A fehérvári Menyhárt Bendegúz történelmet írt az ifjúsági hőlégballon vb-n

Szerző: Media24

2023-09-14

Menyhárt Bendegúz első magyar hőlégballon-pilótaként szerepelt sikerrel az ifjúsági hőlégballon-világbajnokságon. A 21 éves pilóta ezzel történelmet írt, azonban bőven vannak még céljai a sportágban. Menyhárt Bendegúzt csütörtökön délután dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városházán.

Történelmet írt a székesfehérvári Menyhárt Bendegúz, aki első magyar pilótaként szerepelt sikerrel az augusztusi ifjúsági hőlégballon-világbajnokságon. A Unique Ballonsport Club 21 éves pilótája csapatával versenyszámot nyert, valamint a versenybírók dicséretét is bezsebelhette. Ritkaságnak számít ugyanis, hogy valaki ilyen fiatalon, ráadásul ilyen ügyesen repüljön. A ballonozás és a versenyzés kezdeteiről, az ifjúsági világbajnokságról, valamint a jövőbeli terveiről és céljairól dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélgetett a fiatal pilótával a Városháza kistanácstermében.

Elhangzott, hogy Menyhárt Bendegúzt már egészen fiatalon, mindössze 14 évesen beszippantotta a hőlégballonok világa. Nem sokkal később csatlakozott a Unique Ballonsport Clubhoz, ahol a rendszeres repüléseket a pilótaképzés követte. Első nemzetközi versenye rögtön az ifjúsági világbajnokság volt, ahova közel 100 repült órával érkezett. A világversenyen Bendegúz és csapata (Nagy Ákos, Domonkos Ákos, Beleznay Péter) különböző feladatokat kapott. Ezek során általában oda kell repülni a célhoz és egy célkereszthez minél pontosabban ledobni a jelzőszalagot, de vannak úgynevezett területfoglalós versenyszámok is. Az ifjúsági világbajnokságra 27 éves korig lehet nevezni és kétévente rendezik meg, így a fiatal pilótának bőven van még lehetősége szerepelni.

Menyhárt Bendegúz jövőbeli tervei között van egy versenyballon megvásárlása és a felnőtt világbajnokságon való indulás. Érdemes megjegyezni, hogy a székesfehérvári pilóta egy hagyományos ballonnal indult a világversenyen, ez pedig behatárolja a lehetőségeket. Míg egy versenyballon képes az akár másodpercenkénti 9-10 méteres emelkedésre és süllyedésre, a hagyományos ballonoknál ugyanez 5-6 méterben korlátozódik. Ahhoz tehát, hogy a felnőtt világbajnokság mezőnyében is eséllyel induljon, szükséges lesz a versenyballon beszerzése. Ezekhez a célokhoz várja a szponzorok és támogatók jelentkezését, hiszen mint elhangzott: a hőlégballonozás egy igencsak költséges sportág. Bendegúz jelenleg – ha teheti és az időjárás is engedi – minden hétvégén felszáll: „Odafent mérhetetlen csend és nyugalom vesz körbe minket, ha az ember egyszer kipróbálja, utána nehezen engedi el.”

A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált az eddig elért eredményekhez és sok sikert kívánt a jövőbeli célokhoz. Ahogy a városvezető fogalmazott: örömteli, hogy ebben a látványos és izgalmas sportágban is van egy sportoló, akire büszkék lehetünk, és aki öregbíti a város hírnevét.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2023-09-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami