazdálkodási és -felügyeleti Főosztályának főosztályvezetője is.

A multicsarnokban december végétől akár 6000 néző is szurkolhat majd a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongozóinak (alapvetően az ő új otthonuk lesz a létesítmény), mint ahogy adott esetben az Alba kosarasainak, a kézilabdás hölgyeknek vagy éppen a MÁV Előre röplabdásainak. A küzdőtéren további 2.250 fő foglalhat még helyet egy-egy koncerten vagy bármilyen olyan eseményen, amely nem igényli teljes egészében a küzdőteret. A létesítmény az utánpótlás- és tömegsportot, az oktatást, a kultúrát és közművelődést is szolgálja majd, igazi sokrétű közösségi tere lesz ez Székesfehérvárnak.

(Fotó: Media24 / ÖKK – Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-05-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami