A túlsúlyos pátkai srácból húsz év alatt edző lett

Szerző: user

2021-04-06

Aikido, kettlebell, Clubbel, Flowfit – a pátkai születésű Polgár Viktor e sportágak segítségével vált profi edzővé az elmúlt harminc év alatt. Viktor gyermekként eléggé túlsúlyos volt, ezért szülei (és ő is) szükségesnek érezték, hogy megismerkedjen valamilyen mozgásformával, ami változtat(hat) ezen az állapoton. Először az aikido varázsolta el: e harcművészettel 11 évesen találkozott egy pátkai falunapon. Ez volt az első lépés afelé, hogy a sport, a mozgás fontos legyen a mindennapjaiban. Azóta sportol napi szinten – töretlenül, immár harminc éve.
„Megtetszett, ahogy a fekete-fehér edzőruhában megjelent a csapat, és bámulatosan szépen mozogtak együtt. Kívülről tényleg egy táncnak tűnt” – emlékezett vissza – „Aztán szembe jött néhány film a 90-es évek elején. Ezekben egy copfos amerikai fickó ezzel a módszerrel tette ártalmatlanná a rosszfiúkat. Persze, hogy meg akartam tanulni.”
Először szülővárosában gyakorolta e harcművészetet, a Norito Dojoban, majd egy rövid kitérő után Magyar Lászlónál fejlesztette tudását a Zentai Aikido Mitama Dojoban. (Az 5. danos Mester 1993-ban kezdte meg Székesfehérváron az oktatást – és a mai napig járnak hozzá tanítványai.) Olyan nagy volt a szerelem (és aktív a gyakorlás), hogy 2002-ben Viktor volt az legfiatalabb I. danos aikidoka a MKDE szervezetében.

„Közel húsz évig tartott a dolog varázsa. A munkám miatt hagytam ott az aikidot, de a mai napig hiányzik, s szeretném újrakezdeni” – vallotta be.

Aztán találkozott a kettlebellel, ami annyira megtetszett neki, hogy a sportág egyik nemzetközi hálózatának instruktora lett.

Viktor Pavel Tsatsouline-tól tanult az instruktori vizsgán (Fotó: Polgár Viktor Facebook-oldala)
Viktor Pavel Tsatsouline-tól tanult az instruktori vizsgán (Fotó: Polgár Viktor Facebook-oldala)
„Kellett egy edzéstípus, ami a reggeli időpontokban elérhető. Egy kollégámról hallottam, hogy frissen vizsgázott kettlebell edző, s épp reggeli csoportot indít. Az időpont, az edzőterem és még az ára is megfelelt, így elkezdtem. Megtetszett, s némi rábeszéléssel elmentem két év múlva egy instruktori vizsgára, ahol személyesen Pavel Tsatsouline-tól tanulhattam három napon keresztül. Életre szóló élmény volt.”

(Pavel Tsatsouline a szovjet speciális erők volt testedző oktatója, akinek a kettlebell világméretű elterjedése is köszönhető.)

Megjegyezendő, hogy Viktor már 2011-ben is tartott edzéseket: akkor crosstraining órákat, 2012-től pedig kettlebellt. Az egyes szintű kettlebell instruktori vizsga után következett volna a kettes, ám a felkészülés során lesérült a válla.

„Túlvállaltam magam az egyik edzésen, s nagyon megsérült a vállam, felkarom. Végigjártam a masszőröm, a csontkovácsom, s az akkori edzőm-mentorom kezeléseit. A vállam valamit javult, mégsem lett az igazi” – mesélte – „Megoldásokat keresve találtam egy videót, ahol egy Scott Sonnon nevű egykori sambo bajnok a váll rehabilitációjáról beszél, s a kollégája, egy olasz exkatona, Alberto Gallazzit, egy baseball ütő szerű súlyzóval a clubbellel edz.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/04/03/a-tulsulyos-fejer-megyei-gyermekbol-husz-ev-utan-edzo-lett/Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. november
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Written by user

2021-04-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami