A MÁV Előrében is minifociznak

Szerző: Mátay Balázs

2022-04-18

Egyszer volt, hol nem volt… de, bizony igaz volt! Volt egyszer egy három évig tartó tündérmeséje a magyar labdarúgásnak: a 70-es évek hajrájában a kis vidéki vasutas csapat, a Székesfehérvári MÁV Előre SC nem kis meglepetésre nemcsak, hogy feljutott, de három idényen keresztül tartotta is magát az NB I-ben, legyőzve – mások mellett – a városi tradicionális klubot, a Videotont (kétszer is), a Ferencvárost és az Újpestet. A gyors felfutást gyors zuhanás követte, így ma már csak szép emlékek a „nagyok” ellen 8-10 ezer néző előtt vívott Takarodó úti meccsek. Ennek tükrében kifejezetten örömteli hír, hogy a legrégebbi fehérvári sportklub nemrégiben alakult minifoci szakosztálya komoly szakmai irányítás alá került.

Az egykori Vidi, majd Gázszer középpályás, az ugyancsak székesfehérvári központú Országos Mini-Futball Szövetség szakmai vezetőjeként is tevékenykedő Nagy Lajos irányítja a Loki minifocis munkáját. Az a Nagy Lajos, aki a Gázszerrel nagyon hasonló utat járt be a 90-es évek második felében, mint anno a MÁV Előre: a megyei bajnokságból 3 év alatt az első vonalba jutott, ahol két és fél szezonon át stabil tagja volt a mezőnynek, ezen belül a középmezőnynek, sőt, ’99 őszén hetekig a tabella élén állt, mielőtt elfogyott a tulajdonos pénze, így a csapat jogait télen Pécsre költöztették, a Gázszer pedig megszűnt. Nos, annak a csapatnak is a MÁV Előre Takarodó úti pályája volt a bázisa az NB II-től, mégha bajnoki meccseit az első osztályban már a Sóstón, illetve Akasztón a Stadler Stadionban játszotta.

Igaz, ma már nem a focit szolgálja az egykori MÁV Előre létesítmény, amerikai foci bázist csináltak belőle, mindazonáltal Nagy Lajosnak alighanem a Loki kapcsán gyakran bevillantak (villannak) a Gázszerrel ott töltött évek, így a némileges kapcsolódás közte és a klub között.

A MÁV Előre honlapjának a következőképp nyilatkozott új vállalásáról:

Minek köszönhető az egymásra találás a MÁV Előrével? 
Szabó György, a klub ügyvezetője keresett meg és kérte ki a véleményem a MÁV Előre Minifutball Szakosztályának aktivizálásával kapcsolatban. Két beszélgetés és a terveim felvázolása után kiderült, hogy azonos állásponton vagyunk. Így kaptam meg ezt a megtisztelő felkérést, hogy szakosztályvezetőként segítsem a munkáját.

A MÁV Előre szakosztályaként milyen rövid-, közép- és hosszútávú célokat határoztatok meg? 
Tősgyökeres székesfehérváriként és az Országos Mini-Futball Szövetség szakmai vezetőjeként szívügyemnek tekintem, hogy a MÁV Előre SC Minifutball Szakosztályába életet leheljünk. Ehhez a futballban eltöltött évek tapasztalatát és a kispályás fociban megszerzett tudást fogom kamatoztatni.

Két irányvonalon szeretném elindítani a munkát. Egyrészt minifutball tornákat fogunk szervezni. Tervben van már tavasszal egy fehérvári egyetemek közötti torna, valamint nyár elején egy Székesfehérvár és környéke cégeinek, vállalkozásainak kispályás csapatainak kupája. Másrészt már meglévő, helyi bajnokságokban is szeretnénk csapatokat indítani. A következő szezonban lesz MÁV Előre minifoci csapat az Alba Ligában és a Masterplast Senior 40+ öregfiúk bajnokságban is. Tervezem az utánpótlás elindítását is. Sok-sok tehetséges fiatal minifocist megismerve egy utánpótláscsapat kialakítása már folyamatban van, amely rövid időn belül elindulhat a jelentősebb 5+1-es focitornákon és az Országos Mini-Futball Szövetség országos bajnokságában.

Miben látod a sportág népszerúségét? 
A kispályás labdarúgás nem csak hazánkban, hanem egész Európában a legjelentősebb, legtöbb ember által játszott szabadidősport. A nagypályás futballnak, ennek a csodás sportágnak – amit a nézőtéren vagy a tv előtt látunk – a varázsát élhetjük át kicsiben, barátokkal, ismerősökkel.

Milyen előnyökkel jár, hogy az ország egyik, hanem a legsportosabb városa a minifutball központja?
Mindig imádtam Székesfehérvárt, a szülővárosomat. Külön öröm, hogy sportot imádó emberként egy vidéki sportfellegvár a mi városunk. Lokálpatrióta vagyok, mindent megteszek azért, hogy egy tradicionális helyi klub és a Székesfehérvár központú Országos Mini-Futball Szövetség kapcsolata gyümölcsöző legyen.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-04-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami