A súlyemelést és az ökölvívást is száműzné a NOB

Szerző: Mátay Balázs

2021-12-13

A súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhetnek a műsorba. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületének háromnapos ülése után Thomas Bach elnök beszélt erről online sajtótájékoztatón. Megemlítette azt is, hogy gördeszkában, sportmászásban és hullámlovaglásban – melyek Tokióban szerepeltek először az ötkarikás műsorban és Párizsban is ott lesznek a programban – biztosan rendeznek majd versenyeket a kaliforniai nagyvárosban is.

A Nemzetközi Öttusa Szövetségnek (UIPM) a jövő év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág vonzó a fiatalok és a nagyközönség számára.

Ami a súlyemelést és az ökölvívást illeti, a kizárás oka az, hogy a két sportág nemzetközi szövetségének az irányítása a NOB szerint nem megfelelő, az elmúlt években pénzügyi és korrupciós gondokkal küzdött mindkét világszervezet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindkét szövetséget többször figyelmeztette és továbbra is azt várja, hogy javulás álljon be a pénzügyi átláthatóság és az irányítás területén.

Az előzetes programot a NOB-tagságnak februárban, a pekingi téli játékok idején kell jóváhagynia, de a most kimaradó sportágak 2023-ban még visszakerülhetnek.

Teljes ámokfutás az, amit a NOB illetékesei művelnek, ez már nem kérdés, tény! Az öttusa mellett további két alapsportágat vennének ki az olimpiai programból mindenféle indokokkal, miközben olyan sportágak kerülnek be az ötkarikás programba, amelynek nagyon szűk körben van nemhogy népszerűsége, de ismertsége is! Az rendben van, hogy a sportdiplomácia erős lobbija bizonyos sportok és országok esetében igen komoly, de ez már nem normális, ez már elmebaj, kedves Bach úr és társai! Az olimpiai eszméje nem üzlet! Nem lehet az már ennél jobban! Mi jöhet még ezek után? Programba veszik a sajtgurítást, a távolba nézést, a zsákba futást, a strucclovaglást vagy a vonatkerék pumpálást, mert ezek „jól eladhatók marketing és televíziós szempontból?” Az ész megáll, a világ megérett a pusztulásra! De komolyan.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-12-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami