Verslábak – Petőfi ihlette az Alba Regia Táncegyüttes új produkcióját

Szerző: Media24

2023-01-15

Az Alba Regia Táncegyüttes legújabb, Verslábak című előadását a legnagyobb magyar lírikus, Petőfi Sándor ihlette. Néptánc, népdalok és prózai jelenetek is színesítik a közel egyórás produkciót, amelyet Majoros Róbert művészeti vezető álmodott meg. A bemutató 2023. március 11-én, szombaton 19 órakor lesz Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.

Petőfi Sándor már kisiskolásként rajongott az irodalomért. Sokat olvasott, később szavalt, bírált, verseket írt, regényeket fordított, szerkesztőségekben dolgozott, részt vett irodalmi vitatkozásokon és érdeklődött a színészet iránt is. Bámulatos termékenységgel írta költeményeit. Huszonegy éves korában jelent meg első versgyűjteménye, amit a következő évben rögtön négy kötete követett. Az egyre ismertebb és elismertebb költő szerelmi versei, majd az 1848. március 15-i szerepvállalása folyamatosan növelték népszerűségét a közönség előtt, ám amikor műveivel támadásokat indított az első magyar minisztérium ellen, fenyegető hangok emelkedtek ellene. 1849-ben eltűnt a csatatéren. Petőfi Sándor rövid öt esztendő alatt olyan fényes pályát futott be, amihez hasonlót a világirodalomban is keveset találunk. Ez a különleges életút inspirálta Majoros Róbertet, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetőjét a Verslábak című produkció létrehozására.

Az együttes korábban már foglalkozott ezzel a témakörrel, akkor Petőfi népdalokká folklorizálódott verseit mutatták be, bebarangolva a teljes Kárpát-medencét. A mostani előadást komplexebbre tervezik: a folklorizálódott versek mellett a népzene és a tánc segítségével megjelenítik a költő kevésbé ismert, székesfehérvári történeteit, szerelmi költészetét, forradalmi verseit és Krúdy Gyula regényéből az ál-Petőfiket is. A táncos, zenés és prózai jeleneteket a vizuáltechnika segítségével teszik színházszerűvé és ezáltal maivá. Mind a táncban, mind a zenében vissza-visszatér a reformkor hangulata, helyenként a ruházatban is megjelennek az eredeti népviseletek, de ezeket tovább gondolva, a reformkorhoz kapcsolódva, de a mai színpadvilágnak is megfelelve alkotják újra a jelmezeteket Majorosné Szabó Veronika vezetésével.

Majoros Róbert Verslábak című előadásának főszereplője Gőbölös Gábor, az Alba Regia Táncegyüttes egykori tagja, aki a darab előkészületeiben nagy részt vállalt. Verset mond, énekel, és táncol, végig vezeti a székesfehérvári Táncház közönségét Petőfi Sándor életének izgalmas állomásain az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja közreműködésével.

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2023-01-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami